2017 – Nyårslöften och förhoppningar

Det är dags att vända blad, som en känd herre sa för några år sedan. Ett nytt år innebär nya löften, förväntningar och för min del; nya viner. 

Ännu ett vinår har passerat. Det har varit utmanande på sina ställen. Bourgogne och Chablis har haft ett av sina tuffaste år någonsin, med små eller inga skördar alls. Champagne blev också drabbat av en regnig vår, men oroa er inte – vi blir inte utan bubblor för det.

Rioja däremot, kan stoltsera med en rekordskörd. Tidig, fast av extremt hög kvalité. Tempranillo kommer i och för sig från ordet ”temprano” som betyder tidig. Allt verkar vara i sin ordning med andra ord.

På tal om Rioja. Är det dags för den efterlängtade comebacken nu? Jag tror och hoppas det. ”Det nya Rioja” har det snackats och skrivits om i flera år, så uttrycket känns inte ett dugg nytt längre. Ska vi bara kalla det Rioja? Och samtidigt räkna in hela landet. Rioja kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat, men jag vill fortsätta upptäcka mer av bobals smaker, verdejos fräschör, mencias syra och snygg cava.

Är du inte övertygad? Prova Gabaxo Rioja (2014, nr 95501. 179 kr) som släpptes i liten men naggande god skala i höstas. Där har du Spanien idag. Och ja, det är Rioja.

Eller prova Regina Viarum Mencia (2015, nr 2797, 110 kr) som är en fin, frisk och prisvärd introduktion till en av Spaniens andra storheter; mencia. Bra viner måste inte kosta en förmögenhet.

gabaxoRegina

 

Annons:

För den som oroar sig över skenande priser i ett redan kostsamt Bourgogne, är det kanske läge att söka till andra länder. Chardonnay och pinot noir finns faktiskt på flera delar av vår planet. Som Australien till exempel. Aldrig har jag druckit så goda viner från Australien som i år. Inte minst chardonnay. Svalt, friskt, sprittande rent och fortfarande extremt prisvärt. Det nya Australien? Vem bryr sig. Gott är det.

Drick Oakridge Local Vineyard Series Barkala Ridge Chardonnay (2015, nr 75340. 269 kr) så fattar du grejen. Missa inte heller Luke Lambert Chardonnay  (2015, nr 72343. 309 kr. BS). Så j**la bra

 

oakridge barkalaluke

Piemonte är en annan region som alltid står för kvalité med tillhörande lätt uppsjåsad prislapp, i alla fall om det står Barolo eller Barbaresco på flaskan.

Spara pengar på att stanna kvar i Italien, men sikta in dig på Sicilien istället. Vi snackar Etna, Siciliens svar på Piemonte. Nerello mascalese och nerello cappuccio som vuxit upp på lavaberikad jord. Tanniner, mineraler, stram rödsyrlig frukt, rök och krossade lavastenar ingår. Vinerna är lite hypade men prisbilden är fortfarande schysst. Vad väntar du på? Köp!

Alcantara Agricola O’Scuru O’Scuru (nr 76959, 301 kr) blir en grym början. Och allt från Girolamo Russo, Pietradolce och Tenuta delle Tere Nere.

oscuru-oscuru

Är du inte helt tillfreds på tanninfronten, föreslår jag ett besök i Grekland. Leta efter viner som det står ”xinomavro” på. De kommer från Makedonien i norra Grekland. Då får du både tanniner och syra så du tiger. Ännu tystare blir du av priserna. Detta är viner som fortfarande inte kostar ett dugg. Men det behöver vi inte säga till Grekland. Köp och drick istället.

Diaporos Kir-Yanni Estate (2012, nr 99019, 259 kr) blir en rivig start. Ytterst få flaskor kvar. 

Ramnista Xinomavro (2012, nr 2070, 109 kr) heter lillebror från samma firma, som överpresterar i sin prisnivå.

diaporosramnista

 

Nyårslöften då? Jag kommer fortsätta vara nyfiken, dricka gott, ha ett öppet sinne och inte gå miste om spännande vinupplevelser vare sig vinet är vitt, rött, orange, grumligt eller oxiderat. Jag vill prova mer från Grekland, Ungern, Australien, Spanien och USA – med förhoppning om en starkare krona. Jag hoppas också på att fler upptäcker södra Italien, nu är väl ändå tiden inne för aglianico? En av Italiens bästa druvor. Det är förresten sagrantino också. Och verdicchio… och vermentino…

Vad blir ditt löfte? Vi svenskar är ett ängsligt folk. Vi vill gärna dricka rätt. Vara inne och trendiga. Vinerna ska helst vara lite pk – alltså sånt man måste tycka om – eller väldigt udda. Varför det? Drick vad du vill, när du vill med vem du vill. Bry dig inte så mycket om alla sociala medier. Du dricker rätt, så länge det är ett vin som du älskar. Billigt som dyrt. Lagrat på fat eller amfora. Kralligt som sirligt. Rättframt som försiktigt. Låt det bli nyårslöftet för 2017.

Läs mer

Fler artiklar