Svenska flaggan
Alvaro Palacios - en av Spaniens vingudar - DinVinguide Alvaro Palacios
Skriven av Sofia Ander

Alvaro Palacios – en av Spaniens vingudar

Alvaro Palacios kommer från en erkänd vinfamilj i Rioja. Att arbeta inom familjefirman borde varit givet, men Alvaro hade egna planer.

Valet föll på Priorat i Katalonien, en bergig region med många små vinodlingar på höga höjder. Tiden var 1989, precis innan Priorat slog igenom internationellt. Detta mycket tack vare Alvaro och hans L’Ermita, toppvinet med en hög prislapp och lika höga poäng från Parker. Idag produceras fem viner från firman i Priorat, av vilka flera släpptes i Sverige förra året, dock i mycket litet antal.

DinVinguide träffade Alvaro när han besökte Stockholm nyligen. Det blev ett intressant samtal och framför all en god provning. Vi inleder med Les Terrasses från en av gårdarna i Priorat.

Les Terrasses 2012, nr 85516. 281 kr. BS. Kryddigt och elegant, med fin balans mellan kraft och läcker frukt. Gjort på 50/50 garnacha och carignan.

8551601-les-terrasses-velles-vinyes

Vi provar årgång 2013 av L’Ermita, som görs i liten produktion. – Detta vin ska serveras i Bourgognekupor, tycker Alvaro. Jag instämmer. Vinet har en otrolig elegans, längd och silkighet. Innehåll är övervägande garnacha från mycket gamla stockar, vilket ger ett saftigt och friskt vin med massor av örter, mineral och syra.

1999 startade Alvaro ett nytt projektet, i Bierzo, tillsammans med systersonen Ricardo Perez. Doun var något av pionjärer i området och man började försiktigt med vinet Pétalos, som på den tiden kort och gott Bierzo. Men det har gått fort. Idag äger Alvaro nästan alla vingårdar själv, små små plotter på 40 vingårdar utspridda över 200 ha. Den största är på sin höjd 0,5 ha. Helt unikt. Så ser det ut i Bierzo och så har det alltid varit. Bierzo är en tuff och utmanande region, med mycket nederbörd och hög fuktighet. Idag räknas vingården, Descendientes de J. Palacios som en av de bästa i Bierzo och faktiskt hela Spanien. Tack vare att Alvaro har utvecklat vingårdsviner, behållt gamla stockar och lyckas ta fram elegansen hos menciadruvan.

Vi provar igenom hela serien med Alvaro och inleder med det allra första vinet, Pétalos 2012, (nr, 70314, 181 kr. BS) som vanligtvis släpps under september på Bolaget. Vinet är en fieldblend, som spetsats med 5 % vitt vin. Detta för att ta bort lite av den bitterhet, som mencia ibland kan ha, berättar Alvaro. Det är ett fint exempel på riktigt bra mencia, med hög syra, lite örtiga och jordiga toner, massor med röd frisk frukt och lång eftersmak.

7031401-petalos-del-bierzo

Vi går över till Villa de Corullón 2012, som görs i 18.000 flaskor. Frukten kommer från gamla stockar, som får vila i 16 månader på stora fat. Det är ett torrt och stramt vin, med röda bär, örter, muskot och viol. Läckert.

X5226AP1001-villa-de-corullon

Moncerbal Corullon 2012, är en klassisk årgång i Bierzo. Frukten till Moncerbal växer på höga höjder, mer än 700 möh. Detta ger ännu mer syra och fräschör till mencia. Här finns också fina toner av mineral, lingon, kaffe och anis. Vi går över till La Faraona 2007, (nr 99187, 2399 kr) som blir favoriten i provningen. Frukten kommer från stockar med en ålder bortåt 70 år. Stilen är saftig och silkig, med massor av mineral, intensiv och koncentrerad frukt. Ett fantastiskt vin.

X5226AP0601-la-faraona

Självklart äger Alvaro en vinfirma i Rioja också numera. Den går under namnet Alvaro Palacios, kort och gott. Om det blir det några nya vingårdar framöver?

Nej, säger Alvaro klart och tydligt. Det kommer dock ett nytt vin från Priorat så småningom, avslöjar han. 

Det ska bli spännande att prova, precis som alla andra viner från Alvaro. För detta, winelovers, är viner att investera i.

Importör är Prime Wine 

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia