- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Mireia Torres – en ödmjuk vinmakerska med stora viner
Mireia Torres – en ödmjuk vinmakerska med stora viner

Mireia Torres – en ödmjuk vinmakerska med stora viner
Mireia Torres Maczassek skulle inte alls jobba med vin egentligen. Hon pluggade kemi på universitetet i Barcelona och hade helt andra drömmar. Men pappa lyckades övertala henne och studierna fortsatte, fast med inriktning på oenologi och jordbruk. Pappa är ingen mindre än Miguel Torres, en av Spaniens främsta vinpersonligheter och vinmakare.
Mireia tillhör också en av Spaniens främsta vinmakerskor idag, men ger ett både försynt och väldigt ödmjukt intryck när vi träffas för en intervju i Stockholm.
-Hur är det jobba som kvinna i vinbranschen?
-Det är en maskulin värld och det är dessutom ett stort ansvar att jobba inom ett familjeföretag. Men jag får utveckla mycket, bland annat den alkoholfria serien Natureo som vi producerar, berättar Mireia.
-Vad har ni för alkoholfria viner och hur ser trenden ut i världen, med denna typ av viner?
-Vi producerar tre viner; två röda och ett vitt. Konsumtionen av alkoholfria viner ökar, även i Spanien. Vi dricker dessutom mindre, men bättre. Spanjorer drack tidigare 30 liter vin om året, per person. Idag är den siffran nere i 15 liter.
-Vad beror på det?
-Vi verkar välja våra tillfällen bättre och tänker mer på hälsan. Polisen gör hårdare kontroller i Spanien idag och den ekonomiska krisen har också gjort sitt, fortsätter Mireia.
-Har du några nya projekt på gång, utöver ditt arbete på Jean León, Priorat och de alkoholfria vinerna?
-Vi har en cava i planerna, men den kommer nog inte ut förrän 2016. Druvorna tar vi från vår mark i Penedes och den kommer baseras på chardonnay och pinot noir.
-Ni har vingårdar i Priorat, där du är ansvarig. Är vinerna därifrån fortfarande lika heta?
-Priorat har det lite tufft. Regionen Montsant börjar faktiskt ta över lite, då vinerna därifrån är mycket billigare. Priorats speciella jordmån som kallas licorella, en blandning av skiffer, kvarts och glimmer, går att hitta även i Montsant.
-Vilka typer av viner tycker du själv om att njuta av?
-Gärna chablis eller sauvignon blanc, från Chile där vi också har vingårdar. Jag tycker även mycket om pinot noir från Oregon.
-Har du provat några av våra svenska viner?
-Ja, det har jag, säger Mireia lågmält.
-Och?
-Jo, de var intressanta… avslutar Mireia.
Provade viner från Jean León. Från årgång 2012 är alla viner ekologiskt certificerade. Samtliga ligger i beställningssortimentet (BS).
Jean León 3055 Chardonnay 2012. Lanseras i BS januari 2014. 109 kr
20 % fatjäst, därefter lagrat på ståltank. 2012 var ett år går som gav bra syra i vinerna. Vinet är friskt och fruktigt med doft och smak av päron, äpplen, citrus och vanilj. Balanserat och välgjort.
Jean León Vinya Gigi 2011, nr 86023. 169 kr, BS. 100 % Chardonnay.
Ett bra år för framför allt vita viner, trots en hel del regn. Vinet kommer från en enskild vingård på 5 hektar. Enbart franska fat. Ännu ungt och lite knutet, men öppnar upp sig i glaset med lite tid. Friskt och mycket elegant med fina nyanser av vit persika, nektar, rostade nötter, citrus och lite sälta. Mineraldrivet och snygga fattoner som är väl integrerade. Här måste jag använda ordet fynd!
Jean León 3055 Merlot-Petit Verdot 2012. Lanseras i BS januari 2014. 115 kr.
Ungt och fräscht vin med massor av frukt och härligt kryddor. Bra syra, litet bett och bra mineralitet. Lagrat 4 månader på franska fat.
Jean León Vinya Palau Merlot 2009, nr 85120. 189 kr.
Ännu ungt och tätt med fin och djup frukt. Här finns massor med plommon, kryddor och röda bär. Klassisk stil som går att lagra flera år.
Jean León Vinya Le Harve Cabernet Sauvignon Reserva 2006, nr 85658. 175 kr
Tätt och mustigt med fin struktur, djup och fokus. Härliga toner av körsbär, granatäpplen, cassis och mocka. Går att spara flera år. Bra prissatt topp-cab!
Jean León Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2003, nr 85148. 265 kr
Varm årgång, men här finns ändå balans och syra. Ännu ungt och något eldigt med tät frukt, tanniner och bra djup. Vi provar även årgångarna 1994, 1997 och 2001 som är magnifika och bjuder på mer syrlig och frisk frukt. Frukten kommer från en liten vingård på 10 hektar, med mager jord, som planterades redan 1963.