Svenska flaggan
Cobbsallad i sommar - DinVinguide Cobbsallad i sommar
Skriven av Sofia Ander

Cobbsallad i sommar

Efter Caesarsalladen kommer Cobbsalladen! Nu är vi väl ändå mer än redo att välkomna in en ny sallad á la USA?

Cobbsallad i sommar

Cobbsallad har faktiskt många likheter med kändisen Caesar. Båda kom till lite av slump, med filosofin man tager vad man haver. Kajsa Warg hade älskat Cobb. Den är döpt efter sin uppfinnare Robert Howard Cobb. Han var krögare och drev en känd restaurang i Los Angeles under 1930-talet. Krogen hette Hollywood Brown Derby och där blev Cobbsallad en av signaturrätterna. Han ska ha gjort salladen efter att gått en hel dag utan mat, plockade ihop det som fanns i köket och vips – skapades denna kända sallad. Enligt en annan version ska den istället ha skapats av restaurangens kock Robert Kreis, redan 1929. Då som en hyllning till självaste Mr Cobb. 

Hur det nu än gick till – salladen är en personlig favorit. Och jag hoppas att vi får se mer av den på våra restauranger framöver. Undertiden kan vi ju knåpa ihop den själva hemma. 

Basen består alltid av någon form av sallad/gröna blad. Därefter lägger man till hackad tomat, bitar av avokado, ägghalvor, knaperstekt bacon, tärnad kycklingfilé och som topping – smulad blåmögelost. Egentligen är det en rätt simpel sallad som går snabbt att göra och med ingredienser som kanske redan finns i kylen. Personligen är jag inte så lyrisk över blåmögelost, men en liten smula ger ett fint tryck i smakerna. 

Som dressing tycker jag det passar bäst med en hederlig vinägrett på vitvinsvinäger, dijonsenap, citronsaft, salt och peppar. En klassiker som också görs på basvaror man ofta har hemma. När jag har ätit den i USA har den alltid kommit snyggt upplagd med alla ingredienser var och en för sig. Den är lika god kall som med ljummen kyckling och bacon. En perfekt picknicksallad!

 

Cobb är en mättande sallad. Proteinhalten är hög och kolhydraterna är få.

Hur sköljer man bäst ner en Cobbsallad? I USA dricker man gärna cocktails. Och visst, en rökig och stiff Old Fashioned skulle inte alls göra bort sig. Fast nu är det sommar och till och med sol på köpet. Jag tänker mig vita viner, gärna med lite kropp och fatkrydda. Inte för komplexa eller dyra, och gärna med personlighet. Precis som salladen också har. Ett svalt och saftigt rött kan också fungera, och givetvis en rosé med bra fruktdjup. För min egen del blir det gärna något av vinerna nedan.

 

Samtliga vintips finns på hyllan

Muriel Fincas de la Villa Rioja Crianza 2019, nr 2762. 129 kr

Detta är lika kul som klassiskt. I huvudrollen ser vi viura, som har klätts i ekfat. I birollerna hittas kryddor som muskot, lätt kryddiga fat, torkade äppelringar, macadamianötter, kastanjerna och färsk hyvlad svamp. En av många anledningar till att upptäcka Riojas vita vinvärld.

Fruitière Vinicole d’ Arbois Love Chardonnay Reserve 2019, nr 2677. 199 kr

Jura-ljuvligt med både fruktdjupet och fräschören. Krämiga syror, kryddig mocca, solstänkta glada stenfrukter, nötkross och en blygsam oxidativ ton på Jura-vis som bara adderar extra komplexitet. Ett vin jag blir glad av och som precis landat i det fasta sortimentet.

Sofias tips - fast sortiment 1 mars 2022    Fruitière Vinicole d' Arbois Love Chardonnay Reserve, 2019

Waldschütz Grüner Veltliner Kamptal DAC 2020, nr 2029. 120 kr

Grüner veltliner var det här! In med vit persika, grapefrukt, aprikos, uppfriskande lime och dra några varv på pepparkvarnen. Nytt vin i sortimentet som har både druvans fruktdjup och fräschör, samt en hållbar certifiering. Mycket matvänligt.

Leitz Magic Mountain Riesling 2021, nr 70626. 159 kr

Det magiska berget har tillräckligt med tyngd för att kunna tackla alla smaker i salladen. Särskilt tack vare en kort tids jäsning på ekfat och vila på jästen. Nya årgången är sprängfylld med rökig mineral, persaika, aprirkos, grillad citron och salta våta stenar. En av de bästa rieslingvinerna i fast sortiment.

Sofias tips - fast sortiment 1 juni 2022    Påskafton och påskviner

Bild från DinVinGuide

Cobbsallad i sommar

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer