Årets glögg 2020 

It’s the most wonderful time of the year! Tycker somliga, särskilt de som älskar allt vad julen innebär. Pynta, maten, paketen, stämningen och glöggen. Japp, där har vi den. I år igen. Den kommer vi inte undan pandemiåret till trots. Mycket är annorlunda men julen och glöggen består.

Årets glögg 2020 

Julen år 2020 blir onekligen speciell. Resor? Troligtvis inte. Stora släktmiddagar? Tveksamt. Det kommer att blir mer stugsittande av naturliga skäl. Julmaten och drycken har i alla fall inte gått förlorad. Kommer svensken att dricka mer glögg? Det tror jag! 

 

 

Förra året såldes omkring 2,7 miljoner liter glögg på Systembolaget. Undrar om vi slår nytt rekord i år?

Årets glögg 2020 

Finns det några trender då? Ja och nej. Under åren har vi fått stå ut med än den ena och udda smaksättningar efter den andra. Lakrits, citron, lavendel och glögguden vet allt. För min del får glögg helst smaka, ja, glögg. Söta kryddor, torkade frukter och pomerans. Punkt. Nu är vi där igen. Årets sorter tar oss tillbaka till traditionerna. Och flertalet av dem är dessutom ekologiska. Mycket att göra ett like-tecken för!

Vi har testat både gamla klassiker och en och annan nyhet i det glöggiga utbudet på Systembolaget. Vill du hellre göra egen glögg? Då har vi ett hett recept att följa.

 

Roséglögg

LÄS MER

Årets glögg 2020 

Alkoholfri glögg

Tegner & Son Ekologisk Alkoholfri Glögg, nr 11902. 34 kr

Frisk, ren och utan onödigt kladd – helt enligt Tegner & Sons stil. Fruktigt med röda äpplen, en rejäl kanelstång och andra smakrika kryddor.

Blossa Glögg Ekologisk Alkoholfri Glögg, nr 11925. 39 kr

Blossa är lite mer saftigt och lättsamt, fylld med körsbär, röda äpplen och söta kryddor. Inte lika kryddig som ovan glögg, men klassisk och hederlig.

Årets glögg 2020     Årets glögg 2020

Raw Glöggkola

LÄS MER

Annons:

Årets glögg 2020 

Favoriter från Blossa 

Blossa Ekologisk Vinglögg, nr 90168. 89 kr. 10 %

Kryddig och klassisk med ett uns peppar, kanelstång, kryddnejlika, pomerans och söta smaker av inkokta russin och dadlar.

Blossa Starkvinsglögg Röd, nr 8505. 95 kr. 15 %

Här var det mer tryck i frukten och kryddorna, tack vare en något högre alkoholhalt. Favoriten av Blossas glöggsorter. Packad med russin, fikon, katrinplommon och hela julens söta kryddor. Värmer och river till på ett skönt vis!

Blossa Glögg Saffran, nr 90078. 85 kr. 10 %

Nytt för år med snäll ton av saffran och friska toner av pomerans, clementin och kardemummafrön. Funkar varm som kall till årets första lussekatt!

Blossa Äppelglögg, nr 91147. 129 kr. 15 %

Friskt! Gott och äppligt. Här finns gröna, gula och röda äpplen i gott sällskap av pomerans, apelsin, kryddnejlika, kardemumma och peppar av olika slag. Trevlig nyhet som lanserades förra året. Prova att göra en julinspirerad cocktail på. Allt som behövs är några isbitar, kanske en skiva apelsin och eventuellt lite bubbel.

Blossa Trestjärnig Silver, nr 96518. 109 kr. 21 %

Eldig, fylligt och värmande. Silver som är förstärkt med rom är knäckig och fylld med vaniljstång, romrussin, apelsinskal, riven ingefära och torkad aprikos. Drick efter middagen till saffranskaka, cheesecake eller varm med en bit seg kola.

Årets glögg 2020   Årets glögg 2020   Årets glögg 2020   Årets glögg 2020   Årets glögg 2020

Årets glögg 2020 

Favoriter från Tegner & Son

Tegner & Son Esias Recept Vinglögg, nr 97012. 79 kr. 12 %

Tegner & Son brukar alltid ha lite mer attityd och stuns. Här snålas det inte på varken julens kryddskafferi eller frukt. Sura körsbär, torkade örter, lagerblad och en hel drös kanelstänger bjuder Esias på. Lite mer vuxen och lite mer kaxig.

Tegner & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg, nr 96002. 89 kr. 14,5 %

Wilckens fat får gärna vara mitt fat. Det här är koncentrerat, djupt och tätt med söta kryddor, dadlar, svarta fikon, lagerblad, kryddnejlika, kanelstång och kademummafrön. Seriöst och samtidigt lite rivigt. Värmer och smakar jul – länge.

Årets glögg 2020     Årets glögg 2020

 

En god afton

Goder Afton Ekologisk Vinglögg, nr 96031. 85 kr. 12,5 %

Goder Afton lanserades för några år sedan och är en saftigt och lite mer traditionell glögg.

Körsbär, plommon, söta röda bär med kryddiga toner av kardemumma och kryddnejlika plus fint riv i slutet.   Årets glögg 2020

Hederligt och gott.

 

Läs mer

Fler artiklar