- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Cilento och San Salvatore 1988
Cilento och San Salvatore 1988

San Salvatore 1988 är en ung firma i en historisk del av Kampanien. När det pratas om, skrivs om eller dricks vin från Kampanien är det med största sannolikhet en produkt från inlandet. Aglianico från Taurasi. Fiano från Avellino. Och så vidare.
Men hur ser det ut och hur smakar vinet om vi tar oss söderut, bort från Amalfi och Salerno?
Här möts vi av lugnet och ännu en något outforskad del och kuststräcka i Kampanien. Kusten går under namnet Cilento; bara det låter lugnande och avkopplande. En liten bit österut, ligger kommunerna och deldistrikten Capaccio, Stio, Giungano och Paestum.
Paestum är en grekisk stad, faktiskt en av de mest välbevarade i hela världen. Här finns tempel och ruiner som anlades 600 före Kristus.
Vinfirman San Salvatore har bara drygt 10 år nacken, men de har något historiskt på gång. Viner från ekologiska och biodynamiska jordar. Rika på kalk, krita och mineraler. Och matade med buffalokossornas gödsel.
Buffeln spelar också en betydande roll här. På vägen till San Salvatores vineri, som ligger i staden Giungano, passerar vi stora skyltar med ”Mozzarella di Bufala” och små butiker som säljer allt som har med denna krämiga och ädla ost att göra. Buffeln är viktig, något som San Salvatore insett. Det mäktiga djuret pryder deras etiketter, en symbol och respekt för landet.

Första årgången från Sal Salvatore släpptes 2009. Nästan alla viner är ekologiskt och biodynamiskt certifierade. Det är mer än en vingård. Det är en farm på 115 hektar, som ligger mitt i Cilentos nationalpark. Här ligger deras vingårdar om 30 hektar; endast odlade med de lokala förmågorna som greco, fiano, falanghina och aglianico. Deras bufflar bor också här. De hjälper till med det nämnda gödslet och bidrar med sin mjölk som sedan blir till både ost och glass.
Vi får smaka på allt; viner, ostar, lokala grönsaker, kött och glassar tillsammmans med ägaren Giuseppe Pagano på La Dispensa. Det är en butik och restaurang, som egentligen ligger mitt i ingenstans. Men som innehåller allt. Alla produkter görs från grunden, på lokala och ekologiska råvaror. Allt enligt San Salvatores tänkesätt.
Giuseppe Pagano är ny i vinbranschen, men erfaren när det gäller business. I hans ägor hittar vi, utöver La Dispensa, två hotell och en toppkrog. Alla i samma område, Cilento. Det var bara vinet som saknades. Nu finns allt inom räckhåll. Till och med mousserande vin. Guiseppe poppar Joi, en rosé-spumante på aglianico som görs enligt metodo classico – alltså champagnemetoden.

Vi provar den till en lunch som ska visa sig bli både lång och rejäl. Friterad pizza, hemgjorda chips och små bollar buffelmozzarella inleder måltiden. Joi är krispig och svalkande och de fina bubblorna tar hand om vår ”nätta” aperitivo. Den följs upp av ”acqua sale”, en sallad gjord på solmogna tomater, oliver, anjovis och rostat bröd. Den är salt och somrig och längtar efter en greco. Calpazio Greco är precis vad som behövs. Gula stenfrukter mixade med mineraler och sälta; greco är gudomligt!


Vin nummer två är en falanghina, en druva som San Salvatore var först med att producera i området. Den är fylld med mandlar, pomelo, grapefrukt och läskande mineraler. En falanghina med mycket mer djup jämfört med andra. De har även en pinot noir på gång, något de också är först med.
Efter några pastarätter är vi äntligen inne på finalen. En fin köttbit som kommer in på ett hett, rykande fat. Dags för aglianico. Fruktdrivna Jungano hamnar i ett glas. Corletto, en sulfitfri aglianico i det andra. Det sista är ett av de viner som San Salvatore och den svenska importören Handpicked Wines har valt att börja med. Då hela produktionen (för hela vingården) bara ligger på 300.000 flaskor om året, ska vi vara glada över att se några av dem här.


Det är dags för dessert, lunchen har börjat närma sig middagstid. Vi får inte missa glassen, gjord på mjölken från bufflarna. Trots en välfylld mage får den krämiga och himmelskt goda glassen plats. Vi frestas av att checka in på något av Guiseppes alla hotell. Men vi ska vidare söderut. Mot mer värme, sol och bad. Den bästa delen av Italien.

Jag vill se fler viner med bufflar på. Jag vill se mer greco, fiano och aglianico i Sverige. Detta är en liten med naggande god början. Båda vinerna ligger i beställningssortimentet.
Calpazio IGP Paestum Greco 2016, nr 71605. 199 kr
Ännu en ungdom, med krispig mineralitet och uppfriskande syror. I doft och smak; citrus i alla former och skepnader, gula plommon, persika, aprikos och aromatiska örter.
Har legat ett år på stora fat.
Corleto IGP Paestum Aglianico 2015, nr 75827. 224 kr
Ett tätt och ännu ungt vin, som behöver luftning eller några års lagring för att komma igång. Frukten är mörk, tät och mullrande. Inget naturvinsfunk, snarare knutet och mycket lovande.
100 % aglianico utan tillsatt svavel. Har lagrats i ett år på stora fat.