- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Vingård i fokus: Elio Altare
Vingård i fokus: Elio Altare

Vingård i fokus: Elio Altare
En av de bästa, godaste och trevligaste provningar jag varit på i år (än så länge), var med Carovin och deras producent Elio Altare. Platsen är Piemonte och fokus är druvorna barbera, dolcetto och nebbiolo. Sprudlande Silvia Altare, som idag driver firman kom på en kort Sverigevisit i början på sommaren och gick igenom vingårdens fantastiska viner med oss hänförda nördar/journalister och bloggare.
Firman är liten och en ren familjegård. Altare äger 5 hektar egen mark och hyr lika mycket. Den årliga produktionen ligger på cirka 60.000 flaskor och man producerar 7 olika etiketter. Elio Altare grundades 1948 av Silvias farfar Giovanni. Vinerna var väldigt traditionella på den tiden, berättar Silvia diplomatiskt. Vi snackar old school och odrickbart egentligen. Elio, Silvias pappa, ville dock göra vinerna drickbara. Under 70-talet begav han sig därför till Bourgogne, för att kolla läget och förhoppningsvis lära sig ett och annat om vinmakning. Det gjorde han. Elio tog med sig helt nya metoder till Piemonte, som grön skörd, kortare macerationstid och nya franska ekfat. Ett stort familjegräl med pappa Giovanni var ett faktum, samtidigt som det började spridas ett riktigt gott rykte om Elios metoder och viner. Silvia gör sina viner idag, precis som Elio gjorde dem. Det har visat sig vara helt rätt väg att gå, då Elio fick många efterföljare under sin verksamma tid.
Flera av vinerna från Altare ligger i beställningssortimentet. De kostar en slant, men varje krona smakar som Piemonte ska. Alldeles, alldeles underbart.
Dolcetto d’Alba 2011, nr 74403. 199 kr
Körsbär en masse, tillsammans med nyplockade örter, lite lingon, frisk syra och silkiga tanniner. Ett härligt och saftigt vin från en fin årgång, helt utan fatlagring.
L’Insieme 2006 2006, nr 73053. 575 kr
L’Insieme betyder tillsammans på italienska. I detta fall handlar det om ett vin som görs tillsammans med sju olika vinmakare i Piemonte. Flasketiketten är densamma hos alla, fast de gör sin egen blend. Projektet startades 1992 och pengarna går till välgörenhet. Det blir allt mellan 60.000-90.000 euro per år till olika föreningar i världen. 2006 är en blend på 40 % cab. s, 20 % barbera, 20 % nebbiolo, 10 % dolcetto och resterande syrah och petit verdot. En superbarolo om man får kalla det så, som dessutom är supergott. Stilen är silkig och mer av ett modernt snitt, med fantastiska tanniner, fin syra och tät frukt av körsbär, lingon och rosor.
Langhe Rosso 2008, nr 73832. 799 kr
2008 var en elegant årgång, vilket visar sig i detta läckra vin. En blend på 60 % barbera och 40 % nebbiolo. Mörka bär möter svarta oliver, lite tjära och massor med syra.
Langhe Rosso Larigi 2007, nr 73697. 799 kr
Saftigt, rent och ursnyggt vin från den något varmare årgången 2007. Här finns massor med lingon, körsbär och mörka plommon. 100 % barbera.
Barolo Arborina 2005, nr 73118. 829 kr
2005 var ett regnigt, men ändå väldigt drickbart år. Stilen är mer åt det kryddiga hållet med inslag av rosor, jordgubbar, granatäpplen, sura körsbär, ceder och pinje.
Barolo Ceretta Vigna Bricco 2005, nr 71615. 869 kr
Mörkare och tätare i frukten än ovan vin. Tätt och mustigt med toner av rosor, ceder, pinje och lite stänk av tjära.


