- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Nytorget 6
Nytorget 6

Nytorget 6
Det är en varm sommarkväll. Jag gör en reservation för tre, dagen innan och vi får med nöd och näppe ett bord. Nytorget 6 är redan poppis, hippt, knökat och väldigt välkomnande! Restaurangen ingår i Bockholmengruppen, som också driver Restaurang Bockholmen och Nybrogatan 38. En recension om Nybrogatan, kan ni läsa om här, på Gastrovins sida.
Nytorget 6 öppnade i början på maj och verkar redan ha upptäckts av både söderbor och resten av stan. Lokalen är Roxys före detta och har fått en rejäl uppfräschning, med en fin lockande bar, rotisserie och uteservering.
Vi hamnar mitt i smeten och trots en ovanligt (?) hektisk kväll får vi hela tiden snabb och vänlig service. Menyn är stor och omfattande med både smårätter och förrätter. Inte någon av varmrätterna kostar över 200 kr. Det gillar vi. En ny krogfilosofi verkar vara på gång i storstan. Titta bara på Pontus Pocket och Gastrologiks Speceriet. Det ska vara prisvärt, men gott och vällagat med fina råvaror. Det märks redan på de tre smårätterna som vi tar in och delar. Tre små frasiga västerbottenpajer slinker snabbt ner. 50 kr. Två ugnsbakade färska fikon med getost är inte heller svårt att bli av med. Också 50 kr. Den lättgravade laxtartaren på laxbuk med sillkaviar för ynka 65 kr, håller jag dock för mig själv.
Dags för varmrätt. Det är inga lätta val. Väldigt mycket på menyn ser lovande och frestande ut. Kalvköttbullar, grillad entrecote, ångad rödingfilé och dessutom alla rätter från rotisseriet. Vad sägs om fransk bondfågel med bakade tomater, grönsallad, citronaioli och bearnaise? Eller lammstek med grekisk sallad, lagrad fetaost, gurkyoghurt och pommes frites? Nej, det får bli fisk för min del. Valet slutar på grillad tonfisk på spett med grönsparris, oliver, haricot verts, avokado, rädisor, champinjoner, aioli och friterad potatis.
Somrigt och mycket gott. Ännu godare med vin. En i sällskapet vill också ha fisk och väljer en fin fiskgratäng på norsk lax, spenat, räkor och skummig blåmusselsås. Maten säger vitt vin. Vi tittar igenom vinlistan som även den bjuder på vettiga priser, både på glas och flaska, för att vara Stockholm;staden med de stora påslagen. Arneis dricker man för lite av och kaliforniska producenten Seghesio gör ett riktigt trevlig sådan. Den passar utmärkt till vår mat. Mannen i sällskapet vill såklart ha kött, men inte tillagat. Kalvtartar med lite grillsmak, sallad på tomater och vårlök, dijonaise och pommes frites, är fylld med smaker och passar fint i värmen. Till det ett glas Crozes Hermitage från Domaine des Lises.
Vi är mycket mätta och mycket nöjda, sneglar igenom dessertmenyn men känner att det inte finns plats. Nästa gång har jag dock inget emot att prova chokladkräm, friterad banan, pina coladaglass, cocos och sirap eller citronsorbet limoncello (kanske inget för barn)…
Nästa gång kan bli snart och vilken tid som helst på dygnet. Nytorget 6 har nämligen öppet från 7.00 på morgonen för frukost, därefter är det lunchservering, middag fram till 23.00 och till slut nattservering tills sista gästen gått hem. Mer sånt! Det behövs i vår livliga, levande och framför allt växande huvudstad.
Adress: Nytorget 6
Hemsida: http://www.nytorget6.se/
