Biff, bea och Bordeaux

Den vegetariska vågen sveper över Sverige. Det är knappt att man ens vågar nämna eller skriva ordet biff. Och framför allt inte äta. Men vad sägs om att äta mindre, men bättre och godare kött? Tillsammans med ett bättre vin förstås. Idag blir det Bordeaux i glasen. 

Missförstå mig rätt. Jag älskar grönsaker. De utgör den större delen av min tallrik. Jag äter helt vegetarisk vissa dagar. Ibland blir det till och med raw food och veganskt. Andra dagar blir det mest kyckling eller fisk. Och ibland, blir det faktiskt en liten bit kött. Från en svensk ko, som förhoppningvis har levt ett bra liv. Ett fint nötkött, blodigt eller medium rare, kräver ett rött vin. Gärna med struktur, syra, djup frukt och längd. Tanniner – inga problem, de slipas ner av fettet i köttet eller tillbehören. Örtighet – ja gärna tack, de plockas upp av frukten och örtkryddorna i vinet.

Var får vi fettet ifrån då? Det sträva vinets bästa vän. Fettet finns redan i köttet, kanske insprängt i en smakrik marmorering eller i form av en kappa som omsluter köttbiten. Tillbehören är minst lika viktiga. Där kan vi få både fett och sälta. Salt är också en dunderkur mot strävhet i röda viner. Ett av dagens tillbehör heter bearnaisesås. En av världens mest kända och mest omtyckta såser. Recept finns så klart nedan. En klassiker till biff och Bordeaux. Lägg till några frasiga pommes frites eller en krämig potatisgratäng och du får både sälta och fett på en gång. Gratänger har vi också flera recept på i våra arkiv. Sök bara på gratäng och klicka dig fram till det som ser mest smarrigt ut.

Biff, bea och Bordeaux – hur klassiskt och gott kan det bli?

 

Annons:

Vinerna då? Jag har valt ut några trevliga bordeauxer i två prislägen. De för en 100-lapp och en samling för 200 kronor och uppåt. Bordeaux är lika överskattat som underskattat. Ofta överprisat, men inte mina tips. Samtliga tips finns på Systembolaget, i fast eller tillfälligt sortiment.

Bordeaux för 100-lappen

Château Quinsac Bordeaux Supérieur 2011, nr 3601. 119 kr

Merlotbaserad blend som fått sällskap av lika delar malbec, cabernet sauvignon och några droppar cabernet franc. Septembernyhet och en fast listning som har en värdig och given plats på hyllorna. Frisk och stram, med flörtig plommonfrukt och topping i form av rostade fat, cassis, örtiga kryddor och en hint av grön paprika.

Château Labadie 2012, nr 3550. 134 kr

Här får vi glaset fyllt med rostade kaffebönor, mörk choklad, svarta vinbär och fat. Blenden består av 60 procent merlot och lika delar cabernet franc och cabernet sauvignon. Direkt gott, fruktdrivet och fylligt med rätt snälla tanniner. Ligger i fast sortiment – som i detta fall innebär omkring 100 butiker.

Vieux Château des Jouans 2014, nr 3128. 139 kr

En ungdom med friska och strama syror, mörk dov frukt, kakaobönor och cedertoner. Ett stadigt matvin, som innehåller 90 procent merlot och resterade cabernet sauvignon. Finns i ett 30-tal butiker. Köp och linda in tanninerna med pommes doppade i bea eller spara några år.

 

Bordeaux för 200 kronor och uppåt

Château Dalem 1999, nr 95585. 290 kr

Färdiglagrat från Fronsac, gjort på 90 procent merlot och resten cabernet franc. Här behövs inte så mycket sälta eller fett för att få ner de redan silkiga och mogna tanninerna. Men eftersom både bea och pommes är så gott, ska de självklart få sällskap av Dalem och en fin bit entrecote. Vinet släpptes i begränsat antal flaskor i februari och finns kvar i ett 15-tal butiker.

Chateau Soudars 2005, nr 92077. 276 kr

Bordeaux av bättre snitt behöver några år på nacken, för att öppna sig och komma i rätt fas. Det har Chateau Soudars gjort och den klarar ytterligare vidare vila på nacken, men vi knäcker den ikväll. Njut av doften och smaken av nyvässad blyertspenna, söt tobak och örter mixas med plommon och torkade löv. Lanserades i början på februari och finns kvar i flertalet butiker.

Château D’Agassac 2010, nr 99778. 240 kr

Cabernet sauvignon och merlot-blend från toppåret 2010. Spara i många år, eller vispa ihop din bea, stek på en ryggbiff med rejäl fettkappa och drick ur stora glas i rejäla klunkar. Vi bjuds på friska cedertoner, läskande mineraler och röda syrliga bär. Gott och klassiskt. Släpptes i september förra året och finns kvar i utvalda butiker, så skynda fynda.

Läs mer

Fler artiklar