- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Rött vin till julbordet
Rött vin till julbordet
Rött vin till julbordet
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/12/slungad-sallad.jpg*section**row*Jag följer upp Evas trevliga artikel om vitt vin till julbordet, med rött vin. Julens mat är full av smaker. Sött, salt, syrligt och inte minst fett. Jag kan förstå att en snaps eller två har sin naturliga plats. Om den hjälper till att smälta maten, det vet jag inte, men det är nog värt ett försök.
Jag kommer däremot att hålla mig till vin och utvalda favoriter på julbordet. Skinka är ett måste. Gärna några saftiga köttbullar och prinskorvar. Allt med grönkål slinker ner. Även rödkål. Eventuellt blir det någon bit sill, men jag föredrar lax och väljer då ett vitt vin till. Några bitar lagrad hårdost är också välkommet. Sen är jag mätt och julmatsnöjd för resten av året.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/12/lax-fisk-rvara.jpg*section**row*I rödvinsglaset då? Fruktiga och friska viner. Inte för tunga eller kraftfulla. De får gärna smaka mycket, men inte vara för sträva eller maffiga. Leta efter druvor som pinot noir, gamay, nerello mascalese, sangiovese, montepulciano, primitivo och zinfandel. De kan tackla julmaten.
Dryckeslistan har din dryckeslista till julbordet där rött vin får ta förstaplatsen.
Moulin á Vent 2015, nr 2550. 119 kr
Finfin nyhet som ligger i fast sortiment sedan 1 december. Vinet kommer från Beaujolais och är gjort på den lokala druvan gamay. Det smakar saftigt och friskt av skogsbär, örter och mineral. Skräddarsytt till julskinkan och prinskorvarna.
Cline Zinfandel 2014, nr 22283. 99 kr
Sugen på revbenspjäll som kryddats och marinerats i söta kryddor, soja och honung? Det är i alla fall jag. Då behöver vi ett vin med fruktsötma och mjuka tanniner. En amerikansk zinfandel klarar både biffen och revbenen, med sina smaker av hallon, skogsbär och vanilj. Cline har funnits länge i sortimentet och levererar en druvtypisk och välgjord zinfandel, utan onödig sötma.
Vina Laroche Pinot Noir 2015, nr 2820. 89 kr
Föredrar du slanka och friska röda viner? Då är pinot noir druvan för dig. Den kommer överens med både ljust kött och fisk. Prova till julskinka och rödkål. Denna pinot noir är chilensk och tillhör en av de mer prisvärda vinerna på druvan i det fasta sortimentet. Vinet är bärigt, frisk och lätt kryddigt med fruktiga smaker av mogna jordgubbar och örter.
Fantini Farnese Sangiovese 2015, nr 2344. 69 kr
Ser du fram emot mammas eller mormors hemlagade köttbullar? På julbordet smakar de alltid lite mer. De är saftiga, stora och fulla med smak av peppar, lök och kanske en gnutta kanel för extra julkänsla. Från frikadellernas förlovade land, Italien, kommer denna sangiovese som med sina friska och fruktiga smaker av körsbär, plommon och kryddor blir en fin partner till julens köttbullar.
Churchill’s Late Bottle Vintage Port 2011, nr 8016. 99 kr för 375 ml.
Vi avslutar med klassikern portvin och mögelost. Portvin är också ett rött vin. Syndigt sött och smarrigt, fullproppat med mörka bär, choklad, lakrits, torkade frukter och örter. Fram med roqueforten och pepparkakorna. Så blir du snäll också. Det gillar tomten.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*




