- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Sensommarsött
Sensommarsött
Sensommarsött
Alla årstider och säsonger har sina fördelar, sin tjusning och inte minst råvaror. Sensommar innebär svamp, kräftor, äpplen och fina stenfrukter. Att äta av det som finns här och nu är hållbart och smakar också lite extra, särskilt när man vet att det kommer från Sverige.
Ett tips är att titta på Från Sverige, en ursprungsmärkning som inkluderar både frukt och grönt, kött och mjölk producerad i Sverige. Kriterier – att varan är odlad, uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Här kan vi också se vad som är i säsong just nu under augusti och september. På den gröna sidan hittar vi zucchini, morötter, jordärtskocka och purjolök bland annat.
Vi håller oss under temat och rubriken sensommarsött. Här har våra skogsbär börjat mogna, som lingon och blåbär. Svenska äpplen och päron är också med på listan. Även plommon börjar dyka upp i butikerna. Frukter och bär som gjorda för desserter och olika typer av bakverk.
Det är här det bortglömda söta vinet kommer in. Det som alla älskar, men sällan köper.
Tack och lov finns det fortfarande kvar en del sött vin på hyllorna. Vi hittar några portviner. Ett litet knippe Madeira. En handfull Sauternes och starkviner som Marsala och Moscatel från Portugal. Merparten ligger dock i beställningssortimentet.
Våra tips finns däremot i det fasta sortimentet. Vi matchar dem med något sött och gott. Desserter för årstiden och helst på lokala råvaror. Hållbart och i tiden.
Brännland Iscider Apple Ice 2023, nr 73799. 149 kr för halvflaska
Mer svenskt eller äppligt kan det knappast bli. Brännland Iscider som grundades 2010 uppe i Västerbotten är ett viktigt namn i den svenska vinnäringen. Helt nischade på att göra iscider av äpplen. Överlag söta i stilen, men de framställer också mer matvänliga och friska cidervarianter.
Eftersom äpplen har huvudrollen i flaskan får äpplen också ta plats på tallriken. Matcha med en hederlig äppelpaj eller tarte tatin. Tack vare syran i vinet kan vi också kombinera med en frisk glass, som vårt recept på sorbet. Och varför inte prova till ugnspannkaka med fläsk och stekta äpplen?
Apple Ice är kryddig, frisk och piggt äpplig. Livfulla smaker av ugnsbakade äpplen, mandlar och söt citrus frestar till många nya sippar.
Sauternes Baulauc 2022, nr 2154. 139 kr för halvflaska
Denna Sauternes görs på 100 procent semillon, vilket också är födelseplatsen för druvan. Den är mottaglig för ädelröta – botrytis cinerea på vinspråk. Det är en svamp som angriper druvans skal, vilket gör att druvan skrumpnar och torkar ihop. Det som är kvar är en koncentrerad russinliknande druva med ett högt innehåll av socker och smaker.
Baulauc är en tydlig och klassisk Sauternes. Rik på passionsfrukt, gula plommon, fikon, apelsinskal, marmelad och torkade aprikoser.
Sauternes är tacksamt och kan kombineras med allt från choklad till ostar och pajer. Kanske en mogen getost på fröbröd med en marmelad på svenska plommon. Eller kompott på stenfrukt och en klick grädde. En paj på päron eller plommon, kryddad med kardemumma, och serverad med en skopa krämig vaniljglass. Spana gärna in vårt recept på plommonpaj med mandelmassa. Farligt gott.
Gerard Bertrand Riversaltes 2006, nr 8381. 139 kr för halvflaska
Vi går över till kategorin starkvin. Här jäser man musten till sju, åtta procent alkohol och avbryter den genom att tillsätta sprit från druvor. På så viss bibehålls sötman och alkoholen går upp. I detta fall ligger den på 17 volymprocent och druvblenden består av 80% grenache och lika delar macabeo och muscat.
Stilen är läckert knäckig och utvecklad. Här finns toner av lakrits, nougat, nötter, bakade äpplen, nypon och i slutet kryddig pomerans.
Ett vin jag vill servera till en kompott eller puré på stenfrukt eller rabarber. Gärna med ovispad och fet grädde. Eller en riktig retroklassiker – ugnsbakade päron med after eight.
Gardo Morris Noble Riesling 2017, nr 2125. 129 kr för halvflaska
Det blir ett till vin angripet av botrytis cinerea. Nu befinner vi oss på Nya Zeeland, i den nordöstra delen av landets sydö. Därifrån kommer frukten till denna söta men också livfulla riesling.
Smakerna är djupa och koncentrerade. Varje sipp kommer med torkade aprikoser, persika, gula russin, apelsinmarmelad och skönt lätt bittert avslut. Perfekt till pajen med stenfrukt eller konserverade persikor med vispad grädde smaksatt och förstärkt av lite calvados.
Sensommarsött
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!