Asiatiskt och riesling – en vinnande kombo

Jag älskar riesling. Både torr och sött, men först och främst torr. Och så älskar jag asiatisk mat. Allt från indiskt, till het thaicurry till sashimi. Det asiatiska köket är enormt och består av en mängd olika kryddningar och smaker, så det gäller att välja rätt vin till rätten!

Asiatiskt och riesling – en vinnande kombo

 

Rlesling fungerar faktiskt till det mesta från Asien. Här kan du justera sötman på vinet, efter hettan i maten. Gillar du chili, behövs det ett sötare vin. Detta för att hettan och vinet ska kunna mötas. Sötman tar ner det heta i maten och den friska syran skär igenom chilins starka smaker.

Är det dessutom sötma i maten, vilket är vanligt i framför allt det thailändska och kinesiska köket, passar det också bäst med ett halvtorrt vin. Dricker du ett istället ett helt torrt vin till söt mat, kommer vinet smaka surt och bittert. Sötma gillar sötma med andra ord.

Samma regel gäller även med desserter. Det söta vinet måste alltid vara sötare än desserten. Annars blir vinet.. precis; surt och bittert.

Vi svenskar har verkligen tagit emot det asiatiska köket med öppna armar. Vi verkar inte få nog av det sötsura, det starka, kokosen, curryn och wasabin. Självklart går detta att dricka vin till! Jag har knåpat ihop en egen rätt, med lätt halstrad salmalax och en fräsch asiatisk sallad. Du kan själv justera styrkan i dressingen, men då måste rätt vin serveras till. Nedan kommer två tips, ett torrt och frisk och en halvtorr riesling.

Förutom att jag älskar riesling och asiatisk mat, gillar jag att prova nya maträtter och smaker. Jag botaniserar gärna bland kokböcker och googlar ofta för ny inspiration. Däremot följer jag sällan ett recept. Jag gillar att improvisera. Lite mer salt, lite mer citron och gärna mycket mer chili; det kommer man långt på. Samt en mandolin. Så börjar mitt recept. I alla fall om du vill testa min asiatiska sallad, där en mandolin är ett måste. Tack vare den, strimlas alla grönsaker tunt och fint och fångar upp den goda dressingen. Det är nämligen den som gör resten av salladen, tillsammans med mandolinen. Glöm inte plåster bara.

Grönsaker då? Här kan man ta lite vad man vill, eller behöver rensa från kylen. Kål i alla former är toppen. Morot passar också fint. Zucchini är utmärkt. Svamp, beter ju sig som en svamp och är duktig på att suga upp dressing. Hyvla gärna i fånkål, för lite extra smak. En hel chilifrukt, minst. Släng gärna i hela gröna blad, som spenat, för extra näring och färg. Gurka och paprika är också finemang. Se till att alla grönsaker hamnar i en rejäl skål, för nu ska de dressas. I detta fall använder jag sesamolja som ger en fin nötig karaktär. För sälta, japansk soya; den är mildare än kinesisk. Vill man ha mer syra, är det bara att pressa i en lime eller citron. Blanda runt ordentligt och toppa gärna med sesamfrön för lite crunch.

Servera med salmalaxen och ett stort glas riesling!

Har du gjort din sallad extra het, eller aningen söt genom chilisås eller palmsocker? Det får du. Isåfall väljer vi en halvtorr riesling. Förslagsvis:

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2014, nr 5810. 99 kr

40814

Är din sallad bara liiite het? En torr riesling med fin frukt blir utmärkt. Jag hade valt:

Dreissigacker Riesling Organic Trocken 2014, nr 2294. 99 kr. Ekologisk. 

967422
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*