Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Chardonnay - Sydamerika och Sydafrika - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Chardonnay – Sydamerika och Sydafrika

Sommaren verkar tagit en liten timeout, i alla fall i skrivande stund. Vi vill dricka vitt ändå. Chardonnay så klart, det är ju månadens tema. Det verkar vara dags att ta sig söderut. 

Jag kollar vädret i Kapstaden, Sydafrika. Runt 20 plusgrader. Perfekt!

Det är en lång resa, men vi är fortfarande i samma tidszon. Skönt. Då är vi fit for fight och redo att prova vin.

Jag har kollat igenom utbudet på sydafrikansk chardonnay på Systembolaget. Det är mycket som saknas; inte på box eller 80-kronorsfronten dock. Ingen överraskning kanske. Trots det finns det tre riktigt snygga sydafrikaner som jag tycker man kan investera i.

Jordan Barrel Fermented Chardonnay 2015. Kommer i BS i november. 159 kr.

Fantastiskt ren och en elektrisk årgång med sprudlande syror och härlig frukt som vit persika, nektarin och acacia, mandelblom och hasselnötter. 2015 är lysande. Ett vin som går att spara många år för den som vill ha mer koncentration och en krämigare frukt, men jag föredrar dagsformen där fräschör och energin i framkant.

Jordan-Chardonnay

Waterford Estate Chardonnay 2014, nr 75874. 199 kr. BS

Återhållsam och imponerande balans mellan syrorna, frukten och faten. Här är det precision, med sällskap av lite flinta, mandel, vita blommor, vit persika, kaffirlime och citrusoljor. Snyggt! Det här gillar jag.

waterford-estate-chardonnay.

Vergelegen Reserve Chardonnay 2014, nr 92012. 185 kr. 1200 fl lanserades i början av mars. 

Vergelegen går lite i hand i hand med Waterford och Jordan. Frukt och friskhet istället för baktunga fat och onödigt kaloristint smör. Här hittar vi istället lätt rostade nötter, mineraler och syrlig frukt som ananas, gul grape och citron. Like på den!

Vergelegen

Efter att ha provat dessa tre viner, tycker jag mig se ett mönster. Visst är det chardonnay och visst är det Nya Världen. Fast ändå inte. Sydafrika genomgår en stor revolution vad gäller viner och druvor. Att det händer mycket i regionen Swartland vet vi redan, även om chardonnay ännu inte varit i fokus.

De provade vinerna kommer istället från Stellenbosch och där ser framtiden mycket ljus ut för chardonnay. Fortsätt så!

Producenter som jag inte provat på ett tag, är bland annat Meerlust, Springfield och Hamilton Russell. Deras viner på chardonnay är också värda att ta en närmare titt och sipp på. Alla finns i BS.

 

Dags att byta land, tidzon och terroir. Men det är samma druva i glaset.

Vädret ser hyfsat ut i Mendoza, men i Chiles Aconcagua där är det kallt som tusan. En av anledningarna till att vinerna därifrån är så rika på syra och härligt spröda.

Vinet heter Aconcagua Costa Chardonnay och kommer från firman Errazuriz i Chile. Det är den perfekta aperitifen, tack vare friskheten, energin och läckra inslag av gula plommon och några rostade nötter. Detta är en bra exempel på vad Chile kan producera när frukten och inte faten, får ta kommandot.

Aconcagua Costa Chardonnay släpptes nu i början på augusti, nr 90020. Pris 169 kr.

Över till värmen i Mendoza. Här ligger en av mina favoritfirmor och en av de främsta i Argentina. Jag syftar på Catena.

Errazuriz

Catena Zapata White Stones Chardonnay 2010, nr 73748. 419 kr. BS

En av Catenas mest imponerande vita viner. Vingården ligger nästan 1500 meter över havet och namnet kommer från de vita stenarna som täcker delar av marken. En chardonnay med strålande frukt, fräschör och rökiga inslag av flinta och krut. Vit persika, nashipäron och vita blommor står för både smaken och doften. Fullkomligt briljant.

whitestones

Systembolaget och chardonnay från Sydamerika verkar inte vara någon bra kombo. Utbudet är litet, pyttelitet. Då och då dyker det upp små pärlor, tills vidare bockar och bugar jag för Catena, Errazuriz och även vinerna från Terrazzas de los Andes.

Hos näthandlarna är det också rätt snålt på chardonnay från Sydamerika. Winefinder har ett litet gäng, The Fine Wine Society likaså och The Winecompany har en litet utbud, med övervägande rött.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer