- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Jag vill ha chicken tonight!
Jag vill ha chicken tonight!
Eller ugnsrosta en hel kyckling, med salt, peppar, citron och olivolja. Enkelt och ofantligt gott. Mat som sköter sig själv i ugnen, medan du väljer tillbehören och vinet.
Jag vill ha chicken tonight!
Det är faktiskt tillbehören vi ska titta på lite närmare. Ofta stirrar vi oss blinda på köttet, fågeln eller fisken. Är det kött på tallriken, då måste det så klart vara rött vin. Eller? Fisk då. Vitt så klart! Eller inte. Det finns feta fiskar som kräver mer av vinet. Och bjuds det på en vit, fast fisk med rödvinsås och knaperstekt bacon, då vill i alla fall jag ha ett lättare rött till.
Såser, grönsaker och kolhydrater är minst lika viktiga på tallriken, som proteinet. Såser innehåller fett. Det har förmågan att linda in tanninerna i ett vin och få det att upplevas mjukare. En klassisk biff med bea och pommes, kommer alltså älska ett riktigt kraftfull och strävt vin. Inga problem.
Kolhydrater komma i många former. Ris, pasta, potatis, för att nämna de mest vanliga. En krämig och gräddig gratäng, kan slipa ner det mesta i ett fylligt och matigt vin. Perfekt om man vill ha ett ljusare kött eller till och med kyckling, men ändå längtar efter ett krutpaket till vin.
Så, tillbaka till kycklingen. Varför inte välja vinet först? Gör vi det, så är det också lättare att få en bättre mat- och vinkombo. Är du sugen på rött? Gör då en kycklingrätt med lite mer smak och fylliga tillbehör. Ugnsrosta kycklingen tillsammans med rotfrukter och örter som rosmarin, timjan och salvia. Örtiga toner hittar vi många typer av vin. T.ex i Rhôneviner, där man brukar prata om ”garrigue”. Det är en vegetation som finns framför allt i Medelhavet. Nämnda örtkryddor ingår i denna vegetation.
Grenache/garnacha är en druva som ofta finns i vinerna från Rhônedalen. Prova gärna vårt tips på 100 procent garnacha från Spanien. Vinet är saftigt, friskt och örtigt. Också ett fint val till kycklingen med höstiga inslag.
Är det istället vitt vin som gäller? Jag älskar ceasarsallad och gör ofta min egen variant hemma. Samma kyckling, rostad i ugnen men med lättare tillbehör. Romansallad, parmesanost, krämig ceasardressing. Mer behövs egentligen inte. För en matigare sallad, lägg till tomater och avocado. Stekt svamp är också vinvänligt och gott. Kanske toppa med rostade pumpakärnor.
Den feta och fylliga dressingen, tillsammans med den salta parmesanen, längtar efter ett vitt med samma karaktär. Ett rikt och fylligt vin. Med rondör och fetma. En ekfatslagrad chardonnay så klart! Vi har flera tips i vårt vinbibliotek. Penfolds Thomas Hyland Chardonnay är favorit.
En lätt fatagrad garnacha blanca skulle också sitta som en smäck. Det är alltså den vita varianten av grenache. Samma producent som gör det röda vinet. Vit grenache får ofta friska drag av citrusfrukter, gula stenfrukter och fin struktur från fatlagring.
Låt alltså tillbehören ta mer plats. Låt dem styra ditt vinval. Prova och smaka dig fram. Och framför allt, ät mer kyckling! Och glöm inte vinet…
”Jag vill ha chicken tonight, chicken tonight!”*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*