- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Vingård i fokus: Maison Louis Jadot
Vingård i fokus: Maison Louis Jadot

Vingård i fokus: Maison Louis Jadot
En vecka, två bourgogneproducenter i fokus. Samma stil av vin, men olika inriktning och filosofi. Först ut är jätten Maison Louis Jadot, som trots storlek och ekonomiska muskler levererar snygga och eleganta viner i alla prisklasser. Jag kom nyligen hem från en snabbvisit i charmiga Beaune, hjärtat i Bourgogne. Här ligger Maison Louis Jadot, ett vackert hus från början på 1800-talet. Firman i sig, började producera viner 1859. Nya vinmakaren Frederic Barnier tar emot oss för en rundvisning och intressant provning.
– Under alla år har vi aldrig pratat om vinmakningen, Jacques Lardiére och jag, berättar Frederic, då vi frågar om hans framtidsplaner för Jadot.
– Vi har bara provat och provat. Vinmakningen i sig är inte alltid det intressanta, utan hur vinerna utvecklas. Förhoppningsvis blir vi överraskade, på ett positivt sätt! Jadot kommer med andra ord hålla stilen, även in i framtiden.
Frederic har precis tagit över efter Jacques, som varit vinmakare hos Jadot i 42 år. Dags för pension? Inte om man har vinets passion i blodet. Jacques får en nystart i Oregon, där Jadot precis har köpt 13 hektar i Willamette Valley. Fokus blir givetvis pinot noir, men en liten del gewürztraminer finns också planterad. Första årgången från Jacques blir 2013. Gården har tidigare levererat frukt till Lemelson Vineyards, Sineann och Big Table Farm. Maison Jadot är visserligen ägda av ett stort amerikanskt företag, American Kopf family, men det här är det första köpet som är utanför Frankrike. De andra gårdarna är Domaine J.A Ferret i Pouilly-Fuissé, Domaine du Duc de Magenta, Domaine Gagey i Bourgogne och Château des Jacques in Beaujolais. Just Beaujolais Villages är faktiskt det mesta sålda vinet från Jadot i USA. På den svenska markanden är det utan tvekan firmans vita och röda, Bourgogne Blanc Couvent de Jacobins och Bourgogne Rouge Couvent de Jacobins.
Maison Jadot producerar idag mer än 150 olika viner, alla från olika delar av Bourgogne. Man får på så vis fram en tydlig personlighet och terroir från varje vin. Tack vare sina stora ägor, behöver man bara köpa in en liten del druvor från ett fåtal odlare. Alla viner är AOC-klassade och kommer från de minsta byarna till de stora Grand Cru-vingårdarna. Tyngdpunkt ligger såklart på pinot noir och chardonnay.
Vi får prova oss igenom några utvalda röda och vita viner från årgång 2011. Det är en väldigt bra årgång, berättar Frederic. Den är god redan idag, men vinner på att lagras.
– Hur ser 2013 ut då? Vi hade egentligen ingen vår och även försommaren var väldigt kall, men nu har sommaren tagit fart och 2013 ser lovande ut. 2012 var däremot regnig och kall, så skörden blev väldigt liten. 2010 är bland de bästa åren på länge, en mycket elegant årgång, säger Frederic.
Corton-Charlemagne Grand Cru 2011 hälls upp i glasen. Ett vin som bara finns på restauranger i Sverige. Vinet är oerhört elegant med massor av mineral, krispig syra och smaker av pomelo, rostade nötter och citrusskal. Priset ligger på 949 kr. Känns 119 kr mer rimligt, är Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc, ett fint valt. Vi går vidare till de röda. Echezaux Grand Cru 2011 är ett stort vin med enorm komplexitet och djup. Ungt med ändå fyllt med röda, syrliga bär och finess. Här ligger också prislappen på 945 kr. Här finns såklart också ett ”budgetalternativ” för 119 kr. Men riktigt bra bourgogne, kostar alltid en rejäl slant.
.

