Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Australien och cabernet sauvignon och lite franc  - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Australien och cabernet sauvignon och lite franc 

Jag har aldrig varit i Australien. Det är ju inte precis nästgårds. Men landets viner har jag provat, om och om igen. Och jag gillar dem. På senaste tiden har det faktiskt blivit en hel del vin från Down Under i provningsglasen. Australien är hetare är någonsin. 

I tidigare artiklar har vi fokuserat på den vita sidan av Australien. Snygg och slank chardonnay har fått gott om tid i strålkastarljuset. Nu är vi inne i en lite mörkare tid. Höst, snart vinter och röda viner i glasen istället. Australien är förvisso omtalade för sina stora viner på shiraz. Men eftersom vi har tema cabernet sauvignon, har jag valt att hålla mig på cab-sidan istället.

Utan att ens ha satt min fot i Australien har jag ändå fått en mycket positiv bild av människorna. De känns varma, avslappnade och coola. Lika coola som många av vinerna inom kategorin ”Det nya Australien”. Drick, njut och spänn av, typ. Vinsnobbism hör inte hemma i Down Under. Pretto kan man vara någon annanstans.

De stora elefanterna som dansar kan vi få se på annat håll. 

 

Tahbilk är ingen duvunge och har egentligen inget med den nya vågen av vinproducenter att göra. De har alltid producerat eleganta och precisa viner, med förmågan att lagras, länge. Här finner vi ingen övermogen, svulstig frukt. Vi finner en snygg och fin vinmakning.

Inriktning ligger egentligen på shiraz och gröna druvor som marsanne, men firmans cabernet sauvignon ska inte hamna i skuggan för det.

Tahbilk ESP Cabernet Sauvignon 2004, nr 74464. 443 kr. BS

Det här är faktiskt något för ungt. Frukten är visserligen intensiv, lite söt men samtidigt stram och lite blyg. Valnötter, piptobak och torkad frukt präglar doften fast smaken kommer att utvecklas ännu mer med några timmars luft eller några års vila. Namnet ESP, kommer från Eric Stevens Pubricks som var vinmakare hos Tahbilk i över 40 år.

Ett vin jag vill göra ett återbesök hos, om sisådär tre, fyra år.  Tahbilk själva anser också att vinet är gott nu, men fortfarande har ett långt liv kvar.

tahbilk

Ta gärna en kik på deras informativa årgångstabell här:

http://www.tahbilk.com.au/our-story/vintage-chart.html

Tahbilk importeras av SpringWine

 

 

Paracombe är en sympatisk producent, som drivs av familjen Drogemuller i Adeleide Hills. Vinstilen är genuin, sval och ärlig. Fokus är sauvignon blanc och shiraz. Jag går dock mest igång på deras cabernet franc och en kul blend. Vi har mycket att tacka cabernet franc för. Utan den skulle faktiskt inte cabernet sauvignon finnas. Läs mer i Magnus intressanta artikel.

Vinerna är personliga och öppna. Så känns även familjen Drogemuller som varit på besök i Sverige vid flera tillfällen. Flertalet av deras viner släpps regelbundet på Systembolaget och det finns också ett litet knippe i beställningssortimentet.

Paracombes cabernet franc vin kommer från stockar planterade i i början på 1980-talet. Produktionen är liten, endast 2000 flaskor om året. Det är en cab franc som kombinerar druvans örtiga och lite peppriga karaktär, med frisk och läskande frukt.

I beställningssortimentet just nu ligger årgång 2010. Den är saftig och öppen. Här finns smygande mognadstoner i form av torkade örter, muskot och avrundad frukt. 

paracombe

Årgång 2012 lanseras i början på november. Vilken tur, vi är snart där. Det är en cabernet franc med stor personlighet och spännande smaker av saftiga röda bär, rosépeppar och muskot.

The Reuben, årgång 2012 är en blend på cabernet sauvignon 57%, merlot 19%, cabernet franc 13%, malbec 9% och shiraz 2% för att vara exakt. Blenden varierar från år till år, men cabernet sauvignon har alltid den största rollen. Produktionen ligger runt 5000 flaskor om året.

Årgång 2012, som ligger i beställningssortimentet, är personlig och framför allt öppen och saftig som alla viner från Paracombe. Frukten drar åt vildhallon, syrliga körsbär och mogna plommon som toppats med lite mynta och torkade örter. 

Paracombe importeras av Johan Lidby Vinhandel

som förövrigt har en hel drös med spännande Aussie-viner i portföljen.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer