- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Rött till kött. Vitt till fisk, eller?
Rött till kött. Vitt till fisk, eller?
Rött till kött. Vitt till fisk, eller?
Skrei är alltså en fisk. En vit torskfisk, med fast fint kött från Norge. Nu har den simmat hit. Ett gäng duktiga kockar har tagit sig an fisken och skapat flertalet rätter, med hela fisken. Så kallat ”from nose to tail”. Allt kan och ska användas. Inget ska slängas. Vi är alldeles för duktiga i Sverige, på att kasta mat. Det är inget att vara stolta över. Istället bör vi ta vara på råvarorna och använda dem på rätt sätt.
Under Skreifestivalen tas allt hand om. Lever, skinnet och till och med tungan på fisken. Alla bitar har sin konsistens och smak. Vi kan med andra ord, bolla med vinvalet till dessa spännande styckbitar. Förr i tiden var reglerna enkla. Kött på tallriken? Rött i glaset. Och vitt, det dricker man till fisk. Idag ser det lite annorlunda ut.
I Norge, där skreien kommer ifrån, dricker man gärna rött till fiskrätterna. Prova du med! Allt hänger på tillbehören. En fiskrätt, med kokt potatis och vårprimörer är lätt och elegant i smaken. Men en stekt vit fisk med rödvinssås och rökig panchetta, kräver mycket mer av drycken i glasen. Som ett rött vin. Kralliga och sträva viner går bort. Spara din Amarone och cabernet sauvignon till köttbiten.
Titta istället på lättare och fruktigare viner. Röda viner med bra syra, frisk frukt och söta tanniner.
Inför provsmakningen av några av skreirätterna, fick vi bland annat en klassisk sangiovese från Toscana, med elegant fatlagring. Rent, friskt och fruktigt med smak av söta körsbär och vildhallon. Den passade perfekt till smörstekt skreirygg med smakrika tillbehör som blomkålspuré, halstrad skreilever och panchetta. Smakrika tillbehör med både fett och sälta. Sånt som vin gillar, särskilt rött. Salta smaker och fett, som smör, olja, grädde m.m, har förmågan att slipa ner strävheten hos viner och samtidigt och ta fram frukten.
Fetare och ”köttigare” fiskar, som lax och tonfisk, gillar också rött. Tänk dig en grillad tonfisk, eller lax med aioli, rotfrukter och rostad potatis. En smakrik rätt, som kräver ett vin med karaktär. Välj gärna en pinot noir, ett friskt rött från Etna, dolcetto, cinsault, frappato eller varför inte en mogen Rioja. Som ni ser finns det många goda val.
Vill man ändå, trots allt, dricka vitt till fisk, gör det!. Särskilt till vit fisk, med brynt smör och vitvinssås. Då är det vitt vin som gäller, gärna med fatlagring och smöriga toner. Ta en chardonnay. Är det en fiskrätt med hög syra, där citron är en viktig ingrediens? Chardonnay blir utmärk, fast titta efter frisk Chablis istället. Mat med asiatisk touch och chilihetta? Korka upp en riesling med lite sötma.
Alla restauranger som medverkar under Skreifestivalen, kommer själv att välja ut vilka viner de vill servera. Jag vill slå ett extra slag för det italienska vinet Amaranto Sangiovese, från biodynamiska producenten Podere San Christoforo, som var med på provningen. Våga prova rött till fisk.
Vi har flera förslag i vår vinbank, prova några av vinerna nedan. *section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/02/img_4595.jpg*section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*