- Sofia Ander
Cava – bättre än någonsin
Cava – bättre än någonsin
Det kända mousserande vinet från Spanien har fått maka på sig lite de senaste åren. Anledningen, eller ska vi säga den skyldige (?) heter prosecco. Italiens omåttligt populära bubbel. Men spanjorerna låter sig inte spelas ut så lätt. De går upp till kamp med sin cava! Läs Sofias tankar om cava.
Cava
Kampen är varken farlig eller blodig. Kanske innehåller den en och annan tår och lite svett. Den är snarare välsmakande och på tiden. Utvecklingen bland cava har faktiskt stått lite stilla ett tag. Många sorter präglas fortfarande av en speciell gummidoft och även brända toner. Det är något som gör att många konsumenter och även kräset vinfolk helst undviker cava.
Gör inte det. Cava har aldrig varit så bra, så ren och så välgjord som den är idag. Det händer extremt mycket i cavans värld idag.
Cava de Paraje Calificado
Förra året, 2017, var ett år med milstolpar. Då infördes det nya klassificeringssystemet Cava de Paraje. Än så länge är det bara tio producenter som kan bocka av alla parametrar som klassificeringen innebär.
Systemet har höjt ribban för cava. Kvalité som pris, med all rätt. Detta har gett ny energi i cavans värld och återskapat intresset för de spanska bubblorna.
Cava de Paraje Calificado innebär:
- Måste komma från en enskild vingård och vinifieras på gården.
- Strängare regler kring ålder på vinrankorna samt ha en ålder om minst 10 år.
- Cavan måste vara en vintage och brut
- Vinets ska lagras i minst 36 månader på flaska
- Skördeuttaget får ligga på högst 8000 kg per hektar
- Högst 48 hektoliter must per hektar
Då kategorin är så ny, har bara lite drygt 40.000 flaskor i enlighet med Cava de Paraje producerats sedan slutet på förra året.
D.O Cava
Samma år firade D.O Cava sitt 30-åriga medlemskap som medlemmar i EU och som ett skyddat ursprungsbetecknat område. Under dessa 30 år har det poppats många cava-korkar och den totala försäljningen har nästan dubblats (med 95,6 procent för att vara precis).
Tittar man närmare på siffrorna från konsortiet för D.O Cava går det mesta faktiskt uppåt. Den totala produktionen gick upp tre procent jämfört med förra året. Det blir många flaskor på ett år: 252.512.336 stycken enligt D.O Cava. Den ekologiska produktionen ökar också, med 48 procent och landar på nästan sex miljoner flaskor år 2017. Premiumcava, som reserva och gran reserva, har också ökat med över 10 procent.
Merparten av all produktion sker fortfarande i och runt den lilla byn Sant Sadurni d’Anoia i Penedes, strax utanför Barcelona. Hela 85 procent av all cava i Spanien kommer därifrån. Det är hjärtat av Spaniens bubblande vin och där ligger flertalet av de kända husen, stora som små.
Sant Sadurni d’Anoia
Cavans huvudstad även kallad. Om du vill besöka en cava-producent är Sant Sadurni d’Anoia en bra utgångspunkt. Det är dessutom enkelt att ta sig dit. Byn ligger en liten bit in i landet, väster om Barcelona. Väljer du att köra bil tar resan omkring 50 minuter och för tåg får du lägga till ytterligare 20 minuter från Barcelona. Här samsas runt 12.000 invånare och cirka 80 cavahus. Du kommer inte gå sysslolös. Och du kommer inte heller behöva bilen.
Missa inte ett besök på Juve y Camps, Gramona, Recaredo, Lllopart, Torrelo och Agusti Torello Mata. Med flera. De stora husen erbjuder guidade turer i sina långa källare, så inled gärna resan med en visit hos till exempel Freixenet.
Druvorna
Druvmässigt är det fortfarande nio druvor som är tillåtna för produktion av cava. Xarel-lo, parellada och macabeo är de vanligaste, där macabeo står för merparten av odlingarna. Chardonnay, pinot noir och monastrell (mourvèdre) finns också, dock i mindre skala. På den lite mer udda och inhemska sidan hittar vi trepat, subirat parent och rod grenach. Trepat som är en blå druva får bara användas vid produktion av rosécava.
Sverige
Vi gillar cava, ingen tvekan om saken. Proseccos frammarsch till trots så importerade vi ändå nästan 4,2 miljoner flaskor cava förra året. En ökning med hela 22 procent från 2016.
På vår marknad har vi länge kunnat köpa cava från de stora och erkända husen som Freixenet och Codorniu, men en snabb sökning på Systembolagets hemsida visar på ett brett och spännande utbud. I nästa artikel kommer vi gå in närmare på våra nyprovade favoriter.
För den som aldrig blir mätt på siffror, rekommenderar jag en surfarrunda på:
Där finns fler siffror att analysera och titta på.
För mer info om spanska viner generellt:
https://www.foodswinesfromspain.com/spanishfoodwine/index.html
Och för ett glas på stan, sväng in på Cavabaren som ligger centralt i Stockholm.
Sofia Ander
Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan
Läs mer om Sofia