- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Bubbeltips inför nyår – som inte kommer från Champagne
Bubbeltips inför nyår – som inte kommer från Champagne

Bubbeltips inför nyår – som inte kommer från Champagne
Ni har redan fått massor med goda Champagnetips. Kolla bara in Fredriks härliga lista här. Nu är det dags för fler köpråd. Dessa bubblar lika mycket som champagne och kan t.om vara gjorda enligt samma metod. Skillnaden är att de kostar lite mindre, har ett annat ursprung och i de flesta fall passar till enklare tilltugg och till 12-slaget. Drick dyra finchampagnen till middagen, med andra ord. Tipsen ska finnas i de flesta butiker.
Bubbel under 100-lappen
Privat Brut Nature Reserva 2012, nr 7904. 89 kr. Knastertorr och ekologisk Cava, med fin stramhet och syra. Läckra toner av mandel, gröna äpplen och citrus. Uppfriskande till 12-slaget!
Anna de Codorníu Brut, nr 7369. 94 kr. Klassisk Cava, från Spaniens största Cavahus. Stramt och torrt, med inslag av nötter, citrus och mineral. Gott till enkla tilltugg, som nötter och oliver.
Rotari Brut Riserva 2010, nr 7567. 99 kr. Italiens svar på Champagne, då denna är gjord på samma sätt som den äkta varan. Ursprung är Trentino och stilen är krämig, torr, frisk och nästan gratis. Välgjort.
Cava Blanc de Noirs 1+1=3 Mes U Fan Tres, nr 7610. 99 kr. Riktigt snyggt! Nyhet i det fasta sortimentet, som jag hoppas får stanna kvar länge. Friskt och balanserat med smarriga toner av rostade nötter, knäck, choklad och vinteräpplen.
Bubbel över 100-lappen
Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut, nr 7685. 105 kr. Personligt mousserande från Bourgogne, med en egen och krämig karaktär. Fylligt och smakrikt, med drag av mogna äpplen, kola och nötter.
Pongrácz Brut, nr 7628. 109 kr. Sydafrika kan göra mousserande, de med. Denna är t.om gjort enligt Champagne-metoden, kallad Méthode Cap Classique i Sydafrika. Krispigt och friskt, med fin balans och smak av äpplen, persika och fin avslutande rondör.
La Vida al Camp 2011, nr 7776. 109 kr. Mer Cava, från duktiga producenten Raventós i Blanc. Rent, fräscht och redigt gott, med smak av nötter, mogna äpplen, aprikoser och vit persika. Strålande!
Langlois Crémant de Loire Brut, nr 7404. 125 kr. Seriöst och riktigt snyggt mousserande, från Loiredalen. Gjort enligt champagnemetoden och dessutom lagrat längre på jästfällingen; allt för den svenska marknaden. Stramt och friskt med smak av nötter och liten mognad. Stiligt!
Graham Beck Blanc de Blancs Brut 2009, nr 6505. 129 kr. Fler bubblor från Sydafrika och en av främsta firmorna; Graham Beck. Matig och kraftfull med lång eftersmak. Doft och smak av äpplen, nötter, lite knäck och nötcreme. Servera gärna till mat, gratinerad hummer t.ex.
Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, nr 7725. 129 kr. Extra står för extra torr, fast jag tycker det står för extra gott också! Frisk och superkrispigt med Chabliskaratär, från Chablisproducenten Clotilde Davenne. Mineraldrivet och läckert. Perfekt som aperitif till chipsen med löjrom.
Rotari AlpeRegis Extra Brut 2008, nr 77152. 129 kr. Riktigt välgjort och ett rejält kliv upp från Riservan. Torr och fräsch, med liten mognad och smak av nötter, äpplen, aprikos och persika. Fylligt och runt.
Ferrari Brut, nr 7721. 149 kr. Ferrari håller alltid hög kvalité. Bland de bästa mousserande vinerna i sin kategori och prisklass. Gjort på champagnemetoden och champagnedruvan: chardonnay. Balanserat och friskt med smak av mineral, citron och grape. Smått fantastico!
Cloudy Bay Pelorus Blanc de Blancs, nr 7894. 149 kr. Bubbel från Nya Zeeland, gjort på 100 % chardonnay. Krämigt och runt, med liten mognadston. Fylligt och matigt, med drag av rostade nötter kola och knäck.