Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Charles Smith – mycket vin, mycket hår och en massa rock 'n roll - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Charles Smith – mycket vin, mycket hår och en massa rock ’n roll

Jag har inte riktigt förstått hypen kring den där Charles. En massa ståhej, väldigt mycket hår och helt-ok-viner på bolaget, men inte mer. Fast jag tycker om att bli övertygad och överraskad. En provning och middag med Mr Smith på härliga 19 Glas en försommarkväll var därför inget jag kunde motstå.

Charles halkade in på vinets bana genom musiken. Ett jobb som manager till olika rockband i Europa under 90-talet, bestod av lika mycket vin och god mat som arbete. Till slut tog passionen för vin över och Charles flyttade tillbaka till USA och öppnade en vinbutik i Seattle. Under en upptäcksresa till Walla Walla i Washington, träffade han på en fransk vinmakare, pratade syrah, drack en massa syrah och en sak ledde till en annan; två år senare hade Charles flyttat dit och släppt sin egen syrah, K Syrah 1999. Resten är som det heter, historia. Idag tillhör Charles Smith toppskiktet av vinmakare i Washington. Han är helt självlärd, väldigt seriös och har under sin relativt korta men intensiva karriär fått flera utmärkelser och priser. Charles Smiths viner har funnits representerade i Sverige några år, genom importören Handpicked. Vi börjar provningen med de ett gäng av de viner som finns på Systembolaget.

IMG_0245

Vino Pinot Grigio 2011, nr 74504. 119 kr

Fräscht och krispigt med smak av lime, grapefrukt, pomelo och mineral.

Kung Fu Girl Riesling 2011, nr 2690. 119 kr

Friskt och piggt med drag av citrus, vit persika och lemonad.

The Velvet Devil Merlot 2010, nr 72400. 119 kr

Mullig och mjuk merlot med toner av plommon och lite grönpeppar.

Boom Boom! Syrah 2011, nr 6714. 129 kr

Torr och lite köttigt i stilen med smaker som svartpeppar, björnbär och mynta.

Chateau Smith Cabernet Sauvignon 2010, nr 71907. 179 kr

Lite ung och knuten, lufta gärna. Kryddigt och kraftfull med doft och smak av cassis, lite grön paprika och kaffe.

Instegsvinerna har faktiskt tagit ett rejält kliv upp. Snyggare och mer personliga. Fast det är först när vi provar toppvinerna, som jag börjar förstå allt snack kring mannen med pudelfrillan. Royal City Syrah är urhäftig och rhônsk i stilen med smak av tobak, sötlakrits, mörka bär och ceder. Cirkapris är 900 kronor, om man får tag på den vill säga.

IMG_0256

Motor City Kitty Syrah är också riktigt läcker och elegant med toner av björnbär, plommon och mynta. Cirkapris: 350 kr. Spanskinpirerade vinet ”El Jefe” 2007, på 75 % tempranillo/25 % cab.sauv blir också en favorit. Här finns massor med fin frukt; jordgubbar, plommon, körsbär, svarta vinbär och fina, mjuka tanniner. Hyllningsvinet till mamma Smith K ”Roma” 2006 är inte heller pjåkigt. En elegant blend på cab. sauv och syrah. Krämigt, rikt och fylligt med smak av jordgubbar, fikon, plommon och körsbär. Den stora överraskningen blir dock K Viognier 2009/2010. Otroligt snygg och frisk viognier packad med pomelo, limezest, ingefära och gråpåron. Cirkapris i Sverige skulle bli 240 kr.

IMG_0255

Dessa viner finns inte på hyllorna, men det kan vara värt att höra efter med importören…

Vi avslutade provningen och inledde middagen med ett glas Secco Italian Bubbles 2011. Rent, fräscht med drag av päron och ingefära.

Den välkomponerade menyn på 19 glas såg ut såhär:

Sparris parmesan – filoinbakad grön sparris med parmesan.

2011 Kung Fu Girl Riesling

Anka med pappardelle och ramslök

2011 Boom Boom Syrah

2010 Motor City Kitty Syrah

2009 The Hidden Syrah

Korevben med ärtor, morot och salsa verde

2003 Magnificent Merlot

2009 K Merlot Stoneridge Vineyard

Polentakaka med citronsmak, ricotta, mandel och rabarbersylt

BOON KRIEK

IMG_0244

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia