- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Årets första vinordlista
Årets första vinordlista
Det är dags att dra igång ordlistan igen och bena ut vad vinflosklerna och uttrycken betyder. Vi har redan betat av tanniner, barrique och malolaktisk jäsning m.m. Men det tar inte slut där. Vad står då garrigue för?
Årets första vinordlista
Garrigue är ett ofta använt uttryck när man pratar om vinerna från Rhônedalen i Frankrike. Det är namnet på en sorts vegetation, där örter som timjan, rosmarin och även lavendel ingår. Ett vin med garrigue har alltså doft och smak av dessa örter. Rhônedalen, där vi framför allt hittar druvorna syrah och grenache, har druvtypiska aromer av örter, peppar osv. Medelhavet är stort, så garrigue finns överallt. Smaka på ett vin från Grekland, södra Italien och Medelhavsöarna så får du en rejäl dos garrigue!
Prova detta vin för en god garrigue-upplevelse. Mont-Redon Cotes du Rhone Reserve Rouge.
På samma flaska kan det även stå ”Vieilles Vignes”. Har du inte läst franska, är det ett lexikon eller DryckesListan som gäller. På ren svenska betyder det ”gamla stockar”, men det hittar vi knappast på ett svenskt vin – inte än på några år i alla fall. Gamla stockar, syftar på vinstockar som har uppnått en viss ålder. Äldre vinstockar ger generellt mer komplexa och rika viner. När de är riktigt gamla, uppåt 80-100 år, blir skörden mindre. Fast den lilla frukt som rankan ger, är däremot koncentrerad och mycket smakrik. På tyska vinflaskor står det Alte Reben på etiketten. På amerikanska blir det Old Vine. Vecchie Vigne hamnar på ett vin från Italien.
Smaka på Loosen Riesling Kabinett Old Vines.
Mineral, ett ord som bara betyder nyttigheter. Om ett vin är rikt på mineral, är det alltså ett superfood då? Njae, inte riktigt. Folk i vinbranschen har debatterat fram och tillbaka angående mineraler i vin. Finns det? Kan det komma från jordmånen? Det flesta säger nej. Däremot kan vissa druvor smaka mer mineral än andra, särskilt då de har planterats på en jordmån med krita. Nyttigt eller ej, det är däremot ett väl använt ord inom beskrivningar av vin. Mineraldrivna druvor är b.la riesling och chardonnay. Det är svårt att sätta finger på exakt vad mineral smakar. För mig kan det vara en lätt spritsig känsla, lite rök, krita, sten och granit. Bland röda viner, får vi leta oss ner till södra Italien. Druvor från vulkaniska jordar plockar upp nyanser av mineralrök, våt sten och stenkross. Smaka på Etna-vinerna från Sicilien och aglianico från Kampanien och Basilicata.
Petroluem stöter vi på här och var. På macken, på flygplatsen och till och med i vin. Fast i vin är det bara en doft; det finns ingen bensin i vin, jag lovar. Petroleumdoften finns egentligen bara i rieslingviner, särskilt dem med lite ålder. Uppkomsten har med kemi att göra. Lite komplicerat, men vi gör ett försök. TDN är en förkortning på en molekyl (1.16 trimethyl, 1.2 dihydronaphthalene) som skapas i rieslingdruvorna när dessa fått för mycket sol och även lagrats – på flaska alltså. TDN ger alltså smak och doft av petroleum. Det är ingen defekt, men om du gillar det eller inte, det är en annan femma. Prova en solvarm riesling från Australien eller leta upp en riesling från Alsace med lite ålder och avgör själv.
Prova Georg Breuer Riesling Sauvage.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*
