- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Argentina och de vita vinerna
Argentina och de vita vinerna

Argentina och de vita vinerna
Madeleine kan sitt Argentina, som fick huvudrollen i hennes avhandling under studierna till Master of Wine. Tillsammans med en av landets bästa sommelierer, Paz Levinson, bjöd hon in till en Master Class om Argentinas vintrender och utveckling. Det pratas och skrivs för lite om Argentina i Sverige. Den största anledning är nog för att vi helt enkelt inte har koll.
– Vi ser så lite av landets potential i Sverige, säger Madeleine. När vi skulle välja ut viner inför denna provningen, just för att visa vad Argentina står för idag, landade vi på över 20 helt olika vintyper.
Provningen talar för sig själv. Argentina är så mycket mer än malbec. Och mycket mer än bara kraft, hög alkoholhalt och extraktion. Landet har en enorm bredd – från svalt vitt till fylliga, men ändå personliga och spännande röda viner gjorda på udda druvor.
Detta mycket tack vare den stora immigrationen landet hade i början på 1900-talet. Det var inte bara människor som anlände till Argentina. Det kom druvor också. Numera kan vi njuta av en argentinsk trousseau, fräsch friulano och krispig chenin blanc. Eller en skalmacererad torrontes. Varför inte criolla, landets blå ursprungsdruva som har fått sig ett rejält uppsving?


Argentina och de vita vinerna
Även malbec reste över Atlanten och introducerades i Argentina under 1850-talet. Den kommer alltid vara landets flaggskepp med sina 40.000 hektar. Jämför det med cabernet sauvignon som bara har drygt 15.000 hektar.
Malbec fick sitt största genombrott i slutet på 1980-talet och början på 90-talet. Då skulle den vara stor, tätt och fylld till bredden med frukt, fat och en stigande alkoholhalt. Så såg det ut på den tiden. ”P” i Parker stod även för power och poäng. Kända vinpersonligheter som Michel Rolland och Paul Hobbs hjälpte till och byggde på trenden med maffig malbec.
– Tiden är inne för vitt, säger Madeleine. Argentina behöver växa upp och hitta sin identitet. Inte bara sälja en druva (läs malbec). De borde sälja en plats, en region. Som de gör i Bordeaux eller Bourgogne.
Argentina är ett stort och vidsträckt land. I söder; Patagonien med svala områden, lämpat för framför allt pinot noir och chardonnay. I norr hittar vi Salta och Cafayate, med några av världens högst belägna vingårdar.
Cuyo är fortfarande det viktigaste området. Det ligger i mellersta Argentina och består av några av landets mest välkända distrikt, som Mendoza, La Rioja och San Juan.
– Även Argentina har påverkats av klimatförändringarna, fortsätter Madeleine. År 2014 blev det extra tydligt. Årgången var mer extrem, med högre fuktighet, mer värme och samtidigt en del regn och frost i vissa delar. Klimatet har bidragit till mindre volymer och samtidigt slankare, friskare viner. Odlarna och vinmakarna har fått tänka om och leta sig till högre altitud och svalare områden.
Många av vinerna som Madeleine och Paz hade med sig till provningen finns ännu inte i Sverige. Vi provade bland annat en syradriven chenin blanc från Luján de Cuyo i Mendoza, fylld med citrus och krispiga gula stenfrukter. En sval och mineraldriven blend på friulano, sauvignon blanc, viognier, pinot gris och chardonnay var också med. Blanchard Y Lurton White Blend heter den. Just blends på gröna druvor växer i popularitet hos vinmakare i landet.

Argentina och de vita vinerna
Susana White Blend på torrontés, semillon och sauvignon blanc sticker också ut med sina fräschör och läckra aromer av passionsfrukt, vita blommor och te.
På Systembolaget finns en fatjäst torrontés från samma vinfirma.
Häftig torrontés med en helt egen stil. Aromatiskt och syradrivet med en fin och diskret fathantering som ger rondör och en ton av macadamianötter. I smaken; citron, pomelo, rosa grapefrukt, litchiefrukt och rök. Läckert!
Cabernet franc är en av de nya stjärnorna i Argentina. Hektaren är få, strax under 1000 hektar, men vingårdarna utökas med carbernet franc. Den trivs framför allt i kalkrika jordar, på höga höjder.
Nyfiken på cabernet franc från Argentina? Slå till på El Enemigo från Bodega Aleanna.
Jag provade och skrev så här:
”Cabernet franc från Argentina är något att ha koll på. Ceder, sandelträ, röda bär, soltorkade tomater, örter och friska syror. Gott som tusan!”