- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Klassisk nyårsmeny, med klassiska viner
Klassisk nyårsmeny, med klassiska viner
Klassisk nyårsmeny, med klassiska viner
Två dagar till nyårsafton. Två dagar till mer god mat, bubblor och löften.
Tips på vad ska du äta och dricka, råder det verkligen ingen brist på. Här kör vi klassiskt. Inga moderniteter och bara viner som finns tillgängliga på hyllorna idag. Ett budgettips för cirka en hundring och ett lite mer lyxigt.
Kokt hummer med aioli och citron
Hummer är nog bland det mest vanliga på nyårsafton. Gratinerad, som soppa, i en sallad; hummern kommer i många former. Vi satsar på en kokt hummer med enkla och goda tillbehör. Då får vinet komma ännu mer till sin rätt. Vitt vin givetvis, gärna med bra syra eftersom vi serverar citron till. Syra + syra tar nämligen ut varandra. Vinet kommer därmed upplevas mer fruktigt och smakrikt, än bara friskt och syrligt.
Lyx: Pierre Peters Cuvée de Réserve, nr 7350. 299 kr. Champagne så klart, det är ju nyår. En klassisk, ren och frisk sådan med bra syra och massor med citrusfrukt. Lika fin som aperitif som till hummern.
Budget: Follas Novas 2013, nr 2933. 119 kr. Fruktig och frisk albarino från Rias Baixas, i norra Spanien. Den pigga syran möter upp citronen och kommer lätt skölja ner hummern.
Helstekt oxfilé med hasselbackspotatis och hemgjord bearnaisesås
Dags för huvudrätt och givetvis blir det kött på tallriken. Hasselbackspotatis är något vi borde äta mer 2015. Så enkelt och så gott. Dags att ta tillbaka potatisen på tallriken! Bearnaisesås behöver inga närmare kommentarer. En av världens godaste såser helt enkelt. Klart den ska vara med årets sista dag. En bra början på 2015… I glasen; rött vin med elegans och syra.
Lyx: Brunello di Montalcino Casanova di Neri 2009, nr 79234. 389 kr. Finns i utvalda butiker. Oerhört elegant och läckert, med friska toner av röda bär, bitter choklad, ceder och anis.
Lyx2: Brunello di Montalcino Col d’Orcia 2009, nr 12357. 269 kr. Finns i de flesta butiker. Silkig, med begynnande mognad och drag av körsbär, pinje, muskot och ceder.
Budget: Chateau Labadie 2010, nr 3550. 119 kr. Klassisk Bordeaux till en lika klassisk rätt. Stram och frisk med smak av plommon, svarta vinbär och rostat kaffe. Ös på med såsen! Fettet och sältan slipar ner tanninerna i vinet.
Citronfromage
Många äter nog något med choklad på Nyårsafton. Fast både hummern och oxfilén, kan fixa en ordentligt matkoma. Så varför inte något lättare? Jag vill hellre ha något mer luftigt, fluffigt och friskt. Min mamma brukar göra en magisk citronfromage, med härlig syra och fräscha citrontoner. Till denna väljer vi givetvis ett sött vin, med hög syra och massor med citrus.
Lyx: Ruppertsberger Linsenbusch Riesling Eiswein 2012, nr 6107. 230 kr (375 ml). Sött och friskt på samma gång. Urgott! Smak av ananas, aprikos och honung.
Budget: Dr Loosen Riesling Beerensauslese 2011, nr 5364. 110 kr. Sötaste lilla flaskan i stan, på 187 ml, med lika sött innehåll. Pigg syra och läckra drag av nektar, citrus, fläder och vit persika.
Budget2: Castelnau de Suduiraut 2008, nr 3690. 159 kr (375 ml). En söt och lätt simmig Sauternes måste också få vara med på vår tidlösa meny. Fyllig och rund med smak av aprikos, mandel, ananas och citrus. Blir det något över, passar den perfekt till mögelostar, för den som vill ha lite nattamat.
Gott Nytt år!
Vill du ha mer dryck? Kolla Fredriks champagnetips här!
Mer bubbel hittar du på min sida här.




