Cannonau – viner och producenter del 2

Jag har varit på cannonau-jakt. Det blev ingen större skörd, men dock naggande god.

Tidigare i veckan fick ni läsa om cannonau, dess historia och smak. Idag har jag valt ut några favoritproducenter och viner som jag tycker är värda en vininvestering.

Jag provade litervis med cannonau under en vinresa på Sardinien i höstas. Fokus på resan var just cannonau och upptäcka dess olika stilar. Bredden och smakprofilen på cannonau är faktiskt mycket större än jag trodde.

En del är är obalanserade, med för hög alkoholhalt och eldig frukt. Några är dränkta i fat, medan andra är lite reduktiva och saknar djup.

Men så glimrar det till ibland, med råge. Många av vinerna har faktiskt en riktigt fin syra och fräschör. Frukten är läskande röd och livlig. En del kommer bli bättre med några års lagring, så dessa är inte bara att korka upp och sippa i sig på direkten. Bäst blir cannonau om den serveras källarsval, runt 15 grader och kanske något grad till. Då kommer den friska röda frukten fram och vinet får en fin balans.

Här är några av de producenter och viner cannonau-hjärtat slog extra för. 

Gabbas

Gabbas ligger i Nuoro, ett av de viktigaste odlingsområdena för cannonau. Familjen Gabbas planterade sina vingårdar redan i början på 1900-talet. Idag äger man totalt 20 hektar vingårdar och producerar omkring 75.000 flaskor årligen.

Jag fastnar för vinhusets hela serie med viner. Lillove Cannonau med sin balanserade och livliga frukt. Dule Cannonau som har en läcker sälta och örtighet. Arbóre har ytterligare lager med tydlig grenachefrukt, garrigue och fräschör.

Svensk importör är Idala Gård, som tar in mycket spännande viner från Italien.

http://www.idalavinhandel.se/gabbas

 

Annons:

Sella & Mosca  

Sella & Mosca ligger i närheten av staden Alghero, på Sardiniens västkust. Firman formades i slutet på 1800-talet och har idag blivit en av de allra största vinproducenterna i hela Europa. Med 550 hektar blir det en hel del vin. Firman använder både lokala och internationella druvor, med tyngdpunkt på cannonau och vermentino. På Systembolaget finns flera av vinerna från Sella & Mosca. Mitt tips ligger i fast sortiment och är en välgjord och schysst prissatt cannonau.

Cannonau di Sardegna Riserva 2013, nr 2004. 119 kr

Klassisk och cannonau, fylld med granatäpplen, jordgubbar, körsbär och varma medelhavsörter.

 

Antichi Poderi Jerzu

Poderi Jerzu är ett av många kooperativ på Sardinien. Det grundades 1950 av 18 affärskompanjoner. Idag ser det lite annorlunda ut. 430 medlemmar ingår i kooperativet som totalt förfogar över 600 hektar vingårdar. Vingårdarna ligger i en naturlig amfiteater, som sträcker sig från havsnivån upp till 750 meter meter över havet. Själva vinhuset ligger i Jerzu, en stad och en subzon i provinsen Ogliastra. Jordmånen domineras av kalksten och skiffer, som ger vinerna en hint av rökiga stenar och mineralitet.

Jerzu Cannonau di Sardegna 2014, 119 kr. The Wine Company

Nätbutiken The Wine Company som säljer mycket till Sverige, har faktiskt ett vin från Antichi Poderi Jerzu. Det är rent och mycket friskt med tydlig cannonau (grenache)-frukt, örter och mineral.

Hittar ni firmans toppvin Josto Miglior Cannonau di Sardegna DOP Reserva någon gång; slå till. Det är en stort och komplext vin som klarar många års lagring.

 

Cantina Sedilesu 

Cantina Sedilesu är en liten familjegård som grundades för nästan 40 år sedan. Firman och vingårdarna ligger i byn Mamoiada i centrala Sardinien. Hög höjd – uppåt 850 meter över havet – många bush vines och biodynamisk odling bidrar till firmans personliga och häftiga stil.

Spontanjäsning, lagring på stora gamla ekfat eller cement och mycket låga halter svavel sammanfattar hur Cantina Sedilesu arbetar.

Vinet Mamuthone från Cantina Sedilesu har släppts i några omgångar på Systembolaget. Vissa årgångar har varit på topp, medan andra lite svajiga i min mening. Jag passade på att fråga vinmakaren på plats och hans förklaring var att det absolut kan finnas flaskvariation på grund av de låga svavelhalterna.

På plats provade jag senaste årgången av Mamuthone, 2014. Den är fullkomligt strålande. Frukten är mycket italiensk; intensiv, läskande och rödsyrlig. Vinet har en härlig stramhet, struktur och bra bett i slutet. Vi får hoppas på en ny lansering på Systembolaget.

Svensk importör är Martin Warnbring, som kan nås via mail på:

martin@nwine.se

Läs mer


Fler artiklar