Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Biodynamiska vintips - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Biodynamiska vintips

Då Systembolaget inte skriver ut vilka producenter som är biodynamiska, har jag plockat ut några vita och röda i olika prisklasser. Läs gärna förra artikeln om biodynamisk vinodling, om du vill veta mer. 

Några av de mest kända producenterna inom biodynamisk vinmakning är framför allt Nicholas Joly, M. Chapoutier, DRC och Zind Humbrecht. Namn att lägga på minnet. Men resten då? Ja, det gäller helt enkelt att ha lite koll på producenterna, prova sig fram och inte minst få tips på DinVinguide.

Le Grand Courtil Ferraton Pére et Fils 2012, nr 94034. 250 kr. Tillfälligt släpp i oktober. 

100 % syrah och 100 % biodynamiskt. Ferraton Pere ägs faktiskt av en annan stor biodynamiker, Chapoutier himself. Han köpte firman 2006, fast den är fortfarande helt fristående med egna vingårdar m.m. Ett mörkt och mustigt vin, med fin druvtypicitet. Peppar, örter, lite charkuterier, plommon och choklad från faten. Gott.

989227

Felton Road Calvert Pinot Noir 2014, nr 79307. 499 kr. BS

En av de främsta producenterna i Central Otago, på Nya Zeelands sydö. Här kör man bio all in, med kohorn i marken, låga halter svavel och djur som betar i vingårdarna. Fokus ligger på chardonnay och pinot noir av hög klass. Calvert har precis landat i beställningssortimentet. En enskild vingård, med viner som är lagringsdugliga och eleganta. Vinet är ofiltrerat.

Brocard Chablis Sainte Claire 2013, nr 5565. 149 kr. BS

Brocard är en av de mer kända familjefirmorna i Chablis. Företaget drivs av grundaren Jean-Marc Brocard, som har börjat lämna över mer och mer till sin son Julien. Han vill satsa mer på ekologisk och biodynamisk odling. En del av vingårdarna har därför konverterats till biodynamiskt jordbruk. Som Sainte Claire. En klassisk, stram och elegant Chablis med friska toner av citrus och mineralrök.

979026

Nicholas Joly Les Viuex Clos 2013, nr 90098. 259 kr. Tillfälligt släpp i december. 

Nicholas är något av biodynamikens vinfader. Under slutet på 70-talet tog han över sin familjs vingård Chateau de la Roche aux Moines som ligger i Savanniéries, Loire. Det dröjde inte länge förrän hela vingården var omkonverterad till biodynamisk odling. Detta tack vare Jolys intresse för  miljön och även hans ifrågasättande av modernt jordbruk. Han har t.om skrivit en bok om biodynamisk vinproduktion. Les Vieus Clos är ett personligt vin, med smak av citrus, ylle, mogna äpplen och mineral.

1014243

Montirius

En familjefirma, som faktiskt var de första att få en bio-certifering, i både Vacqueyras och Gigondas. Året var 1999. Idag äger man nästan 60 hektar vinmark i södra Rhone. Det finns flertalet viner från Montirius på Systembolagets beställningssortiment. Läs gärna Magnus artiklar för närmare tips.

Zind Humbrecht Clos Windsbuhl Pinot Gris 2013, nr 99697. 259 kr. Tillfälligt släpp i november. 

Firman Zind-Humbrecht grundades 1959, då Leonard Humbrecht gifte sig med Genevieve Zind. De anses var en av de främsta i Alsace. Idag är Olivier Humbrecht vinmakare, son till Leonard. En vinmakare som blivit överöst med lovord. Clos Windsbuhl är en fyllig pinot gris, med viss sötma. Den är personlig, lite fet, mineraldriven och fruktig med smak av grapefrukt, plommon och äpplen.

975723

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer