Pinotage i vårt glas

Det är kanske många som slutar läsa redan vid rubriken, som snabbt klickar sig vidare. Pinotage, är det verkligen något att skriva om? Eller ens dricka? Ja, jag tycker det. Har man provat en har man inte ALLS provat dem alla. I år fyller druvan 100 så låt oss fira med pinotage i vårt glas.
Pinotage i vårt glas

Pinotage i vårt glas

Fördomarna om Sydafrika och deras vinnäring lever kvar. Många tror att vinerna fortfarande smakar precis som de gjorde för 15-20 år sedan. Att landet står och trampar och inte har hittat sin identitet. Fast den har de funnit. Pinotage har också varit med på resan. Landets helt egna druva som 2025 firar 100 år. Nog är det värt att fira. 

Vi tar det från början. Går tillbaka till 1924. Platsen är universitetet i Stellenbosch. Där är världens första professor i vinodling Abraham Izak Perold anställd. Han provar sig fram, experimenterar och forskar på olika rankor och druvsorter. Ett år senare, 1925, har han lyckats få fram en helt ny druva tack vare en korsning mellan cinsault och pinot noir. 

Cinsault kallades tidigare för hermitage i Sydafrika – därav namnet pino + tage. 

Den döps till pinotage, men föll snabbt i glömska och överlevde mer eller mindre av en slump när några plantor togs tillvara i professorns övergivna trädgård. Pinotage fick alltså en tuff start i livet. Bortglömd till en början och bara odlad i liten skala. Det är en druva som ger ganska små skördar och står för endast sju procent av Sydafrikas odlingar idag. Arealerna landar på 6585 hektar, enligt siffror från 2023. Den mest odlade blå druvan i Sydafrika idag är cabernet sauvignon, följd av shiraz, pinotage och merlot. På femteplats hittar vi cinsault.

Det var först i början på 1940-talet som druvan fick sin comeback. En ny lärare, CT de Waal, lyckades framställa ett vin gjort på enbart pinotage. Det var en liten men ändå välkommen start. Dessvärre fick aldrig professor Perold smaka på resultatet då han gick bort samma år.

Vi i Sverige har fått smaka på många skepnader av pinotage. På gott och (mest) på ont.

Förr brottades en del viner från Sydafrika av  – för att vara direkt ärlig – rökiga toner, något bränt med inslag av gummi. Numera är tack och lov detta problem borta då man jobbat mer i vingårdarna och städat upp i vinerierna. Men vår inhemska marknad gjorde inte saken bättre i början på 2000-talet. Istället gjorde man allt för att förstärka det rökiga och brända. Pinotage-vinerna med smak av kaffe och rostade espressobönor tog plats. Det blev bilden av pinotage. Ett vin som var fylligt, fruktigt och smakade (alldeles för) mycket av gammalt kaffe.

Pinotage smakar inte kaffe. Inte det minsta. Men en del typ av fat med en speciell rostning kan absolut ge denna typ av karaktär. Den är kanske också lätt att förstå sig på och tycka om. Vilket kan förklara att några av dessa produkter lever kvar på  Systembolaget.

De vinerna symboliserar därmed inte något av vad pinotage eller Sydafrika smakar och står för idag.

För Sydafrika har aldrig varit i bättre form vinmässigt. Här finns en renhet, en tydligare frukt och inte minst terroir. Man tänker rätt druva på rätt växtplats. Pinotage är också med på tåget. Jag har varit och är fortfarande smått tveksam till druvan, det ska erkännas. Då den tidigare har varit lite för enkelspårig och bara lättsamt fruktig, finns det nu ett tydligare fokus på att ta fram det friska, det spirande och levande. Den kommer ju ändå från två svala och snygga föräldrar. Den kommer också solokvist. Vilket måste ses som ett tecken på att man vill låta den stå på egna ben och visa vad den kan.

Och när den kan – där den faktiskt riktigt god! Tänk mötet av svala röda skogsbär, mogna jordgubbar, hallon och inslag av det florala från pinor noir och rödfriska, spirande från cinsault. Ingen dum kombo, eller hur?

Vi provar oss fram med några viner som finns tillgängliga idag

Kanonkop Kadette Pinotage 2022, nr 77036. 159 kr. Ordervara

Kanonkop var tidigt ute med att plantera pinotage. Rankorna stod i marken redan på 40-talet. Den fösta kommersiella årgången var dock 1973.

Kadette är gårdens preludium, en rik och frisk sådan. Det bjuds på hallon, mosade jordgubbar, pigga tanniner i sällskap av örter, lagerblad och något lite floralt och läskande i slutet. Servera direkt från kylen till matpajer, risotto på svamp, helstekt kyckling och vårlamm med örtiga tillbehör.

David & Nadia Topography Pinotage 2023, nr 90046. 179 kr. 4800 flaskor lanseras 21/2.

Rödfrisk, bärig och ärlig – så är denna dynamiska pinotage från paret David & Nadia i Swartland. En helt annan stil än vad du kanske förväntar sig av pinotage. De kombinerar druvans aromer av jordgubbar, röda plommon, örter och röd apelsin och lagrar allt på stora ekfat. Det bevarar druvans livliga karaktär och spröda frukt. Vad sägs om pluma, grillad röd paprika och rödvinsås?

Pinotage i vårt glas
Bild från DinVinGuide

Kleine Zalze Pinotage 2022, nr 2857. 149 kr. Fast sortiment. 

Här är det lite mer tryck och djup i smakerna efter ett års lagring på franska fat. Den saftiga och friska frukten är ändå tydlig och livfull och vi gör en check på röda hallon, plommon och solvarma björnbär. Avslutet biter till lite lätt och bygger på med pepparkorn, viol och söta tanniner. Fairtrade cert och lättviktsflaska ger extra pluspoäng.

Delheim Pinotage 2022, nr 74577. 199 kr. Ordervara

Fräschören är på topp, frukten är skinande ren eftersmaken är lätt kryddig och lockande. Tveklöst en av de bästa pinotage jag provat – hittills. Frukten är rödblå och byggs upp av hallon, plommon, körsbär och saftiga björnbär. Lagringen på ekfat ger ytterligare en dimension i form av muskotnöt, lite kryddnejlika och en envis balsamisk eftersmak. En eftersmak ger mersmak. Särskilt på alla former av vilt.

Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide

Pinotage i vårt glas

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Pinotage i vårt glas - DinVinguide Pinotage i vårt glas | DinVinguide.se