Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia är värmländskan som började vinets bana med att plocka maskrosor till pappas blivande maskrosvin. Detta var i början på 90-talet och att det finns några flaskor kvar, säger en hel del. Sofia upptäckte ganska snart att det fanns annat vin där ute. Provade sig fram med de mörkblå rieslingflaskorna, Villafranca och Diamant. Men det skulle bli bättre, tack och lov.

Ett års studier i spanska i en världens härligaste städer, Barcelona, gjorde susen! Detta var i början på 2000-talet och gav Sofia mersmak, för både dryck och mat. Passionen växte och kändes mer som ett kall än ett stort intresse. Vinkällans Dryckesutbildningar, gav ännu mer smak och framför allt kunskap och kontakter. Sofia gick ut som färdigbakad sommelier 2006 och visste redan då att det var skrivandet och berättandet om vinet, som kallade. Spanska viner ligger henne fortfarande varmt om hjärtat, men vinkylen utökas ständigt med amerikaner, italienare, tyskar, chateaneufer och såklart champagne. Idag har Sofia både fasta och frilansande uppdrag. Hennes vinspalt finns varje torsdag i Nya Wermlands-Tidingen, samt en stor vinspecial en gång i månaden. Hon skriver också regelbundet för Fine Wine. Ibland håller hon provningar och jobbar hårt på vinmässor. Ett nytt och spännande uppdrag var att skapa en vinlista för en ny krog i Stockholm. En uppgift hon gärna gör om! När det inte står vin, vin , vin på schemat tycker Sofia om att träna, resa, läsa böcker och klappa katterna Elsy och Zinfandel.

...

Annons:

Sofias artiklar