Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Cilento - en oupptäckt del av Kampanien
Skriven av Sofia Ander

Cilento – en oupptäckt del av Kampanien

Strax söder om Amalfikusten med sina klassiska och (väldigt) lyxiga hotell, tar en annan kust vid. Cilentokusten, ett område och ett landskap som ligger i den södra delen av provinsen Salerno. 

Cilento – en oupptäckt del av Kampanien

Samma provins som Amalfi, men ändå så olika. Hit åker istället de italienska turisterna. Till mindre orter som Santa Maria de Castellabate, Agropoli och Palinuro för sol, bad och semester. Färdas man norrifrån från Napoli, som vi, kommer man troligtvis köra via orten Battipaglia. En kommun på 50000 invånare och kanske lika många mejerier. Här tillverkas områdets välkända buffelmozzarella. Ostbutikerna avlöser varandra, och vägen kantas av kaféer och restauranger med dagens rätter – alla med den kända krämiga osten i centrum.

Nästa stop blir kanske Paestum. En antik stad och ett världsarv byggt av grekerna 600 f. Kr. Tempelbyggnaderna står kvar, redo för beundran och beskådning. 

 

Grekerna har onekligen satt sitt signum på många delar av södra Italien. Vinmässigt inte minst. Druvor som greco, aglianico och falanghina skulle nog inte ha funnits i Kampanien om de inte vore för de beresta grekerna. Samt deras välfyllda bagage.

Nämnda druvor är dock starkt associerade med distrikten en bit in i landet, som Taurasi och Avellino med flera. Viner som har egna DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Den högsta klassificeringen med de mest strikta reglerna för vin i Italien.

Druvorna odlas även på många platser i Kampanien, och i andra sydliga regioner som Basilicata, Molise, Apulien, Kalabrien och Sicilien. I Cilento DOC hittar vi också flertalet av dessa druvor.

– Men jordmånen är helt annan än den i till exempel Taurasi, berättar Luigi Maffini under vårt besök.

Han är en av de större och mer etablerade firmorna i Cilento, med en årlig produktion på cirka 100.000 flaskor.

– Vi har inga vulkaniska inslag här. Jorden består istället av lera och kalksten och fräschören får vi från våra höga höjder. Gårdarna är planterade minst 360 meter över havet. Temperaturen går också ner ordentligt på kvällen, vilket ger druvorna naturlig svalka och tid för återhämtning, fortsätter Luigi.

 

Bild från DinVinGuide

Cilento DOC etablerades 1989. Huvuddruvorna inom appellationen är fiano, aglianico och även sangiovese. Regelverket för vinerna ser ut så här:

De vita vinerna ska innehålla minst 60 procent och som mest 65 procent fiano. Därefter trebbiano toscano från 20 upp till 30 procent. Greco eller malvasia bianca från 10 upp till 15 procent. För benämningen Fiano på flaskan gäller minst 85 procent av druvan.

Rött vin ska innehålla aglianico, från 60 upp till 75 procent. Därefter kan man addera 15-20 procent piedirosso och som mest 25 procent primitivo. Står det aglianco på flaskan ska den bestå av minst 85 procent av druvan.

Det görs också en liten andel rosévin inom appellationen, baserad på sangiovese med 10 till 15 procent aglianco.

 

Lugi Maffini är idag en väl ansedd familjeegendom som startade i början på 1990-talet. Då med en liten plantering i närheten av orten Castellabate. Under åren hyrde man olika vingårdar i Cilento för att tillslut sig rota sig  – bokstavligen – i lilla orten Giungano. Här kultiverar de idag 35 hektar, enbart dedikerat till druvorna aglianico och fiano.

Två av deras viner ligger i beställningssortimentet.

Luigi Maffini Kratos 2021, nr 56869. 194 kr. BS

Kommer från en vingård på 10 hektar. Ordet Kratos var namnet på en stark och kraftfull gud i den grekiska mytolgin. Och visst finns det kraft i vinet, i form av textur och stenrök. Allt fint kombinerat med druvans frukt som gröna fikon, persika, nektarin och aprikoskärnor. Avslutet knyter ihop frukten och röken med örtiga toner av salvia och rosmarin.

Luigi Maffini Cenito 2020, nr 56867. 349 kr. BS

Vingårsbetecknad aglianico från en plott om 1,5 hektar. Ännu ung och rätt tight i sin smakprofil, präglad av järn, lätt rök och salta mineraler. Vid nästa sipp framträder mörka körsbär, plommon och peppar fram i sällskap av vildvuxna medelhavsörter. Spara gärna något år. Stramt, småvilt och så gott.

Cilento - en oupptäckt del av KampanienCilento - en oupptäckt del av Kampanien

 

Inte så långt ifrån Luigi Maffinis höga höjder hittar vi Tenuta San Salvatore. En ung firma. Premiär-årgången lanserades 2009. Jag besökte dem första gången för fem år sedan. Redan då hade entreprenören Guiseppe Pagano byggt upp en vinbutik, buffalo-farm och vingård. Två hotell ingår också i hans imperium. Men vinet kommer inte i skuggan. Tvärtom. De är tydliga i sin terroir och belyser fram för allt området Cilento. Det blir ingen vinprovning hos Tenuta San Salvatore denna gång. Däremot ett efterlängtat lunchstopp på La Dispensa, en kombinerad vin- och delibutik och restaurang.

I Kampanien, och särskilt i Cliento, med sin närhet till Battipagllia, äter man buffelmozzarrella. Så är det bara. Det blir en avsmakningstallrik med olika varianter på den färska osten, från ricotta smaksatt med chili till lokal chark. Utmärkt kall mat i hettan, och utmärkt med en glas sval fiano. Vinerna från San Salvatore finns dessvärre inte hos någon svensk importör i dag, men går naturligtvis att köpa med hem direkt från La Dispenda.

Andra firmor värda att besöka i Cilento är bland annat I Vini del Cavaliere, Viticoltori De Conciliis och Azienda Agricola Rossella Cicalese.

Lite längre fram ska vi djupdyka mer i den rika världen av druvor i Kampanien. Dags att lyfta fram fiano, greco di tufo, falanghina och biancolella med flera. En gång för alla.

Bild från DinVinGuide

Cilento – en oupptäckt del av Kampanien

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer