Svenska flaggan
Albarino
Skriven av Sofia Ander

Albariño – en av vårens druvor

Albariño eller alvarinho, same same but different. Alvarinho är den portugisiska stavningen för denna populära druva. Lämnar vi landets gränser och tar oss över till Spanien blir det ett snabbt och enkelt namnbyte; kort och gott albariño. Idag stannar vi kvar i Spanien och fyller glaset med denna grönkrispiga druva och skålar fram våren.

Ursprung och historik 

Spansk albariño kommer så klart inte ensam, den har ett knippe synonymer i släptåg. Azal blanco, galego och albelleiro till exempel. Fast det är och förblir albariño som vi ser mest av. Det är troligen en av de äldsta druvorna i Spaniens norra delar. Här finns en liten vingård med några vinstockar som antagligen odlades reda för 200-300 år sedan. Detta kan tyda på att albariño har sitt ursprung i norra Spanien, men det är än så länge bara hypoteser. 

Var den odlas och producenter att ha koll på 

I Spanien finns det idag omkring 5.300 hektar albariño, nästan uteslutande i Galicien. Distriktet Rias Baixas är synonymt med druvan och där ser vi merparten av kända albariño-producenter som Bodegas del Palacio de Fefiñanes, Lagar de Fornelos, Bodegas Martin Códax, Pazo de Barrantes och Pazo de Señorans med flera. 

Galicien är grönt och skönt, men regnigt. I Rias Baixas ligger nederbörden på omkring 1400 mm per år. Vi tycker ofta att Sverige är regnigt och blött, men vi ligger i lä med hälften av Rias Baixas nederbörd. Nedan finns mer info om regionen, producenter med mera på områdets hemsida. 

https://www.riasbaixaswines.com

 

Bild från DinVinGuide

I Portugal är odlingarna koncentrerade till framför allt Minho, regionen precis vid den spanska gränsen. Ser man på den totala arealen, finns det idag lite drygt 2.300 hektar i Portugal. Fina exempel finns även i subregionerna Monção och Melgaço. Prova vinerna från Anselmo Mendes och Quinta da Soalheiro så går du vinsäker.

Tack vare druvans popularitet – den är lite trendig helt enkelt – har den spridit sina vingar utanför Europa. Kalifornien har en och annan hektar, cirka 90 enligt en rapport för några år sedan.

Inga stora siffror, men det tyder på att intresset och nyfikenheten finns. Den är även på uppgång i Oregon och Washington. Vi kan även hitta små skvättar i Uruguay, Nya Zeeland och Australien.

Hur smakar albariño?

Albariño är tack och lov en relativt tålig och vigorös en med tjockt skal som kan tackla allt från strilande regn och botrytis. De unga och mer lättsamma vardagsvinerna är friska med tydlig citruston, gröna äpplen, örter, nyklippt gräs och mineral. En utmärkt aperitif och vän till räkmackan, sallad med tonfisk, skaldjur och vårprimörer.

Toppvinerna med en längre prislapp tillika smak och kanske till och med en tid på jästfällning eller fat, är djupare, rikare och mer komplexa. Räkna med toner av citrongräs, grillad och konfiterad citrus, bergamott, pomerans, lätt rostade mandlar, mineralsälta och rökiga stenar. Matcha vinerna till bouillabaisse, grillad bläckfisk och grillad fisk med gremolata och även ljust kött med romesco – en tät paprikasås med rostade mandlar från Tarragona. Gott till allt egentligen.

Albariño är i regel öppen och välkomnande när den släpps, men våga lagra. De bästa vinerna klarar många år under rätt förhållanden. Läs gärna mer om mogen albariño i artikeln längst ner.

 

Några tips att fylla upp glasen med

Vad säger ni, ska vi prova oss fram i albariños krispiga smakvärld där vi hittar vår och hopp i glaset? Samtliga viner ligger i beställningssortimentet.

Ramón Bilbao Albariño 2017, nr 76858. 149 kr.

Vi möts av lätt blommiga toner, lite apelsinskal, lime, grapefrukt och en uppfriskande pepprighet. Smaken fortsätter med havstoner i form av sälta, läskande skalbeska, krossade stenar och bra djup. Friskt, rent och gott. Nyhet i beställningssortimentet från Ramón Bilbao som är en välkänd producent i Rioja.

Bild från Dinvinguide

Arousana Paco & Lola 2017, nr 74180. 139 kr.

Läcker vårvind från Rias Baixas med örter och citrus i sikte. Salvia, mynta, timjan och rosmarin mixas med pomelo, citron och ljuvlig sälta. Frasig fisk och citronaioli tack!

Arousana är ett ungt och framgångsrikt kooperativ, grundat 2005. Idag består man av 400 medlemmar och har tillgång till cirka 200 hektar lokaliserat i Val do Salnés, en sval, blöt och mycket viktig subzon vid atlantkusten.

Bild från Dinvinguide

Pazo de Barrantes Albariño 2017, nr 71143. 175 kr

Storslaget och en klass för sig. Pampiga droppar, fräsande mineraler, spröda örter, rök, krutiga stenar och ståliga syror. Några månader på jästen har bidragit till extra djup och driv.

Pazo de Barrantes ä en anrik familjeegendom som idag ingår i samma grupp som Rioja-huset Marques de Murietta.

Bild från Dinvinguide

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer