- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Fast sortiment Systembolaget – fyra viner med mattips
Fast sortiment Systembolaget – fyra viner med mattips
Fast sortiment Systembolaget – fyra viner med mattips
Fyra gånger om året lanseras nyheter i det fasta sortimentet. Alla ekologiska produkter får stanna i minst 12 månader, medan resterande drycker har nio månader på sig att sälja. Därefter utvärderas dryckerna och behåller sin position på hyllorna om de har sålt bra.
Förhoppningsvis får mina val stanna, för det är trevliga viner som är anpassade efter säsongen – lite lättare, fräschare och friskare viner, till vårens goda rätter.
När man ska sätta viner till mat, tänk lokalt. Ett italienskt rött vin från till exempel Chianti, passar bra till italienskt mat som pizza, pasta med mera. Ett exotiskt vitt från Sydamerika vill ha liknade smaker på tallriken, som fisk, skaldjur och ljust kött med spännande kryddor.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*Parés Balta Cava Pink, nr 7616. 99 kr
Cava är ett typiskt aperitifvin, men tiden är inne för att njuta av dessa spanska bubblor till mat. Särskilt en rosécava, som denna, vilken har lite mer kraft, frukt och djupare smaker än en vanlig cava. Detta bubbel innehåller en stor del garnacha, vilket är en blå druva, Den har satt sin prägel med dofter av lingon, tranbär, hallon och rosa grapefrukt. Det är krispigt och stramt och längtar efter mat. Matcha med något färgstarkt, som grillad lax, het chorizo, en mustig paella eller kyckling med mojo rojo – en paprikasås.
La Playa Viognier 2016, nr 6289. 80 kr
Viognier är inte allas tekopp, på grund av de aromatiska smakerna av apelsinblom, aprikos, litchie, bergamott och earl grey. Den kan däremot vara mångas tekopp, just tack vare alla dessa smaker. La Playa kommer från Chile och är ovanligt återhållsam för att vara en viognier, men ändå fruktdriven. Matcha med något kryddigt, men inte för hett. Kanske en currygryta. Eller en thaisallad med mycket koriander och gärna mango. En gräddig gryta med kyckling och apelsin. Sätt på grillen och lägg på både vit fisk och persikohalvor. Det kommer viognier gå igång på.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/12/img_5364.jpg*section**row*Gaierhof Pinot Nero 2015, nr 2451. 86 kr
Pinot nero är pinot noir, fast på italienska. Detta vin kommer nämligen från Trentino i norra Italien. Pinot noir är sällan så här billigt, fast kommer den utanför de kända gränserna i Bourgogne, Frankrike, brukar prislappen krympa. Druvan är i regel lätt, saftig och har smaker av jordgubbar, hallon, örter och en frisk syra i slutet. En vinstil som längtar efter ljust kött i form av kyckling, fläsk och även fetare fisk som lax och svärdfisk. Stekt ankbröst är också klassiskt till pinot noir.
5 Senses Red Agiorgitiko Cabernet Sauvignon 2015, nr 2514. 90 kr
Grekiska viner borde få mycket mer uppmärksamhet, särskilt vinerna gjorda på de spännande lokala druvorna. Agiorgitiko är en av dem. En röd druva med mycket kraft, smak och stadiga tanniner. 5 Senses har allt detta plus massvis med örter och lakritstoner. Sådana viner behöver mat. Tänk grillat nötkött, örtmarinerade lammracks, mustiga grytor, kryddiga korvar och krämiga tillbehör som slipar ner vinets tanniner.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/09/img_1057.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*



