- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Brunello i världsklass från Casanova di Neri
Brunello i världsklass från Casanova di Neri

Brunello i världsklass från Casanova di Neri
Giacomo Neri har precis varit i Sverige för första gången. Vinerna från hans firma Casanova di Neri har förvisso bara funnits i landet sedan ett år tillbaka, men besöket är varmt välkommet. Detta är nämligen viner på toppnivå.
Vingården Casanova di Nero grundades 1971 i Montalcino, Toscana, av Giacomos pappa, Giovanni. Då bestod ägorna av 12 hektar. Mycket har hänt sedan dess i området; vinerna och vinmakningen har blivit både bättre och mer moderna. Giacomos pappa gick bort 1991 och då var det hans tur att ta över firman. Han styr den än idag, mycket noggrant. Giacomos filosofi lyder; En planta, en flaska.
Urvalet av frukten är med andra stenhård. Man gör en omsorgsfull selektering av druvorna och lagrar de sedan på bara stora fat, bottis, på 300 till 600 liter. Endast franska och slovenska. Totalt äger man 60 hektar vingårdar, uppdelat i fem olika egendomar med egen karaktär och jordmån. Den totala årsproduktionen ligger på 180.000 till 200.000 flaskor, beroende på årgången.
2013 ser ut att bli bra även om solen och sommaren kom sent i säsongen. Druvorna är i fint skick idag, men det är fortfarande några veckor kvar till skörd, berättar Giacomo.
-Vad vill du helst äta då, till din viner? Frågan kommer upp under provningen.
Vår Rosso di Montalcino är i stil med en ung brunello, men jag njuter den gärna till mer enkel mat som en god pasta eller charkuterier.
Brunello ska man njuta av i rätt sällskap, med vinvänner och gärna med lamm, en god stek eller smakrika ostar, svarar Giacomo.
Provningen skulle avslutats med firmans enda vin som inte görs på sangiovese. Pietradonice är ett IGT vin gjort på 100 % cabernet sauvignon. Produktionen är väldigt liten. Dessvärre glömdes det kvar i Giacomos bil på flygplatsen i Rom. Det är skönt att en sådan skicklig och duktig vinmakare kan vara mänsklig, precis som vi andra vanliga dödliga…
Smakat och spottat:
Rosso di Montalcino 2010, nr 792330. 219 kr
Lite dov och knuten i stilen. Behöver mer tid än 2011 för att öppna upp sig. Komplex och bitig med strama syror, härliga tanniner och smak av viol, körsbär och rosor. Vinet har legat 12 månader på fat.
Rosso di Montalcino 2011, nr 90412. 179 kr. Finns kvar i fåtalet butiker, så skynda!
Mer öppen än 2010 med läskande, matvänliga syror, supersnygga tanniner och fullproppad med sura körsbär, lingon och viol.
Brunello di Montalcino 2008, nr 79234. 349 kr
Stramt och oerhört komplext. Elegant och frisk och helt enkelt urgott. Stort vin som är väldigt gott idag, men har många fina år kvar. En fin årgång enligt Giacomo. Har legat 45 månader på fat och 6 månader på flaska. Första årgången kom 1978.
Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2008, nr 79235. 599 kr
En single vineyard, med en unik, väldigt stenig jordmån och ett mikroklimat. Parfymerat och rikt med söt läcker frukt, drag av eucalyptus, ceder och viol. 27-36 månader på fat och 15-24 månader på flaska. Första årgången var 1993.
Importör är Johan Lidby Vinhandel


