Svenska flaggan
Welschriesling
Skriven av Sofia Ander

Arneis – en liten rackare

Arneis är rätt svår att odla. Den är faktiskt lite besvärlig. En jobbig rackare helt enkelt. Därav namnet arneis, som på den lokala dialekten i Piemonte betyder just ”svår, besvärlig typ, en rackare”. 

Jag gör en snabb sökning på Systembolaget och hittar ett 15-tal viner gjorda på arneis. Det finns ingenting på hyllorna, frånsett något litet mindre släpp med långa mellanrum. Arneis verkar inte alls speciellt poppis eller efterfrågad. Systembolaget ser inte heller ut att lyfta  många fingrar för att lansera en av Piemontes lokala vita viner.

Det är lite underligt. Vinerna är inte extremt dyra. De är inte konstiga eller svårdruckna. Helst ska de drickas när de är unga och vitala – du slipper ha tålamod och vänta in dem med andra ord.

Arneis är långt ifrån Italiens andra mer kända och lagringsdugliga vita viner som verdicchio, fiano och vermentino till exempel. Men druvan är charmig och väldigt italiensk med sina smaker av olika sorters päron, vita mandlar, örter, persika och pigg syra.

Den kommer i två tappningar, med eller utan fatlagring. Vinerna som lagrats på ståltank vinner på sin fräscha frukt. Fatlagring ger dem ytterligare ett lager av smaker och mer struktur.

Några av de främsta producenterna är framför allt Malvirà, Ceretto, Vietti och Matteo Correggia. Druvan odlas i hela regionen, men gör sig bäst i distriktet Roero med sina sandiga jordar.

 

Bild från DinVinGuide

Maten då? Jag skulle gärna njuta av ett stort glas arneis till en pasta med vitlök och musslor. En tartar på vit fisk. En krämig risotto. Vitello tonnato och vegetariska rätter med mycket örter. Ska vi hålla oss till det svenska köket istället? Prova till kallrökt lax med dillstuvad potatis. Torsk med äggsås. Dillkött eller försommarsoppan med nässlor. Eller en rejäl klick skagenröra.

 

Bild från DinVinGuide

Redo att provsmaka den lilla rackaren? Samtliga viner ligger i beställningssortimentet. 

Cordero di Montezemolo Langhe Arneis 2015, nr 75655. 200 kr

Rätt rik och fyllig arneis med syran i topp och mineralerna på plats. Doften och smaken är inbjudande, med vita blommor, nymald vitpeppar, salvia, läskande citrus, nashipäron och vit grape. Eftersmaken är stenig och nästan rökig. Prislappen känns motiverad, för detta är en arneis av hög kvalité. Bland de bättre arneis jag har provat. Inte dumt till en carpaccio, fritto misto eller lättare rätter på kyckling.

corderoarneis

Antica Cascina dei Conti di Roero Arneis 2015, nr 72578. 135 kr.

Stram stil, med lite återhållsam frukt. Här finns både krispig skalbeska och citruszest som mixas med vita mandlar, gråpäron och gröna syrliga äpplen. En annorlunda och mineraldriven arneis som passar fint till lätta förrätter, somriga sallader och även salta tilltugg som nötter och oliver.

arneis

Malvirà Roero Arneis 2015, nr 78013. 172 kr. 

Ungt och krispigt, med läckra smaker av honung, lite bivax och gröna äpplen. Nästa sipp bjuder på krispiga päron, vita blommor och salta stenar. En mycket elegant arneis som nog klarar av något års lagring, trots att druvan är bäst i sin ungdom. Till Malvirá vill jag ha en frisk ceviche eller en skagenröra med mycket citron.

malviraarneis

Vietti Roero Arneis 2015, nr 78971. 190 kr. 

Snygg och gott! En cocktail på mandlar, krossande stenar, nashipäron, peppar, riven muskot, kardemummakärnor, pomelo och vit grapefrukt. Torr och stram i stilen med fin struktur och även en lätt rökighet i avslutet. Servera till en kall soppa som gazpacho eller  till sashimi och sallader med fisk eller en syrlig ost som fetaost och halloumi.

viettiarneis

Vill du ha mer arneis? Kolla nätbutikerna. 

Atomwine har ett vin här.

https://www.atomwine.dk/pl/Italien-Druesort-Arneis_96450.aspx

Guteweine har ett större gäng rackare här.

http://www.gute-weine.de/catalogsearch/result/?q=arneis&order=sort_order_id&dir=asc

The Winecompany har också ett vin i sortimentet.

https://www.the-wine-company.se/cgi-bin/WebObjects/FrontApp.woa/wo/0.0.0.61.1.0.24.0.3

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer