- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Två mästare i Alsace. Två skilda världar.
Två mästare i Alsace. Två skilda världar.

Två mästare i Alsace. Två skilda världar.
Jag gjorde en artikel om Alsace för inte alls längesen. Jag skrev bl.a om hur otrendig regionen är. Men vad gör det?! Det bidrar bara att det ofta finns mycket vin, från just den regionen, kvar på hyllorna. Priserna skenar inte iväg, hypen är obefintlig och vinerna håller faktiskt stilen.
Alsace står alltså lite stilla, men håller ändå en hög kvalitetsnivå och bjuder faktiskt på en bra bredd mellan vintyper. Under veckan har två intressanta producenter varit på Sverige-besök. Två vitt skilda stilar, som trots allt speglar vad Alsace har att erbjuda. Med tanke på vårvädret som börjar smyga sig in, känns både ett glas riesling och kanske lite lättare vårmat helt rätt. Anette har som vanligt bra recept på gång, så titta in på hennes sida.
Först ut är Marcel Deiss. Mannen som kör sitt eget race. Inte alls typiskt Alsace egentligen. Hans viner är bara typiska Deiss. Han vänder upp och ner på allting.
-När ett vin smakar kattpiss (sauvignon blanc, red anm), så utgör det inget identitet, menar Marcel. -Riesling smakar inte heller petroleum av sig själv. Vad som betyder något är framför allt terroir.
I beställningssortimentet ligger några av Deiss druvrena viner, som mer speglar just terroiren än druvan. Beställ och prova.
Kanske är det därför Marcel valt att fokusera helt på att göra viner som han tycker om och vill dricka. Inget är anpassat efter marknaden eller konsumentens efterfrågan.
-Kärleken till vinet och vinrankan är viktig, säger Marcel. Därför har man valt att bara arbeta med personer som känner likadant och inte bara ser vin som en industri eller vilken produkt som helst.
Detta avspeglar sig också i vingården och i vinmakningen. Man använder inga skördemaskiner. Allt är ekologiskt och biodynamiskt. Odlad jäst är inget att ha. Man gör ingen avstjälkning och druvorna pressas, mjukt och långsamt. På tal druvorna, visst är de viktiga, men inte lika viktiga som växtplats, årgång och producent. Allt enligt Marcel Deiss filosofi.
Några viner i BS från Marcel Deiss
Pinot d’Alsace 2011, nr 75997. 159 kr
Riesling 2012, nr 74502. 189 kr
Pinot Gris 2011, nr 75507. 219 kr
Gewurztraminer 2011, nr 75500. 219 kr
AOC Alsace Blanc 2012, nr 75999. 159 kr
En blend på 13 olika druvsorter. Rent och friskt, med bra syra och inslag av stenfrukter och äpplen. Spara några år och följ utvecklingen.
Premier Cru Langenberg 2011, nr 75330. 269 kr
Mineralstinn och fräsch, med toner av brioche, gula stenfrukter och liten sälta. Lite fet och rund textur.
Premier Cru Engelgarten 2011, nr 74271. 269 kr
Frisk och mest krispig av vinerna i provningen. Jordmånen här består av grus, som ger vinet en mer grövre känsla. Fyllt med smak av mandarin, grape, pomelo och lemonad.
Premier Cru Grasberg 2010, nr 74463. 299 kr
Ett exotiskt vin, enligt Marcel. Jag tycker det är både yppigt och smådirty! Här händer det mycket. Sprängfyllt med pomelo, vit persika, hjortron och ananas. Lite eldigt men ändå friskt.
Importör till Marcel Deiss är Johan Lidby Vinhandel.
Föredrar du mer klassisk Alsace och gärna torr sådan? Hugel & Fils är svaret. Firman tillhör en av de äldsta i området, grundad 1639 av Hans Ulrich Hugel. Hugel & Fils är fortfarande familjeägda och inne på sin 13:e generation.
De var först med sent skördade viner; Vendage Tardive och även viner gjorda på botrytisangripna druvor; Sélection de Grains Noble, förkortat SGN. Hugel satte därmed upp lagar och regler kring denna typ av viner.
Sammanlagt äger man 25 hektar, där allt handskördas och selekteras hårt. Istället för att använda sig av Grand Cru-klassificering, delar man in sina viner i tre nivåer. Classic, Tradition och Jubileé.
Vinerna från Hugel finns i både fast sortiment och för beställning.
Gentil 2012, nr 2108. 99 kr. Fast sortiment. Blend på fem Alsace-druvor; riesling, gewürztraminer, pinot gris, muscat och sylvaner. Buteljerad med en specialkork, DIAM-korken, som utesluter korkdefekter.
Ett Alsace-vin med något så ovanligt som en etikett med orden ”Dry”. Att skriva ut sötman i vinet är inte annars Alsace mest starka sida. Trevligt och torrt vin med bra syra, mineral och smak av päron och äpplen. Endast 3 g socker/liter.
Pinot Blanc 2010, nr 83950. 111 kr. BS
Friskt och piggt vin med fin mandelton och lite mer mognad.
Riesling 2012, nr 12191. 134 kr. FS. Även detta vin är förslutet med DIAM-korken.
Stramt och fräscht vin, gjort i en torr stil med smak av citron, grape och liten skalbeska.
Pinot Gris Tradition 2011, nr 83946. 151 kr. BS
Fetare vin, i en rik fyllig stil med smak av vita blommor och mandel.
Riesling Jubilée 2008, nr 91101. 261 kr. Tillfälligt släpp
Stramt och torrt vin, med viss mognad. Ett fint lagringsvin, enligt Etienne, med smak av mandelblom, citrus, nektar och petroleum.








