Nebbiolo från två adresser 

Vi fortsätter med våra artikelserie där vi tittar närmare på en specifik druva. Fast från olika ursprung, producenter och med olika avtryck. Tiden har kommit till nebbiolo, stjärnan i norra Italien och en av de främsta i världen. 
Nebbiolo från två adresser 

Nebbiolo från två adresser

Nebbiolo är en av Italiens äldsta och mest historiska druvor. Samtidigt känns den nästan nyupptäckt. Den är oerhört eftertraktad och inte minst trendig. De senaste 10 åren har nebbiolo varit druvan i många vinglas, på allas läppar, vinlistor och särskilt på Systembolagets hyllor. Kanske har trenden och efterfrågan nåt sin peak när priserna också har peakat ordentligt. Nebbiolo kommer aldrig vara en dussindruva eller producera speciellt billiga viner, men det finns också en gräns för vad konsumenten är beredd att betala. När vissa producenter och vingårdslägen går loss på 1000-lappen då finns alltid risken att man sneglar åt annat håll. Kanske åt en annan adress?

Men låt oss ta det från början. Den tar vid sen senare delen av 1200-talet. Redan då visar dokument att nebbiolo existerade så tidigt. Nästa sekel var druvan redan relativt utspridd och kultiverad. Då i norra delarna där man också tror att den kommer ifrån. 

Det finns i huvudsak fyra kloner på nebbiolo, där framför nebbiolo lampa är den vanligaste. Den har sällskap av nebbiolo michet och nebbiolo bolla. Det finns också nebbiolo rosé, fast den har en annan DNA-profil och ses idag som en egen druvsort. 

Nebbiolo blommar tidigt och mognar sent och trivs därför på de allra soligaste lägena. Den trivs bäst i kalkrika jordmåner. En grund vi hittar i Barolo och Barbaresco där jordarna består av en mix på lera, sand och kalksten.

Under årens lopp har nebbiolo även varit involverad i skapandet av andra druvor. Bland annat freisa och vespolina. Flera syskon finns med i bilden också, där teroldego, marzemino och resfosco tillhör de mer kända. Den har även några barnbarn – däribland arneis och grignolino.

barolo-skolan

Druva

Nebbiolo

De största odlingarna hittar vi i Piemonte, föga förvånande. Där finns över 7000 hektar utspridda. Lombardiet kommer som nummer två med 800 hektar och därefter finns det mindre odlingar i bland annat Aosta, Sardinien, Australien och USA.

Nebbiolo har flera synonymer. Picotener är namnet i Aosta-dalen. Spanna hittar vi i norra Piemonte (Alto Piemonte) och i Lombardiet går den ibland under chiavennasca.

Var kommer namnet ifrån? Nebbia betyder dimma på italienska. Det hänvisar till det dimtäcke som kommer insvepande under hösten i Piemonte. Dimman förlänger växtsäsongen och reglerar temperaturen.

Dags för provning där vi håller oss på ”hemmaplan”. I Piemonte samt en avstickare till grannregionen Lombardiet.

Fontanafredda Barolo Serralunga d’Alba 2020, nr 93231. 199 kr för 375 ml. 6000 flaskor lanserades i oktober förra året.

Här har vi en gammal trotjänare. Fontanafreddas Barolo Serralugna med sin randiga etikett var en av de första vinerna på hyllan år 1955. Under åren har firman vuxit markant och består idag av 120 hektar vinodlingar. Då har man möjlighet att skapa många etiketter och även hålla hyfsade priser.

Helflaskan ligger numera som ordervara, så vi får hålla oss tillgodo med en sympatisk halva istället som finns kvar i flertalet butiker. Det är inte fy skam, för formatet efterfrågas och utbudet lämnar mycket att önska. Halvflaskan skyndar på mognaden en smula, men här finns fortfarande tillräckligt med stoppning och struktur för mer vila. Nypon, pomerans, röda bär, sköna syror och tannin-nafset är redan på plats.

Bild från DinVinGuide

Detta är en rättfram, välgjord och framför allt en klassisk nebbiolo från Serralunga. En kommun och ort där vinerna kommer med substantiv som kraftfull, strukturerad och lagringsduglig. Men det säger bara en liten del. Det är också en fråga om producent och även årgång. Just nu ser vi många 2020 på hyllan. En årgång som är både generös och bjuder in för direkt njutning. Den kanske inte kommer gå till historien som den bästa i Barolo och Barbaresco, men den vinner på sin charm, tilltalande frukt och det kommer även vara en vinnare på krogen.

receptRisotto
Risotto en krämig italiensk maträtt som görs av ris kokt i buljong och vin. Den kan ätas som huvudrätt eller tillbehör.
Läs mer

Nino Negri Le Tense Sassella 2020, nr 32341. 249 kr. Ordervara

Vi stannar kvar under temat trotjänare. Le Tense hade förr en given position på hyllan, men ett sortiment och framför allt en monopolmodell som är i ständig förändring landade den istället i beställningssortimentet. Stilen är sval och rödfrisk – tänk körsbär, tranbär, nypon, röda vinbär och granatäpple. Det är onekligen präglat av sitt alpina läge. I Valtellina är klimatet överlag mildare och snällare än i Piemonte. Det innebär också lite snällare och mjukare viner.

Bild från DinVinGuide

Vinet kommer från firman med samma namn – Nino Negri, grundad i slutet av 1800-talet. Den började med ett bröllop, mellan Nino Negri och Amelia Galli. Tillsammans fick de sonen Carlo som på sikt började arbeta med sin pappa på vinfirman i regionen Valtellina. Namnet betyder ”liten dal” på italienska. Dalen är faktiskt relativt liten, fast vingårdarna är mäktiga och branta. Under Carlos ledarskap togs firman in i näst fas. Han började med att köpa upp nya vingårdar och införde ny vinmakningsteknik. Hans arbete bar frukt. Vinerna från den lilla dalen började få uppmärksamhet och exporterades till både grannländer och de stora landet i väst – USA.

Distriktet Valtellina är det viktigaste distriktet i Lombardiet. Området ligger mitt i hjärtat av regionen och det är härifrån Valtellina DOC och Valtellina Superiore DOCG kommer. Valtellina består av totalt 1000 hektar odlad vinmark som växer på branta sluttningar längs med floden Adda. Här har druvorna vuxit sedan antiken. Idag odlas övervägande chiavennasca, inom fem olika subzoner. Sassela, Grumello, Inferno, Valgella och Fracia.

I Valtellina finns ytterligare en stil av vin. Det går under namnet sfursat, vilket har sitt ursprung i ordet ”forzato”, att tvinga. Här tvingar man druvorna att torka, metoden som kallas för appassimento, för att sedan bli ett vin i stil med Amarone. Nino Negris 5 Stelle är ett sådant vin och det framställs enbart under de bästa årgångarna.

Bild från DinVinGuide

Nebbiolo från två adresser

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!