Månadens Vinhus: Domaine Santa Duc

Vi har kommit en bit in i juli. Det är med andra ord högsommar och mitt i semestertider. Det är dessutom tid för ett nytt vinhus att hamna i rampljuset här på DinVinguide.se. Ni följer väl med till södra Rhonedalen och läser om Domaine Santa Duc?
Månadens Vinhus: Domaine Santa Duc

Månadens Vinhus: Domaine Santa Duc

Vinerna från Rhonedalen, särskilt den sydliga delen, är inte de mest hippa just nu. Höga alkoholhalter, tät och högoktanig frukt samt extra allt hamnar inte direkt på på plussidan. Åtminstone inte på landets vinlistor och trendiga vinbarer. Och kanske allt mer sällan i dina egna vinglas, eller?

Som alltid handlar det om att hitta rätt producent. De som följer klimatförändringarna, som tänker om och framför allt tänker framåt. 

En sådan är Domaine Santa Duc. Familjefirman som tagit sitt namn från en sjungande fågel, Grand Duc. Arten är en ståtlig uggla som lokalt kallas för Canta Duc, vilket gett inspiration till namnet Santa Duc som domänen i Gigondas heter. 

Här har de, kanske tillsammans med den sjungande ugglan, producerat vin i hela fem generationer, sedan starten under 1870-talet. Sonen Benjamin Gras har precis tagit över från sin pappa, Yves, efter studier i Bourgogne och en väl godkänd praktikplats på DRC.

Månadens Vinhus: Domaine Santa Duc

Det var där Benjamin fick upp ögonen för den biodynamiska läran. Santa Duc har förvisso varit ekologiskt certifierade sedan 2012, fast när Benjamin kom in i bilden har man sakta men säkert sadlat om till biodynamiskt arbete in vingårdarna.

Bild från DinVinGuide
– Frukten är det viktigaste, säger Benjamin, då vi nyligen ”sågs” för en zoomtasting. Det får man genom hårt arbete i vingårdarna. Och ekfat ska inte finnas där för att störa eller ta över frukten.

Det känns i de rena och levande vinerna som man väljer att lagra på ståltank, stora neutrala fat eller amfora, framför vanliga ekfat. Man har också börjat plantera mer mourvèdre, berättar Benjamin.

– Druvan har gjort en comeback, fortsätter Benjamin. Den mognar sent, vilket passar bra i ett klimat som bara blir varmare och varmare. Trots det har mourvèdre en förmåga att bibehålla både syra och fräschör.

Hjärtat må ligga i Gigondas, fast under åren har Santa Duc steg för steg utökat sina ägor. Idag gör man även viner från Rasteau, Vacqueyras och Chateauneuf-du-Pape. Där äger man idag 4 hektar vingårdar från vilka de gör olika cuvéer för att visa nyanserna i området. Totalt förfogar Santa Duc idag över 30 hektar vingårdar, allt ekologiskt certifierat.

Bild från DinVinGuide

Månadens Vinhus: Domaine Santa Duc

Utöver sin långa historia har Santa Duc har också ett långt samarbete med importören Johan Lidby Vinhandel. De började jobba ihop för mer än 20 år sedan. Kanske började det redan när Johan var liten, då han som 8-åring fick följa med sina föräldrar på en vinresa i Rhonedalen. Santa Duc var ett av besöken. Man ska börja i tid.

Hur allt än började, är det glädjande att få se denna typ av viner på vår svenska marknad idag. De må vara stora, men har ändå allt; finess, elegans och inte minst en längtan efter långa stunder vid grillen i sommar. Och grytan i höst. Viner från södra Rhone kommer alltid ha en säker plats i  Sverige och vårt klimat.

Hemsida: https://www.santaduc.fr

Bild från DinVinGuide

Månadens Vinhus: Domaine Santa Duc

Provade viner med Benjamin Gras

Santa Duc Vieilles Vignes 2017, nr 73018. 124 kr. Finns i cirka 100 butiker.

Sval och välkomnande grenache-baserad blend där körsbär, svarta oliver, vildhallon, skogsbär och drivor med friska örter fyller ut glaset. Inget extraherat, bara djup fin frukt och en tilltalande strävhet. Årgång 2017 var komplicerad i södra Rhone på grund av extrem hetta, men Santa Duc lyckas hitta balansen och sansen tack vare kort maceration, en del wholebunch och enbart lagring på ståltank. Från och med denna årgång är vinerna numera biodynamiskt certifierade.

Domaine Santa Duc Aux Lieux-Dits Gigondas 2016, nr 74048. 249 kr. Beställning.

Klassisk blend på 75 procent grenache, 10 procent mourvèdre och resterande cinsault och syrah som kommer från fem plotter i Gigondas. De olika jordmånerna, med allt från röd lera till sand och sten, bidrar till vinets komplexitet och lager med smaker. Det är tätt, djupt och ännu rätt ungt med livliga röda bär, hallon och vilda örter som anis, lakritsrot och lagerblad. Stort och gott. Ett grill- och vintervin deluxe.

Hela 30 procent bestod av whole bunch. Lagring har skett på stora neutrala fat från Österrike samt en del amfora. Årgång 2016 är en klass för sig i södra Rhone, med livlig, balans och fin frukt.

Månadens Vinhus: Domaine Santa Duc
Månadens Vinhus: Domaine Santa Duc

Bild från DinVinGuide