Say cheese!

Say cheese - på italienska. Ost är gott och självskrivet i den italienska gastronomin. Men vad skiljer de populära sorterna burrata och buffelmozzarella åt? Say cheese och läs vidare. 
Say cheese!

Say cheese!

Ost har inte alltid varit en självklar del av den svenska måltiden. Men ingen kan väl ha undgått de senaste årens trend på alla krogar, italienska som icke-italienska. Det är burrata hit och burrata dit. Det är burrata-bonanza. Med olika typer av tillbehör, i olika konstellationer, skepnader och faktiskt på nästan alla menyer idag. Vare sig det är en italiensk krog eller inte. 

Det är inte min mening att dissa vare sig osten eller krogarna. Burrata är en av mina favoritostar. Men för mig är det en del av en italiensk måltid, framför allt en ost att börja med. Helst serverad med de bästa vännerna: solmogna tomater, olivolja och salt. Okomplicerat, smakrikt och mycket italienskt. Och väldigt enkelt att göra hemma. 

 

Men det är stor skillnad mellan mozzarella, buffelmozzarella och burrata.

Mozzarella är en färskost ofta gjord på mjölk från ko. Komjölken gör osten lite mer kompakt och mildare i smaken. Den är alltid billigare än buffelmozzarellan och kan tillverkas i hela Italien och andra länder, då den inte är ursprungsskyddad. En ost att ha i sallader, i matlagning och gärna på en varm macka.

Buffelmozzarellan däremot, är ett steg upp. I pris, kvalitet och smak. Den görs på opastöriserad mjölk från vattenbuffel och har till och med en skyddad ursprungsbeteckning – Mozzarella di Bufala Campana – om den görs på buffelmjölk från Kampanien.

Buffelmjölken är något fetare och rikare på protein än den från ko, och ger därför osten en krämig textur och rikare smak. Jag tycker den som bäst i sällskap av söta tomater, olivolja, flingsalt och frasig focaccia. Och kanske några skivor tunt skuren parmaskinka.

Är man på resa i Kampanien, buffelmozzarellans hemland och hjärta, bör man ta sig tid att resa söderut från Napoli, mot orten Battipaglia i provinsen Salerno. Här ligger både små och stora tillverkare av regionens smakrika och kända ost. Stanna till för smakprover, för en god ostig lunch eller köp med så mycket pinfärsk buffelmozzarella du bara kan.

Burrata har ett helt annat ursprung. Vi förflyttar oss till den andra sidan av den italienska kusten, åker så långt söderut det bara går och anländer till Apulien. Burrata kan göras på ko- eller buffelmjölk och fylls med mozzarellastrimlor och grädde. Det gör den fast på utsidan och härligt krämig på insidan. Den har troligen tillverkats i Apulien sedan början på 1900-talet, då i staden Andria. År 2016 fick “Burrata di Andria” en skyddad ursprungsbeteckning. Bländande god som den är men också tacksam och enkel att skapa förrätter med.

Lägg till soltorkade tomater, tapenade, Taggiasca-oliver, tryffelkräm, salami eller solmogna, färska fikon och söta stenfrukter. Det är smart att bryta av med något salt, lite sötma och gärna något med textur, eftersom osten i sig är så krämig och smakrik.

En av de bättre kombinationerna fick jag under en middag i somras. Då serverades den med en sallad på tunt hyvlad fånkål, citron, olivolja och mynta.

 

Enkelt, men ack så smakrikt och välkomponerat. Och vinvänligt.

”En måltid utan vin är en dag utan solsken”, är ett citat från den kända krögaren Louis Vaudable, som drev den kanske ännu mer kända restaurangen Maxim i Paris.

Och nog ligger det mycket i det. Precis som ”En måltid utan ost är som en skönhet med blott ett öga”, sagt av Jean Anthelme Brillat-Savarin.

Här hjälper det att tänka ursprung. Lokal ost och lokalt vin. Helst vitt, med frukt och fräschör i samma sipp. 

Inhemska druvor från Kampanien som fiano, greco di tufo och falanghina är trevliga mozzarella-vänner. Frisk vermentino från till exempel Sardinien eller Ligurien är också bra val. Ligurien är förövrigt världsbäst på focaccia.

Apuliens vita viner är dåligt representerade i Sverige, men prova gärna lokala verdeca.

Jag vill också slå ett litet slag för vernaccia di san gimignano, en druva från Toscana. Verdicchio från Marche förtjänar också mer plats i vinglasen. Precis som lätt rökig Soave.

Samtliga druvor går att läsa mer om i vår druvguide, och ni kan även söka på specifika viner via vår sökmotor. Klicka på länken här.

 

Det finns också några tillverkare av burrata och mozzarella i Sverige idag. De bör vi gynna och stötta.

 

Frägsta Mejeri i Hälsningsland är landets största tillverkare av mozzarella.

Ängsholmens Gårdsmejeri gör buffelmozzarella med mjölk från egna vattenbufflar och komozzarella.

Öja Gård i Södermanland har vattenbufflar och eget mejeri och gör även buffelyoghurt.

Bild från DinVinGuide

Say cheese!

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!