- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Sofias tips – tillfälligt sortiment 14 september 2021
Sofias tips – tillfälligt sortiment 14 september 2021

Här finns mycket som frestar smaklökarna och utmanar lönekontot. En ny champagne från Bollinger till exempel. Riesling med stor mineralvarning och lavafest från Etna och toppfirman Tenuta delle Terre Nere. Bland annat. Njut av er inköp.
MOUSSERANDE VINER
Domaine Baud Crémant du Jura Brut Sauvage, nr 95670. 199 kr. 2400 fl
Härligt fyllig och knäckig med fin fruktmognad, gula plommon, aprikos, nötkräm, fluff och stor rikedom. Direktgott och inget att spara på tycker jag. Njut till helgen.
Hervé Dubois GC BdB Millesime 2014, nr 93868. 329 kr. 3360 fl
Budgetbubbel som smakar mycket! Ytterst snäll prislapp men inget mes i flaskan. Här varvas citrus med friska syror, mineral, lite kaksmulor, vit persika och stor fräschör. Lysande på 100 procent välplockad chardonnay.
Bollinger B13, nr 91180. 1099 kr. 1400 fl
Krämigt, stort och rikt á la Bolly. Svårt att värja sig emot. Stilen är maffig och precis som den ska vara, men alltid med frenesi, frasiga syror och livfull frukt. Tydlig pinot noir i glaset där smultron, röda körsbär, gula plommon och rostade pistagenötter väller fram. Med på resan ingår även varm nybakad croissant och aprikosopuré. Grymt gott helt enkelt. Har legat på sin jästfällning i hela sju år. Den kommer inte ligga lika länge hos mig.
VITA VINER
Peter Jacob Kuhn Hallgartener Hendelberg 2018, nr 93091. 279 kr. 1800 flaskor
Mäktig mineralbomb, knökad med konfiterad citron, citronskal, nektarin, sälta och stenrök. Likt ljuv nektar. Biodynamiska firman Peter Jacob Kuhn, som är belägen i Rheingau, gör det igen.
Domaine l’Aigle a Deux Têtes Côtes du Jura ‘les Clous’ Nature, nr 92626. 329 kr. 840 fl
Jura utan tvekan. Savagnin med aningen oxidation och runda smaker av gula plommon som spetsats med riven muskot, kaksmulor och inlagda stenfrukter. En bit lagrad Comté eller Almnäs Tegel är allt som behövs.
Taleia Brisat Sauvignon Blanc Semillon Castell d’Encus 2018, nr 90236. 259 k. 420 fl
Vit Bordeaux-blend på spanska – eller katalanska till och med. Ett vinnande vinkoncept. Sval vingård står för strukturen och den djupa mineraltonen i vinet. Druvorna fortsätter med drag av rivet citronskal, fin sälta, mandelmjöl och spetsiga syror. Salut!
Guitian Godello Sobre Lias, nr 95494. 198 kr. 2400 fl
Rätt rund och fyllig godello, tack vare tiden på jästen – sobre lias. Kryddig och intensiv stil där kardemumma, pomerans och muskot står för ett fint lager av smaker. I nästa vankas apelsin, persika och bra nerv. Läckert, särskilt till skaldjur och krabba.
La Choza de Callejuela, nr 92030. 199 kr. 800 fl
Sherry ja men också mer som ett ”vanligt” torrt vin, gjort på palomino fino. Lätta toner av svamp, nötter, gula äpplen och mald peppar. Läskande, eget och matvänliga till max. Som handen i vinhandsken till marconamandlar, rökt skinka, manchego, oliver och risotto med svamp.
RÖDA VINER
Domaine Claude Riffault Sancerre Rouge La Noue, nr 92870. 289 kr. 480 fl
Skirt, elegant och svalt. Pinot noir hemmahörande Sancerre sprängfylld med röda vinbär, glada och varma jordgubbar, lingon, tranbär och strålande spänst. Doftar och smakar som en varm höstskog. Härligt, särskilt till klassisk anka med rödvinssås.
Morgon Corcelette 2020, nr 92604. 179 kr. 1800 fl
Morgonstund med kraft i mun. Röda bär, jordgubbar, hallon, röda plommon strömmar fram, ikapp med fokus och något eldig alkoholhalt. Allt som krävs är lite nedkylning och kyckling på grillen. Charmigt!
Château Thivin Côte de Brouilly Les Sept Vignes 2019, nr 95360. 220 kr. 1200 fl
Gamay-festen fortsätter. Denna gång med nedstamp i Côte de Brouilly, ett av Beaujolais cru-lägen. Jag tänker mig grillad vit fisk med sidfläsk och rödvinsås eller kanske en tomatbaserad skaldjursgryta till detta livliga och friska vin. Gott om hallon, röda plommon, surkörsbär och lagerblad var det här.
Domaine Saint Prefert Châteauneuf-du-Pape 2018, nr 93857. 489 kr. 600 fl
Lätt old school med högoktanig alkohol och bredaxlade smaker. Men det finns fortfarande plats för den stilen, särskilt denna årstiden och inte minst till maten. För här krävs mat – oxkind, boeuf bourgogne och rediga långkok. Skölj ner med vinets rika och koncentrerade frukt i form av mosade skogsbär, creme cassis och söta kryddor.
Château Pesquié Quintessence Rouge 2019, nr 94035. 199 kr. 1200 fl
Stiligt ekovin på 80 procent syrah och resten grenache, allt från knotiga gamla vinstockar. Mulligt och rejält med lockande frukt som skogsbär och plommon. Allt backas upp av frasiga syror, pigg fräschör och vild garrigue. Energifyllt vin som vinner på några års meditation.
Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso Moganazzi Premier Cru 2019, nr 93923. 399 kr. 360 fl
Först den dåliga nyheten – antalet flaskor. Den goda – är just det goda. Sältan, greppet och strukturen. Moganazzi kommer bli ännu bättre om något år. Då får vi ser mer av den friska körsbärsfrukten, mer av lavaröken, fler mineraler och mer av allt. Gamla vinstockar och säker vinmakning är som vanligt ett signum hos Terre Nere.
Mastroberardino Radici Taurasi Riserva 2015, nr 93858. 399 kr. 1200 fl
Aglianico i högform. En ungdom ja, men ändå så bjuder den in på en ljuv smakresa till södra Italien. Föreställ er varm solig asfalt där man odlat körsbär, jordgubbar, lagerblad, rosmarin och rönnbär. Lägg till tydliga men ändå finkorniga tanniner. Frestande i sin skönt opolerade stil, lagra gärna något år.
Olivier Riviere Gabaxo 2018, nr 92033. 177 kr. 1800 flaskor.
Fransosen Olivier Riviever vet hur man plockar fram det bästa ur det moderna Rioja. Receptet lyder: mix på olika gårdar och i detta fall tre druvor: 40 procent garnacha, 30 procent tempranillo och 30 procent graciano. Livlig och laddat med lätt florala toner av viol, söta körsbär och saftiga röda plommon.

BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!