Svenska flaggan
California dreaming i Santa Barbara  - DinVinguide California dreaming
Skriven av Sofia Ander

California dreaming i Santa Barbara 

Det går fort när man har roligt. Det har redan gått 16 år sedan vinfilmen Sideways hade premiär. Filmen som förändrade, kanske inte hela vinvärlden, men åtminstone en stor del av den i Kalifornien. Roligt var det för de odlare som redan hade gott om pinot noir på sina hektar. Mindre roligt för dem som hade övervägande merlot planterat… Allt är inte California dreaming.

California dreaming i Santa Barbara

Idag har Kalifornien återhämtat sig något från den där fucking merlot som huvudkaraktären Miles prompt vägrade dricka. Pinot noir är fortfarande poppis och merlot ökar något. Fast i synnerhet har Santa Barbara, där filmen utspelas, hittat sin stil och form på vinerna. Detta tack vare nya, hungriga vinmakare som hellre lägger krut på jäkligt gott vin än ett fancy provningsrum á la Las Vegas. 

En av dem är Chanin Vineyards som bara har producerat vin i knappt tio år. Bakom Chanin hittar vi unge Gavin Chanin. Under konststudier i Los Angeles passade han på att jobba extra på Au Bon Climat. Inspirerad av vinerna, tog han ett sabbatsår i Sydafrika för att skörda hos Hamilton Russell och därefter i Nya Zeeland. Så småningom var det dags att återvända till södra Kalifornien, för att avsluta studierna och framför allt – skapa sitt eget vin. 

 

Hemsida Chanin: https://chaninwine.com

Gavin jobbar idag som flera av sina kända grannar. Små skördar av köpt frukt, gamla vinstockar, minimal intervention, låga svavelhalter, modest fathantering – allt detta sätter prägeln på vinerna. Chardonnay och pinot noir med stor elegans och finess är hans kännetecken. Precis som de redan nämnda grannarna Sandhi, Stolpman, Piedrasassi med flera. Alla har de sina små tastingrooms i stan Lompoc i Santa Barbara.

Att fokus ligger på just chardonnay och pinot noir är ingen slump. Av de druvor som är planterade i Santa Barbara är chardonnay den stora vinnaren. Den kammar hem förstapriset med sina drygt 3000 hektar, följt av pinot noir med 2300 hektar. 

Därefter hittar vi både Rhonedruvor som syrah – på tredjeplats – följt av sauvignon blanc, grenache och cabernet sauvignon. 

 

Alla druvor gynnas stort av de kalla vindarna som drar in från Stilla Havet. Från öst och från väst. Vindarna bidrar med uppfriskande dimma som lägger som ett svalkande täcke över vingårdarna. Landskapet präglas också av berg med olika höjdnivåer – perfekt för vinodling. 

 

Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide

California dreaming i Santa Barbara 

Santa Barbaras vinproduktion är dock relativt ung. Och på många sätt fortfarande i sin linda, lite i skuggan av Napa och Sonoma. De första druvorna planterades i början på  1970-talet, på den kända vingården Sanford & Benedict. Några år senare – 1973 – planterades Bien Nacido Vineyard.

Det skulle dröja cirka tio år till för nästa milstolpe. En betydande sådan. 1982 grundades vinfirman Au Bon Climat av Jim Clenenden och Adam Tolmach. Inspirationskällan var – inte helt oväntat i vinets värld – Frankrike. Bourgogne fick stå som förebild, med småskalighet, fokus på vingården och gärna svala odlingsplatser. Au Bon Climat var onekligen föregångare och förebilder de också, precis som för Gavin. Och inte minst för den idag avsomnade vinföreningen In Pursuit of Balance.

Läs mer här: https://media.dinvinguide.se/sofiaander/balansjakten-i-kalifornien/

Problemet med In Pursuit of Balance var att man gick all in – för att prata amerikanska. Allt eller inget. Många av vinerna blev ”för” balanserade och druvorna skördades alldeles för tidigt. Idag känns det tack och lov som om man hittat balansen. Och därmed sansen. Vinerna från Santa Barbara skiner. Av frukt, laserskärpa och ett driv utan stopp. Nya briljanta vinmakare dyker ständigt upp. Till och med här i Sverige. Dollarkursen till trots går det fortfarande att hitta utmärkta och högklassiga viner fån Santa Barbara till hyfsade priser. Till skillnad från redan nämnda Napa med vänner. Då gäller alltför ofta den stora börsen, stora smaker och hög alkoholhalt.

Min förhoppnings är att vi får se mer från Santa Barbara i Sverige. Mer sval och stringent chardonnay. Fluffigt charmig pinot noir och fruktpepprig syrah. För än så länge har vi bara sett en bråkdel. Och för er som ännu inte har sett Sideways – just do it. Jag behöver kanske inte säga vad du ska dricka till… På tal om dryck. Vintipsen korkar vi upp senare i veckan.

Tack till California Wines för en givande föreläsning och provning.

Hemsida: https://discovercaliforniawines.com

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer