- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
En baron, en druva och många zoner
En baron, en druva och många zoner

En baron, en druva och många zoner
Baronen har varit på besök i Stockholm. Ricasoli alltså. Han som gör vin i Toscana. Något familjen Barone Ricasoli har gjort i hundratals år. Fast Francesco Ricasoli, som han egentligen heter, har gjort och gör så mycket mer än det.
-Sangiovese har ett speciellt temperament, berättar Francesco under provningen. Den ändrar sig mycket beroende på växtplats, tid på flaska osv.
Det blir också en väldigt stor skillnad på sangiovese från olika jordmånar och även höjd på vingården. Därför har vinfirman under tre års tid, gjort djupgående studier på sangiovese från olika zoner.
Vi får prova ren sangiovese från fyra olika zoner, som ligger angränsande till varandra. Zona Macigno del Chianto, ligger på högst höjd (400-500 möh). Jordmånen har låg halt av kalk och ger fruktig, mer delikat sangiovese, förklarar Francesco.
Zona Montemorello, som ligger på 350 möh, har däremot väldigt höga halter av kalk. Här odlar man enbart blå druvor och från denna plats kommer topp vinet Colledilá.
Den sista zonen, som ligger längre ner (240-330 möh) har den äldsta jordmånen med mycket mineraler. Vinet därifrån är både stramt och kraftfullt.
Varför har man gjort denna studie då?
-För att förbättra druvans kvalité och hitta rätt balans på frukten, säger Francesco.
-Vi har tack vare studien, fått bättre insikt i varje plott/zon. Vi vill också visa på olikheterna på sangiovese.
I slutändan handlar det så klart om att kunna göra bättre vin. Ricasoli jobbar även så miljövänligt och ekologiskt som möjligt, dock utan innehav av en certifiering.
Vinerna präglas av renhet och fräschör. 2010 som är aktuell nu för toppvinerna, är en mycket bra årgång som Francesco är väldigt stolt över. Den behöver absolut lagras, så mitt tips är att njuta Castello di Brolio 2006 på magnum undertiden…
Torricella 2012, nr 7179. 139 kr
Har blivit mer och elegant med åren, då man dragit ner på fathantering och gjort om blenden från enbart chardonnay till 80/20 sauvignon blanc. Ett bra drag, som gjort vinet mer krispigt och mineraldrivet med toner av nötter, päron och fläder.
Casalferro 2010, nr 74727. 341 kr. BS
En slags ”supermerlot” från en enskild vingård, som lagrats på fat i 18 månader. I dagsläget är vinet både ungt och modernt i stilen. I smaken finns drag av kaffe, körsbär, mocca, choklad och fat. Bra struktur och syra, så spara gärna i minst 5 år.
Colledilá 2010, nr 91268. 321 kr. Tillfälligt släpp, finns i utvalda butiker.
Firmans ”supersangiovese” från riktigt gamla vingårdar. Har ett långt liv framför sig, tack den fina syran och djupet. Friskt och silkigt, med toner av balsamico, körsbär, granatäpplen, rosmarin och anis. Hav tålamod.
Castello di Brolio 2010, nr 91266. 331 kr.
En klassisk Chianti gjord på 80 % sangiovese, 15 % merlot och 5 % cabernet sauvignon. Ännu ett vin för källaren, även om det är mer tillgängligt idag än ”supervinerna”. Stilen är frisk, saftig och stram med smak av sandelträ, ceder, körsbär, kaffe och fat.
Hett insidertips: Castello di Brolio finns på magnum. Årgång 2006, nr 74264. Vinet har en fantastisk utveckling med fin mineralitet, silkighet, syrlig frukt, balsamiska toner och djup. Bara att beställa.
Ricasoli gör självfallet en Vin Santo och den har Anette bakat en väldigt god tårta till! Karoline skriver också om en spännande tävling som Ricasoli har, så ta en titt.