Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Chenin blanc och skaldjur - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Chenin blanc och skaldjur

Steen, anjou, gros chenin och slutligen chenin blanc. Ett kärt barn med många namn. Fast hur ofta hamnar detta vin i ditt vinglas?

Söt, torr, stilla eller mousserande. Chenin blanc fixar allt. Den är bördig, ger stora skördar och är mottaglig för botrytis. En tålig en, alltså. Och flexibel som attan.

I sin ungdom kan den vara något blygsam och diskret. Lite honung, grapefrukt, gröna äpplen, rök, mineral och en markant syra är typiskt för chenin i sin linda.

Ger du den tid blir vinerna mer koncentrerade och komplexa. Aprikos, blommig honung, ylle, vita blommor och ibland en lite fet och fyllig eftersmak. Det är gott, väldigt gott.

När jag själv ska njuta av en chenin blanc, blickar jag söderut. Först mot Frankrike och sedan vidare, ända ner till Sydafrika. Det sistnämnda ett land som ofta överraskar mig med sin mångfald när det gäller chenin blanc. En del är feta och rika. Andra mer svala och rökiga. Eller steniga och blommiga. En bonus är dessutom prisnivån. Du kan dricka en god och välgjord chenin blanc för 100-200 kronor. Det får du inte mycket för i Bourgogne. Landet har dessutom stora odlingar, cirka 19 000 hektar.

Frankrike är däremot druvans hemland. Loiredalen är dess hemort, med cirka 10 000 hektar. Inga mängder alltså. Faktum är att hektaren har minskat, drastiskt. Från över 16 000 i slutet på 1950-talet. En chenin-trend behövs. Men än så länge finns det en hel del mousserande från Saumur och Vouvray att njuta av. Det söta hittar vi i Montlouis, Bonnezeaux, Vouvray och Quarts de Chaume. Torr chenin görs i flera av redan nämnda områden, samt Anjou och Savennieres.

Tack vare sin mångsidighet, går det att matcha chenin med många typer av maträtter och kök.

Sensommar och tidig höst är den bästa tiden för skaldjur. Prova de mer slanka och unga vinerna till räkor med aioli, havskräftor och kokta blåmusslor. Gärna en moules frites med örter och grädde.

En rikare chenin med stor kropp och smak, behöver något välmatchande på tallriken. Gratinerad hummer med örtsmör. Eller en fisk- och skaldjursgryta med en klick syrlig creme fraiche. Stekt och ugnsbakad fisk med en smörig sås blir inte heller fel. Gärna lätt halstrade pilgrimsmusslor med brynt smör. Eller vad sägs om Ostron Rockefeller?

 

När du väl har bestämt dig för en rätt, är det dags att göra det viktigaste valet. Vinet.

Blir det Sydafrika eller Frankrike?

Luddite Chenin Blanc 2015, nr 73624. 249 kr. BS

Krämig och strukturerad chenin från Luddite Wines, som arbetar hållbart och med tydlig terroir som inriktning. Komplext och smakfullt med sin skalbeska och strama rökighet, som lindas in av gula plommon, gröna äpplen, grapefrukt, persika, nektarin och rostade hasselnötter. En stor like!

Simonsig Chenin avec Chêne 2015, nr 90293. 175 kr. 1 200 flaskor lanserades den 4 augusti. Vinet finns kvar i ett 30-tal butiker. 

Läcker och rund chenin från familjefirman Simonsig, som gör välgjorda och ursprungstypiska viner med sympatiska prislappar.

Hjortron, gula stenfrukter, pomelo, aromatiska örter och fint rostade fat ingår i paketet. Avec Chêne betyder ”med fat/ek”, vilket här innebär 9 månader på stora franska ekfat.

Clos Saint Yves Domaine des Baumard 2004, nr 99386. 189 kr. 3 000 flaskor lanserades den 7 juli. Finns kvar i ett 40-tal butiker. 

Ett tydligt bevis på hur väl chenin kan lagras. 10-15 år är inga problem för de torra vinerna. Familjegården Domaine des Baumard ligger bakom detta vin, som kommer från en enskild vingård med namnet Clos Saint Yves.

Jag skrev så här om lanseringen:

”Snygg 13-åring, utan tillstymmelse till ålderskrämpor. Spännande mix av ylle, sten, sälta, rök, rostade jordnötter, gula plommon och vit persika.”

Langlois-Château Saumur Vieilles Vignes 2014, nr 94905. 199 kr. 2 400 flaskor lanseras imorgon, den 8 september. 

Langlois-Château är ett gammalt hus, som grundades i slutet på 1800-talet. Idag ägs det av Bollinger-gruppen. De gör både rött, vitt och sött och även krispiga och svala mousserande viner.

Denna torra chenin som lanseras på fredag, kommer med en stor och stark köprekommendation. Köp och drick på direkten, eller spara i 10 år. Lycka till säger jag…

Klassisk och inbjudande stil med nötter och fat i framkant. Honung, gula plommon, lite ylle, mycket mineral och spralliga syror ingår också.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer