Cabernet francs många sidor

Det kan inte vara lätt att ha ett druvnamn som börjar på ”cabernet”. Snabbt går tankarna till mer kända cabernet sauvignon. Men faktum är att cabernet sauvignon inte skulle finnas till om det inte vore för den mindre omtalade släktingen cabernet franc.

Världskända och populära cabernet sauvignon är faktiskt en korsning mellan sauvignon blanc och cabernet franc. Likheterna finns där. I doften kan vi hitta drag av både gräs och lite grön paprika. Svarta vinbär, vildhallon, skogsbär, ceder, muskot och en viss tanninstruktur brukar också förknippas med cabernet franc.
Men där slutar likheterna. Många exemplar är ofta mer slanka och svala i sin stil med kryddiga inslag av muskot och kanel. Medan en del är rättframma med mörk, dov och mullrande frukt och hög koncentration.

Vad du föredrar, är så klart en smaksak. Cabernet franc ändrar sig beroende på sin växtplats. Idag finns odlingar i stora delar av vinvärlden, som Östeuropa, Australien, Nya Zeeland, Argentina, Chile, USA, Italien och framför allt Frankrike.

Troligen kom den till Loiredalen redan på 1600-talet. Där ska sticklingar har planterats i Bourgeuil, ett av de kända områdena för druvan. Därefter spreds den vidare till Bordeaux. Numera är den en av de viktiga druvorna i så kallade Bordeauxblends, fast den får sällan ta åt sig hela äran.

Har du hört talas om Cheval Blanc någon gång? Det är ett av de större och inte in minst dyrare vinerna från Bordeaux. Innehållet? Minst 60 procent cabernet franc…

När det gäller Frankrike kommer cabernet franc alltid vara den stora stjärnan i Loiredalen, där allt började. De mest betydande områdena är Chinon, Saumur-Champigny och Bourgeuil. Här kan vi också hitta den typiska paprikatonen som man antingen förförs av, eller baxnar av. För mig är den gröna paprikan mer kul och druvtypisk än något jag söker efter med ljus och lykta. Jag föredrar den mer svala och friska typen av cabernet franc med röda bär och örter. Eller de mer täta och massiva exemplaren som produceras i Toscanas varma del, Bolgheri.

Annons:

Bolgheri ligger längs med Toscanas soldränkta kust. Det är med andra ord varmt och faktiskt inte helt olikt Bordeaux när man tittar på jordmånen och klimatet. Trivs cabernet franc i Bordeaux, borde den göra det även i Toscana, inte sant? Det gör den. Här produceras först och främst stora Bordeauxblends, där cabernet franc ofta utgör en viktig del.
Läs gärna mer om regionen och vinfirman Sassicaia som fick hela vinindustrin att vända blicken mot just Bolgheri.
Sassicaia banade vägen för många andra vinfirmor i Italien som nu ville etablera sig i Bolgheri. Se bara på Ornellaila, Ca’Marcanda från Gaja och Gaudo al Tasso som Antinori står bakom. Supertoscanare är de allihopa.

En av mina stora vinupplevelser kommer från vinfirman Le Macchiole. De grundades i Bolgheri med visionen om att göra det bästa vinet i regionens terroir. I början på 90-talet var de redo att lansera ett av sina mest kända viner, det är nog ett av vinvärldens mer omtalade viner också. Paleo Rosso innehåller 100 procent cabernet franc. Det är mycket Toscana med mörk, mullrande frukt som körsbär, tranbär och vildhallon. Fast det är också mycket cabernet franc med drag av mineral, örter, ceder, sandelträ och tuggiga tanniner. Paleo har inte något med Paleo-dieten att göra, men jag kan tänka mig att konvertera om till den livsstilen, bara detta vin ingår. Supertoscanare i sin rätta bemärkelse.

Paleo finns att köpa via beställningssortimentet och importeras av Vin & Oliv.

Mitt andra tips på cabernet franc visar en helt annat sida och kommer från Chinon.
Producenten heter Domaine Groisbois, som framställer fyra olika röda viner. Instegsvinet La Cuisine är ett perfekt toppexempel på slank, frisk och sprittande cabernet franc utan vare sig grön paprika eller tanniner.
Chinon Gabare är ett steg upp i både smak och koncentration. Lika druvtypiskt fast med lite djupare frukt och en fin strävhet.

Vinerna går att köpa via vinhandlaren Caviste och släpps i en låda om sex viner, tre av varje. Lådan lanseras den 26 maj på hemsidan och levereras sedan till din dörr eller vinkällaren Grappe om du har medlemsskap där. Du väljer. Betala 840 kronor först bara.

Kolla in caviste.se för mer info och kommande släpp från en pålitlig näthandlare.

Läs mer

Fler artiklar