- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
En vit, mustig månad
En vit, mustig månad

En vit, mustig månad
Några veckor in i 2014 kanske vi kämpar för fullt med våra nyhetslöften. Allt från mer träning till mindre mat. Kanske mindre men bättre vin? Eller kanske helt alkoholfritt? Mer ekologiskt och närodlat. Vi ska värna om våra fina inhemska produkter. Det är ett av mina nyårslöften.
Alkoholfritt behöver inte betyda mineralvatten eller ett alkoholfritt vin, som dessvärre sällan håller måttet. Många av de alkoholfria vinerna produceras som ett vanligt vin, med alkohol i. Därefter jäses alkoholen ut. Kvar blir en dryck som inte smakar speciellt mycket. Eller för sött. Då är det bättre att dricka en helt naturlig produkt från början. Som en must tillexempel.
Jag slår gärna ett slag för vår svenska äppelmust. Många län har sina egna musterier där svenska äpplen pressas och blir till en god, syrlig must med grumlig karaktär. I mina hemtrakter, Värmland, finns bland annat Enbackens Musteri i Munkfors. De gör must på allt från Aroma till Filippa, alla muster med sin speciella karaktär. Äppelmusten från Enbackens Musteri hittar ni i flertalet matbutiker i Värmland och såklart på plats på gården. Ni kan även åka dit med era egna äpplen som pressa till must för en liten summa. I Stockholmstrakten har vi förslagsvis Värmdö Musteri, som fungerar på samma vis. Deras must finns i många matbutiker, ofta förpackad i en praktisk bag in box – inget vin här inte.
Från Skåne, äppelriket själv, kommer många sorters must. Bland annat från Gastronomigruppen som gör must på äpplen från trakterna kring Båstad. Perfekta måltidsdrycker, som fortfarande finns att få tag på i vissa matbutiker och Systembolag. I mars släpps flera mustsorter i det fasta sortimentet. Det blir påfyllning från Gastronomigruppen och Kiviks Musteri, men missa inte heller den goda musten från Maglehems Musteri i Österlen. Trött på must? Då kanske rabarber kan locka istället. Prova Rabarbernektar från Jämtlands Vingård. 39 kr för 350 ml. Nr 1942.
Om äpplen innehåller en massa nyttigheter, hittar vi ännu mer i mörka bär. Nigrum heter en ny svensk dryck, gjord på svarta vinbär och vindruvor. Massor med antioxidanter och smak men ingen alkohol. Mycket friskt och precis lagom sött, vilket gör att den passar fint till mat. Nigrum, som betyder svart på latin, klarar av lite kraftigare rätter. Artikelnummer 1925, 35 kr för 330 ml.
Saxhyttegubbens blåbärsmust är ett annat fint alternativ. Lite torrare och friskare än Nigrum. 100 % blåbär och 0 % alkohol. Artikelnummer 1964, 69,90 kr för 330 ml.
På tal om must. Vill ni återuppleva julens smaker igen? Prova en lyxigare julmust. Bara lite dyrare, fast mycket fylligare och godare. God året om. Spendrups har, precis som förra året, lanserat en must lagrad på Bourbonfat. Ett nytillskott är en variant lagrad på Romfat. Helt alkoholfria, men fulla med smaker av torkad frukt, choklad, farinsocker, vörtbröd och vanilj. It’s a must! Nygårda Julmust Lagrad på Bourbonfat finns fortfarande kvar i flertalet Systembolagsbutiker. Artikelnummer 99343, 29,90 kr för 750 ml. Julmusten lagrad på Romfat har nummer 99364.
Cider behöver inte alls vara söt och klistrig. Eller knastertorr och brittisk. Cider måste inte heller vara svensk. Jus de Pommes Artisanal Pétillant är gjord på franska äpplen och är lätt pärlande, frisk och urgod. Nr 1990, 39 för 750 ml.
Vill du hellre något med bubblor i? Dock inte det där mineralvattnet. Prova Sanbitter Röd, från vattenproducenten San Pellegrino. Sött, men ändå härligt bitter med smak av blodapelsin, örter och röda bär. 6 små 100 ml flaskor kostar 34 kr.