- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Spaniens vita viner
Spaniens vita viner
Spaniens vita viner
Spanien = rött vin. Det är sedan gammalt. Men visst äter man en massa goda skaldjur i Spanien och nyfångade pinfärska fiskar. Inte dricks det ett maffigt rött till det. Musslorna och räkorna sköljs istället ner med albariño. Torrt, friskt och krispigt. Ett vin som är skräddarsytt till den typen av mat.
Albariño hittar vi i norra Spanien. I Galicien närmare bestämt, regionen som gränsar till Portugal. Eftersom druvor tycker om att röra på sig, finns det så klart en portugisisk variant av albariño, med namnet alvarinho. Portugal och landets druvor kommer vi skriva om senare här på DryckesListan. Albariño har likheter med riesling, med hög syra, mineraltoner och krispiga inslag av citrus och örter. I Galicien, gör den sig bäst i distriktet Rias Baixas, som är en vik, där man fångar många av fiskarna som sedan avnjuts med ett glas albariño.
Några producenter att leta efter är b.la Martin Codax, Palacio de Fefiñanes, Pazo de Señorans och Pazo de Barrantes.
Prova gärna Albariño Nr 82241, nr 82241. 120 kr.
Vi håller oss kvar i norr, men byter vin. I distriktet Valdeorras hittar vi en annan frisk och pigg druva, vid namn godello. Den växer i popularitet och till skillnad från albarino, lagras den oftast på ekfat utan att den tappar karaktär. Godello är överlag fylligare och rikare i smaken, med toner av citrus, örter, gula stenfrukter, apelsin, mineral och mandel. Fatlagring ger extra krydda i form av rondör, en fin nötighet och kraft.
Prova gärna godello från Telmo Rodriguez, Rafael Palacios och Bodegas Godeval.
Ett tips är Gaba do Xil Godello, nr 71124. 119 kr. BS
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*Om vi förflyttar oss en bit sydöst och pausar i distriktet Rueda, får vi något helt annat i glasen, nämligen druvan verdejo. Rueda ligger i regionen Castilla Leon som först och främst är en vitvinsregion. Utöver verdejo, odlas även sauvignon blanc samt en liten del tempranillo, cabernet sauvignon, merlot och garnacha. Ett vitt vin från distriktet med namnet Rueda, måste innehålla minst 50 procent verdejo. Den andra delen består för det mesta av sauvignon blanc eller macabeo. Står det däremot Rueda Verdejo på flaskan, ska innehållet vara minst 85 procent verdejo. Verdejo är aromatisk med pigga dofter och smaker av grapefrukt, vit persika, passionsfrukt, mynta, fånkål och gul melon. Ett läckert matvin, där de mer fylligare varianterna klarar vit kött, krämig risotto m.m.
Några favoritproducenter är José Pariente, Bodegas Nilo och Belondrade y Lurton.
Vi avslutar vår vitvinsresa i Rioja. Trots sin crianza och gran reserva, produceras faktiskt en hel del vitt vin här. Huvuddruvan heter viura, som givetvis har en synonym; macabeo. Som vi känner igen som en av de viktiga druvorna i Spaniens mousserande vin cava. I Rioja är görs den dock helt utan bubblor och förkommer i två varianter. Ren, frisk utan fatlagring. Eller fyllig, rik och fatlagrad. Två stilar, två smaker. Viura har en naturligt hög syra och är är lättsam med äppliga toner. Fatlagring ger rondör och toner av nötter och givetvis fat. Vi har flera tips som du kan smaka dig igenom.
Prova viura från Marqués de Murrieta, Bodegas Muga, Bodegas Franco Espanolas och R López de Heredia Viña Tondonia. *section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*

