Birichino – Sval elegans och en hyllning till Provence

Birichino är ett italiensk slang, för ordet rackarunge, busunge. Typ. Det ligger mycket i det. Vinerna från vinfirman Birichino är både rackarns goda och faktiskt lite busiga. Birichino vågar gå sin egen väg. Mot elegans, svala viner, fräschör. Bort från ekfat, tung alkohol och uppumpad frukt. 

Annons:

Grundarna bakom Birichino är John Locke och Alex Krause, som har jobbat tillsammans på Bonny Doon Vineyard under lång tid. Till slut var det dags att gå sin egen väg och Birichino grundades 2008. Vinfirman är baserad i Santa Cruz men man äger inga egna vingårdar. Frukten köps in, där nästan allt kommer från riktigt gamla stockar. Det finns gott om dessa i Monterey och Central Coast, där man hämtar mycket av sin frukt.

DinVinguide träffar Alex när han besöker Stockholm, i samband med provningar och winemakers dinner. Vi inleder provningen med Vin Gris Rosé.

– Jag är ursprungligen från Boston, men studerade en tid i Provence i Frankrike. Under mitt år där, fick jag upp ögonen för både Rhone- och Provenceviner. Vår rosé är därför en hyllning till de ljusrosa och eleganta rosévinerna, som är så klassiska för Provence, berättar Alex. Druvblenden består av grenache, cinsault, mourvedre och en liten del vermentino.

Det mesta av frukten kommer från gamla vinodlingar, som är över 100 år. Produktionen ligger på endast 6.500 flaskor och bara en liten del av dessa ligger i beställningssortimentet. Nr 75611, 140 kr. Det är en riktigt fin hyllning och samtidigt en rosé med sin egen stil och ursprung. Provence i all ära, men Vin Gris bjuder också på fin frukt som nypon, rabarber, granatäpplen och varma medelhavsörter. Drick i stora klunkar i sommar, till kallskuret, rökt fisk, sallad nicoise eller en fetaostsallad med vattenmelon.

Utöver den somriga rosén, finns även ett vitt vin, flera röda och ett sött vin i beställningssortimentet.

Alla viner har skruvkapsyl. – Jag är inget större fan av TCA (korkskada), förklarar Alex. Vi skruvar upp Malvasia Bianca 2013 (nr 70852, 125 kr) och bjuds på häftiga dofter och smaker av körsbärsblom, mandel, fläder, basilika och mineral. Ett kul och personligt vin.

På den röda sidan hittar vi mer elegans och fräschör. Cinsault Bechthold 2012 (nr 70732, 169 kr) kommer från en vingård i Lodi, som är 102 år gammal. Årgången 2012 var ovanligt sval och gav  massor av mineralsälta, viol, örter och saftig röd frukt. En av mina favoriter.

Grenache Besson Vineyards 2012 (nr 70960, 169 kr) går i samma stil, med sina mineraler och toner av stenkross, vildhallon och granatäpplen.

BirichinoGrenache

Firmans två pinot noirer, kommer också passa fint till sommaren grillade kyckling och fisk. Pinot Noir Saint George Vineyard 2012 (nr 72539, 199 kr) är rund och lite krämig, med smak av jordgubbar, hallon och juliga kryddor. Pinot Noir Lili Vineyard 2012 (nr 70899, 376 kr) är ett steg upp i koncentration och även höjd. Vingården ligger ca 300 möh, där frukten blir mer intensiv, mörkare och djup med toner av viol, plommon och lakrits.

– Zinfandel var faktiskt den sista druva, jag trodde vi skulle göra ett vin på, berättar Alex. Men här är den, Birichino Zinfandel 2013 (nr 74671, 189 kr). Stockarna är över 90 år gamla och ger läcker och söt frukt. Här finns allt som hör zinfandel till, plus elegans! Vildhallon, jordgubbar, björnbär och struktur. Grilla hamburgare eller revbensspjäll, servera vinet lite svalt och njut.

BirichinoZin

Njuter gör man gärna av Birichinos Muscat Canelli 2012 (nr 72111, 149 kr), som är sött, men balanserat och friskt med smak av hjortron, gul melon, passionsfrukt och fläder. Passar perfekt till långa, många sena sommarkvällar…

Importör är Handpicked Wines

Läs mer

Fler artiklar