Svenska flaggan
Bättre bourbon och rivig rye i glasen
Skriven av Sofia Ander

Bättre bourbon och rivig rye i glasen

Med en stor isbit. Kanske en skiva apelsin. Eller i form av de välkända drinkarna Manhattan och Old Fashioned. Bourbon och rye finns numera på alla barers drinklistor.

Bättre bourbon och rye i glasen

För några år sedan hade jag förmånen att besöka en del av USA’s häftiga Bourbonbälte. Valet föll på Louisville i Kentucky. En av många stater som har drabbats hårt av den fruktansvärda tornadon i december i år. Den har lämnat många människor utan familjemedlemmar och hem. Det är sorgliga bilder i tidningarna och lika sorglig läsning.

Läsningen fick mig att tänka på resan, på fina möten med alla vänliga människor, alla intressanta provningar och framför allt möjligheten att se en helt annan del av USA. Långt ifrån svajade palmer, vidsträckta kuster, hektiska storstäder och höghus.

Det var en givande resa på många plan. Lärorik och fylld med smaker. Smaker av bourbon och rye. Av BBQ, en och annan burgare och rejäla stekar. Jag tillhör nämligen den lilla skaran av människor som inte tycker om öl. Ett immigt glas med den lätt beska och svalkande drycken. Ja, det ser gott ut. Ännu godare är det efter en stadig provning med tunga röda och vita viner med attackerande syror. Jag förstår att kollegorna propagerar för det. Men om man inte gillar öl? Jag gillar inte snaps heller för den delen. Vad ska då drickas till julbordet eller andra högtider?

 

Ni gissade rätt: bourbon och rye! 

On the rocks. Eller som bas i två av världens främsta (i mitt tycke) cocktails: Old Fashioned och Manhattan. Vad är det då för skillnad mellan rye och de olika typerna av bourbon?

Whiskey görs på olika sädesslag som mältats: vete, råg, korn och majs. I USA är det vanligt med majs, då det finns stora odlingar i landet.

Straight Bourbon – måste lagras i minst två år på amerikansk vitek för att få heta bourbon. Majs utgör basen och måste ingå till mellan 51 till 80 procent.

Straight Rye – samma lagringsregler som för en bourbon, men här utgör rye (råg) basen, med 51 procent upp till 80 procent.

Sour Mash – här återanvänds mäsken (mash) för att sätta fart på en ny omgång med mäsk. Tänk surdeg och ripasso, typ.

Proof står för alkoholhalten. 80 procent proof innebär 40 procent alkohol. 100 procent proof är lika med 50 procent.

För kuriosans skull  – Svenska akademins ordlista säger så här om uttrycket råg i ryggen:

– vara modig; vara stark (mentalt eller fysiskt); ta ansvar; ha moralisk styrka, vara uthållig
– Etymologi: I uttrycket råg i ryggen använder man råg med tanke på rågbröd som hälsosam kraftkälla. Det menas såväl fysisk styrka som även moralisk styrka, eller en god hållning med stil.

Det kanske säger en del om de som som gillar rye. Tänker i alla fall jag. Rye är dessutom en växande trend hos både bartenderns och i viss mån konsumenter. Smakmässigt är rye något mer kryddig och stram än en del sorters bourbon. Så för den med fördomar och som anser att bourbon är sött och klassiskt, börja med ett glas rye on the rocks. Njut och se fördomarna försvinna in i smakdimman.

 

Bild från DinVinGuide

Four Roses Small Batch, nr 2455. 369 kr. FS

Bäst bourbon i det fasta sortiment? Det anser jag. Klassisk men aldrig tung eller ”söt”. Bara läckert rostad och mjuk med torkade frukter, lite bitter apelsinmarmelad, mandelmassa och kola. Strålande introduktion till värld av bourbon, med eller utan is. Nästa steg är att göra en klassisk Manhattan på prisvärda lilla Four Roses. Men en sak, och sipp, i taget.

Michter’s Kentucky Straight Rye, nr 99904. 599 kr. BS

Intensiv droppar, fyllda med söta kryddor, nötter och pomerans. Luft lockar fram ännu mer. Kanelstång, pepparkaka, peppar, torkade örter och en ihållande eggande eftersmak. Ruskigt snygg rye med balans och sans. Alkoholhalten ligger på 42,4 procent, så vi fyller på en skvätt till.

Redemption Rye Whiskey, nr 83099. 434 kr. BS

Härligt kryddigt och harmonisk rye med en sympatisk alkoholhalt om 42 procent. Här behövs bara ett stort glas, eventuellt en isbit eller en kylsten, och sen tid framför brasan. Varva ner och njut av mandelmassa, mocca, mörk kakao och den uppfriskande eftersmaken. Prislappen får en extra guldstjärna.

Bättre bourbon och rivig rye i glasen     Bättre bourbon och rivig rye i glasen     Bättre bourbon och rivig rye i glasen

 

Stauning Rye Whisky, nr 416. 599 kr. FS

Även Danmark kan göra rye. God sådan också. Nougat, mocca, apelsinskal, rostade nötter och rökiga pustar av tjära och torv smyger sig fram efter en stund i glaset. En isbit skadar inte för att jämna ut alkoholhalten på 48 procent. Innehåll: 70% rågmalt och 30% kornmalt.

Rittenhouse Rye Bottled-In-Bond, nr 450. 499 kr. FS

Nytt i fast sortiment från och med 1 december. Snacka om tajming! Klassisk, skönt kryddigt och frisk. Den höga alkoholhalten på 50 volymprocent kan behöva en iskub eller två. Då kommer fler smaker fram. Tänk pomerans, torkade frukter, lite kavring, kanel och kola. Riktigt fin rye med en prislapp som vi bockar och bugar för. Innehåll: 51% råg, 37% majs och 12% mältat korn. 100 Proof.

Blanton’s Gold Edition, nr 557. 895 kr. FS

Rejäla grejer med en alkoholhalt som säger 51,5 %. Trots det, balansen är on point. Mocca, nougat, mandelmassa, pomerans, rostat kaffe och vaniljkola är bara några av de smaklager som Blanton’s Gold Edition visar upp. Eftersmaken är ihärdig med ljuvliga efterdyningar av bourbon av bättre sort.

Bättre bourbon och rivig rye i glasen     Bättre bourbon och rivig rye i glasen     Bättre bourbon och rivig rye i glasen

Bild från DinVinGuide

Bättre bourbon och rye i glasen

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer