- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
En sommarkväll på Bockholmen Hav & Restaurang
En sommarkväll på Bockholmen Hav & Restaurang

En sommarkväll på Bockholmen Hav & Restaurang
Jag befinner mig på Bockholmen Hav & Restaurang, som ligger i Bergshamra i närheten av Solna. Det ligger faktiskt på en egen liten holme, fast med utsikt över stan. Ändå känns det så exotiskt och som utlandet, med solen och vattnet som omringar.
Nere vid vattnet ligger Kärleksbaren, som serverar en fräsch sommar- och grillbuffé tillsammans med härliga drinkar.
Men vi är sugna på á la carte och har bokat bord på uteserveringen till den gamla sekelskiftesvillan där restaurangen ligger.
Vi får snabb och vänlig service. Bra. Det är första intrycket som räknas. En Lynchburg Lemonade för mig och en svalkande Margarita för mitt sällskap, får inleda middagen medan vi ögnar igenom menyn. Undertiden får vi in en brödkorg med gott knäcke och nybakade minikavrings med vispat smör. Lätt att äta sig halvmätt på. Farligt farligt, men gott.
Det finns mycket som lockar, men när vi förfrågar oss om ”dagens sparris” är valet lätt. Grön, grillad sparris, med tryffelcreme, parmesan och hyvlad mandel. Det är sommar på en tallrik.
Oxfilétartar med lök och tryffelmajonnäs eller pilgrimsmussla med torskkind lockar i och för sig också. Kanske vid nästa besök…
Det är sommar även i glasen. Vinlistan är riktigt kul, ett bra urval från både klassiska och nya vinländer. Dessutom minst 15 viner på glas, både rött och vitt. Ännu ett plus.
Vi vill ha vitt i värmen och till varmrätt blir det fisk. Jag funderar en stund om jag ska gå på ett säkert kort; vit bourgogne eller amerikansk chardonnay, när jag ser nåt kul. En chardonnay från Langeudoc, som dessutom är riktigt sympatiskt prissatt. Den ska vi ha!
Det visar sig vara ett perfekt vin, till både sparrisen och våra fiskrätter. Syra är frisk, faten är fint integrerade och frukten är ren och flörtig.
Våra varmrätter kommer in; ångad röding för mig, med halstrad pilgrimsmussla, hjärt- och blåmusslor, färskpotatis och sommarprimörer över chablissås.
Mitt middagssällskap har beställt dagens fångst, rödtunga med sommarkantareller och potatiscreme. Vi äter under tystnad. Njuter. Det är riktigt välsmakande och perfekt tillagat.
Vill man hellre ha rejält kött, finns det grillad entrecote med tryffel och bakade sommargrönsaker. Eller kanske variation på gårdsgris från Salamanca och Sörmland. Det får också blir till nästa gång…
Det finns lite plats kvar, i alla fall bland min middagssällskap. Då passar det perfekt med det där lilla, som fyller det sista hålet. ”Gott slut” för 130 kr, en är smart komponerad dessert med chokladtryffel, dubbel espresso och Rhum Angostura 1919.
Vill man ha ännu mer sött, finns det bland annat creme brulée på menyn och en somrig rätt med färska bär, vit choklad, lemoncurd, sockerkaka och chokladsmulor.
Det får som sagt bli nästa gång. För hit jag vill komma, om och om igen.
Mer info
Bockholmen ingår i Bockholmsgruppen, som bl.a driver restaurangerna Djurgårsbrunn, Nybrogatan 38 och Nytorget 6 – som ni kan läsa om i min artikel här.
Det är enklast att ta sig till Bockholmen med bil, eller båt så klart. Närmaste tunnelbana är Bergshamra och därefter ingår en promenad på cirka 10 min.
Restaurangen har öppet året om.
Hemsida: http://bockholmen.com





