Alain Brumont – kungen av tannat

Alain Brumont – kungen av tannat

Alain Brumont – kungen av tannat

Tannat. Smaka på ordet. Man förstår att detta är något rejält och stadigt. Smaka sedan på vinet. Visst; det är rejält, stadigt och tanninrikt. Men också friskt, med fin syra och mustiga fruktaromer som björnbär, blåbär, plommon och viol. Otämjbar? Inte enligt Alain Brumont.

Alain Brumont är en envis man. Han har alltid gått sig egen väg och inte lyssnat på vad andra tycker och tror. När vinetablissemanget hemma i Madiran sa att druvan tannat, var helt hopplös och omöjlig att tämja, gick han stolt emot allas varningar. Tannat är en druvsort som odlas främst i Madiran, nära Pyrenéerna. Den är vild och tvär. Sträv och tät. Den kräver en hel del av sin vindrickare. Alain såg dock dess potential. Allt vände då hans tannatvin slog ut några av de allra främsta Bordeauxslotten, i en blindprovning. Alain hyllades stort i vinvärlden och tannat sågs inte längre som den där sura druvan, omöjlig att dricka.

Brumonts gårdar ligger i sydvästra Frankrike, nära gränsen till Pyrenéerna. Vi flyger till Bordeaux och färdas i två timmar, söderut. Vi är mitt ute på vischan.
Vinfirman satsar framför allt på lokala druvor. Lite cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot finns också ute i vinfälten. Sammanlagt äger man 355 hektar, men firman hyr också en större del mark. På den vita sidan hittar vi mer exotiska druvor som petit manseng, gros manseng och petit courbou. Av dessa görs aromatiska och spännande vita.
Fast allt ljus är och förblir på tannat. Hemligheten ligger i faten, berättar vinmakaren Fabrice Dubosc. Tannat tycker om och behöver fat. De tar hand om tanninerna och integrerar sig oväntat fint med vinerna. Därför experimenteras det mycket med olika sorters fat hos Brumont. Man jobbar t.ex med 20 olika fatfabrikörer och har dessutom många storlekar. Ursprung är först och främst Frankrike, men i den stora källaren finns även fat från Österrike och allt från vanliga barriquer till foudres på 600 L.

Alain äger två slott; Chateau Bouscassé, som han ärvde från sin far 1979 och Chateau Montus som han köpte två år senare. Bouscassé är i stort sett självförsörjande med sina frukt- och grönsaksodlingar, kycklingfarm och närheten till boskap. Vingårdarna består av lera och småsten, till skillnad från Montus som är odlat på lera och något större stenar, likt de i Chateaunef-du-Pape. Vinerna lanseras först när de anses vara redo att dricka.
Aktuell årgång av klassiska Chateau Bouscassé är 2009. Ett vin som förvisso går att glömma i ditt vinförråd i många år. Det gör alla röda viner från Brumont. Det är bara att göra utrymme i källaren… Tannat är ju tuff och lika envis som Brumont själv.

Ett urval av viner

Vitt

La Gascogne Sauvignon Blanc Gros Manseng 2013, nr 2882. 85 kr
En 50/50 blend på två friska och aromatiska druvor. Resultatet blir ett mycket trevligt vin med fin syra, blommiga toner och smak av fläder, pomelo, rosa grapefrukt och citron.

Rött

La Gascogne Tannat-Merlot 2012, nr 82385. 95 kr. BS.
Ett vin helt utan fatlagring. Piggt, med ren frukt och smaker av plommon, körsbär, choklad, peppar och lite rök.

Chateau Bouscassé 2009, nr 2204. 119 kr
Hälften tannat, 26 % cabernet sauvignon och 24 % cabernet franc. Ett fint kraftpaket med stadiga tanniner. Packat med björnbär, choklad, peppar och lite rök. Lufta rejält eller göm gärna i källaren några år.

Chateau Montus Cuvée Prestige 2010, nr 99359. 422 kr
100 % tannat, som lagrats på fat i 12-14 månader. Stramt och mycket ungt, med fin mineralitet, fräschör och djup, tät frukt. Här finns drag av mörk choklad, kaffe, anis och kryddor.
Chateau Bouscassé Vielles Vignes 2010, nr 99370. 250 kr
95 % tannat och % cabernet franc, från riktigt gamla stockar med en ålder på 100 år. Har legat 12-14 månader på fat. Vinet är stramt men ändå friskt, med massor av mineral och koncentrerad röd frukt som lingon, körsbär och cassis.

La Tyre 2010, nr 71156. 798 kr. BS
Brumonts prestigevin, från en enskild vingård på fyra hektar. Gjort på 100 % tannat och utan kompromisser. Har legat 14-16 månader på nya och gamla fat. Ett vin som kan lagras länge, eller drickas idag till kraftfulla rätter på vilt, grytor m.m. Fylligt och tätt med bitiga tanniner och smaker av plommon, torkad frukt, björnbär, choklad och örter.

Importör är VinUnic

Alain Brumont - kungen av tannat - DinVinguide | DinVinguide.se