Nya Zeeland och vinet, del 1

Tänker ni bara på Sagan om Ringen, lamm och kiwifåglar när Nya Zeeland kommer på tal? Gör inte det. Ta en paus i Ringen-filmerna och smaka på landets fina viner istället. 

Nya Zeeland och vinet, del 1

*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/07/img_2621.jpg*section**row*Vår resa börjar på Nordön, där huvudstaden Wellington ligger. Här hittar vi sex av landets totalt tio vinregioner). I nästa artikel kommer vi ta oss vidare söderut, mot Sydön.

Trots att de ligger så nära varandra skiljer sig faktiskt de båda öarna åt en hel del, både vad gäller klimat och vad som odlas. Generellt kan man säga att Nordön har ett mildare och varmare klimat, vilket gör att mer värmetåliga druvor trivs bättre där. Här planterades också de allra första vinplantorna, redan på 1850-talet. Nya Zeeland är dock ett ungt vinland, vars riktiga vinhistoria började i slutet på 1970-talet då man började odla vin mer kommersiellt.

Nya Zeeland största region är Hawke’s Bay, som ligger på Nordöns östra kust. Här är främst syrah, cabernet sauvignon, merlot och chardonnay planterat. Det går också att hitta intressanta viner på malbec, cabernet franc och viognier härifrån. 

Det märks att dessa druvor trivs bra i denna del. Syrah från Hawke’s Bay får ofta en fin pepprig ton och en sval, läcker frukt. Bordeauxblends, alltså vinerna på cabernet sauvignon och merlot blir också eleganta och får en djup, tät fruktighet och kan lagras i många år. Chardonnay är också något att leta efter, både sett till kvalitén och prisnivån. Vinpriserna är överlag snälla mot plånboken på båda öarna.

Några viktiga producenter är bland annat Trinity Hill, Matua, Te Mata, Vila Maria, Craggy Range och Elephant Hill. 

Wairarapa är en annan betydande region, som ligger nära landets huvudstad Wellington, längst söderut på Nordön. Här är det klimatet något friskare och framför allt blåsigt, vilket gör att många gröna druvor frodas och inte minst pinot noir. Martinborough är ett viktigt underdistrikt, med många kända producenter. 

Håll koll på vinfirmorna Schubert, Ata Rangi, Martinborough Vineyard, Dry River och Alana Estate. 

Det finns faktiskt en till liten ö, som tillhör Nordön. I anslutning till Auckland, Nya Zeelands största stad, hittar vi Waiheke Island som också producerar vin. Tack vare det varma klimatet, mår merlot och cabernet sauvignon som bäst där. 

Stonyridge och Man O’ War är de främsta vinfirmorna på Waiheke Island. Leta gärna efter deras lagringsdugliga Bordeauxblends. 

 

 *section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/07/img_2634.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/07/img_2644.jpg*section**row*Vad äter man till alla dessa fantastiska viner då? Det sägs att det finns fler lamm än människor på Nya Zeeland och det ligger nog en del sanning i det. Till rätter med lammköttet fungerar de röda vinerna perfekt, särskilt när det marinerats med rosmarin och vitlök.

Fast tack vare de krispiga vita vinerna på sauvignon blanc, chardonnay och riesling blir det ofta skaldjur och fisk på tallriken. Tillsammans med färska fina grönsaker, som är ekologiska. Det är faktiskt en stor del av vinproduktionen också, mycket tack vare ett program som lanserades under 1990-talet vid namn: Sustainable Winegrowing New Zealand. Ett program som värnar om miljön och en ekologisk vinodling.

För mer info: http://www.nzwine.com/sustainability/sustainable-winegrowing-new-zealand/

Även om Nya Zeeland är fjärran, så känns de nära med sin tanke kring miljön, djuren och naturen. Precis som Sverige. Att vinerna är riktigt bra dessutom; det är bara en bonus.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/07/img_3047.jpg*section**row**section**section*Wellington, som ligger längst söderut på Nordön är Nya Zeelands huvudstad. Mest befolkning har däremot Auckland i norr, med 1,2 miljoner invånare. Det är mer än en fjärdedel av hela landets befolkning.*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*

Nya Zeeland och vinet, del 1 - DinVinguide | DinVinguide.se