Nya Zeeland bjuder på vilda och fylliga viner

Nya Zeeland bjuder på vilda och fylliga viner

Nya Zeeland bjuder på vilda och fylliga viner

Det verkar blåsa Nya Zeeländska vindar över Sverige. De är varmt välkomna. Vid varje månadslansering på Systembolaget, har det kommit fler och fler viner från Nya Zeeland. Allt från produkter med lägre alkohol till exklusiva släpp i begränsad upplaga från små, enskilda vingårdar. Däremellan finns det även ett bra utbud på halvflaskor och prisvärda pinoter. Vi har också haft en hel del besök av vinmakare från denna häftiga ö.

DinVinguide träffade Matt Thompson från Saint Clair Wine Estate, när han var på besök i Stockholm nyligen. Matt är konsulterande vinmakare på Saint Clair och har varit med sedan starten 1994. Han berättar att man, beroende på årgång, gör bortåt 80 viner. De kommer i fyra olika nivåer; Vicar’s Choice som är instegsvinerna, Premium Range, Pioneer Block och toppvinerna som går under namnet Reserve Range. Den största produktionen står så klart sauvignon blanc för, Nya Zeelands signum. Fast man gör även chardonnay, pinot noir, merlot, syrah m.m. I Sverige har vi en bra bredd med viner från Saint Clair. Inte alla 80, men det ska nog räcka ändå. Jag har valt ut två viner som jag fastande lite extra för.

Saint Clair Pioneer Block 3 2014, nr 3577. 139 kr. FS. Seriös sauvignon blanc, som kommer från en enskild vingård. Jäst på ståltank och därefter har vinet fått ligga i 2 månader på stål. Smakrik och torr, med överraskande rondör och djup. Fin mineralitet och krispig syra och smak av passionsfrukt, fläder och lite grönpeppar. Ett vin som längtar efter en ugnsbakad getost…

Saint Clair Pioneer Block Pinot Noir 2010, nr 74350. 161 kr. Beställning. Koncentrerad och fyllig pinot, med bra djup och syra och smak av tranbär, krossade stenar och mineral. Kan lagras ytterligare, men är väldigt god idag.

SCmt

Importör är Sigva

Greywacke

Den unga vinfirman Greywacke, i Marlborough, har också varit på Sverigebesök. Bakom företaget står Kevin Judd, som är en riktig kändis i sitt hemland, med en bakgrund som vinmakare på Cloudy Bay. Greywacke grundade han för bara 5 år sedan. Idag producerar man sex torra viner och två söta, gjorda på sent skördade druvor. De två tipsen nedan, är de viner som jag gärna fyller upp i stora vinglas.

Greywacke Wild Sauvignon Blanc 2012, nr 79840. 201 kr. BS. Wild står här för vildjäst, man har alltså inte tillsatt någon utan låtit vinet jäsa av sig självt. Stilen är faktiskt lite vild den med. Detta är inte din vanliga cassis-stinna sauvignon blanc. Här finns ett helt annat spektrum med smaker och dofter; vit persika, rosa grapefrukt och rostade mandlar. Smörkakor och härlig rondör. Detta får man fram tack vare jäsning på franska ekfat, varav hälften av vinet sedan får genomgå malolaktisk jäsning. Ett underbart matvin har skapats, med elegant kraft men också knivskarp syra som skär igenom den gräddiga såsen till fina fisken.

Greywacke Pinot Noir 2012, nr 78341. 229 kr. BS. Pinot noir av det lite mer fylliga och kraftfulla slaget. utan att för den delen tappa finess och ursprung. Intensiv och djup frukt, som körsbär, vildhallon och smultron. Fina kryddiga toner åt det juliga hållet och frisk avslutande syra, gör detta till en ny pinotfavorit. En del av stjälkarna ärmed under själva jäsningsprocessen, därefter lagras vinet på franska ekfat i 16 månader.

Greywacke-marlborough-51105x_web-146x500

Importör är Handpicked