Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Bodegas Franco-Españolas - tidlös och traditionell Rioja - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Bodegas Franco-Españolas – tidlös och traditionell Rioja

Det är något speciellt med urtypisk, klassisk Rioja. Dofterna av vanilj, dill och smakerna av mjuk, rostad ek, torkad frukt och körsbär är tryggt. Och inte minst gott. Idag ska vi besöka en av de mer traditionella producenterna i Rioja.

Bodegas Franco-Españolas firade faktiskt 125-årsjubileum förra året (2015), vilket gör dem till en av de äldsta vinfirmorna i Rioja.

Som namnet antyder, finns här ett visst franskt inslag. Detta får vi tacka (?) vinlusens framfart i Bordeaux för. När den härjade som värst i Bordeaux, var det många fransmän som blickade västerut. Mot Rioja. Här fanns också en fin terroir och ett bra klimat för vinodling. Men ingen lus som tur var. Däremot hade Rioja en stor potential, något som fransmännen kunde se.

En av dem var Frederick Anglade Saurat, som tillsammans med några spanjorer formade vinfirman Franco-Españolas. Numera är företaget helt spansktägt och vinerna, ja de är fortfarande så mycket Spanien och inte minst Rioja de kan bli.

Hemligheten ligger i ett stort tålamod och en hel del tradition. Man lagrar fortfarande vinerna i enbart amerikanska ekfat och man lagrar dem länge. Mycket längre än vad som egentligen krävs enligt vinlagarna i regionen.

Vinfirman ligger i staden Logroño, inte långt ifrån citykärnan. Mitt tips är att stanna några dagar i stan, om man är på vinresa genom Rioja. Då finns det gott om tid att utforska några av världens bästa tapasgator. Längs med Calle Laurel och Calle San Agustin kan man spendera timmar, med ett lokalt vin i handen och en tapas i den andra. Missa in champinjonerna som är överösta med vitlök!

När du behöver en paus från ätandet, rekommenderar jag ett besök hos Franco-Españolas där du kan boka en provning eller middag.

En vinfirma som är en viktig del av Riojas fantastiska vinhistoria. Rioja har också varit en stor del av den svenska vinhistorien, innan Nya Världen-vinerna förförde oss. Men jag tror på en comeback. Det är dags för den Spanska revolutionen, med Rioja i spetsen.

KÖPTIPS

Vina Soledad Tete du Cuvée Reserva 2005, nr 75639. 149 kr. BS

Ett lika nördigt som häftigt vin. 90 % viura och några droppar malvasia, samt garnacha blanca har   fått jäsa på ekfat i 18 månader, därefter har det lagrats i ytterligare 18 månader innan lansering. Resultatet blir ett läckert och nötigt vin där livlig syra varvas med apelsinskal och rostade fat. 

Rioja Bordon Reserva 2009, nr 2726. 95 kr

En riktig charmör, som inte håller igen på sitt ursprung. Här finns massor med läskande röd frukt, lite fat, lite vanilj och aningen dill i den pigga eftersmaken. Det är såhär old school Rioja ska smaka. Tittar man på prislappen, känns det populära ordet ”superfynd” helt motiverat. 

BordonR

Rioja Bordon Gran Reserva 2006, nr 86815. 155 kr.

Gran Reservan känns om möjligt ännu mer ”hemma” och ännu mer Rioja. För 60 kronor till får du ett moget och komplext vin med mustiga och friska smaker av mörk bitter choklad, ceder, sandelträ, torkade frukter och fat. Urgott är ordet.

BordonGranR

Rioja Bordon Gran Reserva 1999, nr 75234. 199 kr

Vill du ha ännu mer mognad och ännu mer Rioja, är denna livliga 99:a ett finfint köp. Mustigt, friskt och vitalt med fin struktur och lång eftersmak av vildhallon, torkade plommon och fikon samt lite tobak.

Importör är Terrific Wines

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer